12 °C Budapest

Luxus lenne kihagyni: nyiss zálogházat!

Pénzcentrum
2007. június 25. 05:55

Éves szinten 50 milliárd forintos nagyságrendűre tehető a hazai kézizáloghitel piaci forgalom, melyből vállalkozóként minden bizonnyal a legtöbb olvasónk egy kisebb szelettel is megelégedne, az ebből adódó díjbevétel ugyanis szép megélhetést tud biztosítani. Ahelyett, hogy tétlenkednénk, megnéztük hát, miként lehet Magyarországon beszállni a milliárdos üzletbe. Előrebocsátjuk, akad viszonylag zökkenőmentes megoldás is, a tőkeigény azonban sokak számára kicsit magasra teheti a lécet.

Előző összeállításunkat követően ismét Jánváry Krisztiánhoz, a BÁV ZRt. értékesítési vezetőjéhez fordultunk segítségért, hogy megtudjuk, miként lehet itthon belépni a kézizáloghitel-piacra.

A szinte lehetetlen küldetés és a lehetséges változat

Amennyiben teljesen önállóan finanszírozott zálogházat szeretnénk létrehozni, akkor számolni kell azzal, hogy ilyen tevékenységet Magyarországon csak pénzügyi vállalkozás folytathat, melynek 50 millió forintos alaptőke igénye bizonyára legtöbb olvasónkat megviselné. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye is szükséges a működéshez, valamint magához a finanszírozáshoz is rengeteg tőke kell, akkor beláthatjuk, hogy okkal nem ez a legelterjedtebb módja a piacra lépésnek.

Ennél sokkal egyszerűbb az ügynöki működés, melynek keretében a finanszírozó szerepét rendszerint egy takarékszövetkezet tölti be, a hitelezés az ő nevében történik meg. Hazánkban egyértelműen ez a jellemző út, hiszen sokkal könnyebben kivitelezhető az előző változatnál. Ebben a modellben az ügynök természetesen a díjbevételből részesedik.

Akár BÁV fiókod is lehet, ha...

A BÁV ZRt. 2 évvel ezelőtt indította útjára franchise programját, melynek keretében 20-40 ezres lélekszámú településeken keres partnereket. Előző összeállításunkból is kiderült már, hogy a szegmensben rendkívül fontos a dinamikus hálózatfejlesztés, jelenleg ugyanis a kisebb városokért folyik a kiélezett küzdelem.

Ebben a harcban a BÁV egyelőre jól áll, 55 saját fiókja és 11 jelenlegi franchise partnere mellett ugyanis vállalkozótársi hálózata még az idén további 9 egységgel bővül. Az építkezésnek köszönhetően a BÁV saját fiókhálózata mögött a második legnagyobb piaci szereplő a cég vállalkozótársi hálózata lesz 2007 végére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez a hálózathoz akkor csatlakozhat valaki, ha egy megfelelő nagyságú, egyelőre lefedetlen településen legalább 40 négyzetméteres olyan üzlethelyiséggel rendelkezik, mely frekventált helyen található és alkalmas a zálogfiókká történő átalakításra.

A franchise átvevőnek kell fizetnie a fiókkialakítás költségeit, melyek 7-10 millió forintra rúgnak. Ezen összeg túlnyomó része a biztonságtechnikára megy, de tulajdonképpen az egész fiók megjelenését a BÁV előírásainak megfelelően kell kialakítani.

A hálózathoz történő csatlakozás szerződéskötéskor 1 millió forint + áfa összegbe kerül, ez az ún. front end fee. A fenti tételek mellett természetesen a finanszírozáshoz is tőkére van szükség, ennek meglétéről egy 15 millió forintos ingatlanfedezettel lehet a BÁV-ot biztosítani.

Egy fiók két fővel működhet, akik közül az egyik a becsüs, a másik pedig a pénztáros. Az üzemeltetési költségeket minden esetben a vállalkozó állja, aki cserében a díjbevétel nagyobb részét megtarthatja.

Mindent összevetve tehát egy lefedetlen területen megérheti a hálózathoz csatlakozva fiókot nyitni, a kezdeti befektetett összeg ugyanis a piac egészének alakulását szemlélve minden bizonnyal elfogadható időn belül megtérülhet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm