Luxus lenne kihagyni: nyiss zálogházat!

Pénzcentrum
2007. június 25. 05:55

Éves szinten 50 milliárd forintos nagyságrendűre tehető a hazai kézizáloghitel piaci forgalom, melyből vállalkozóként minden bizonnyal a legtöbb olvasónk egy kisebb szelettel is megelégedne, az ebből adódó díjbevétel ugyanis szép megélhetést tud biztosítani. Ahelyett, hogy tétlenkednénk, megnéztük hát, miként lehet Magyarországon beszállni a milliárdos üzletbe. Előrebocsátjuk, akad viszonylag zökkenőmentes megoldás is, a tőkeigény azonban sokak számára kicsit magasra teheti a lécet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előző összeállításunkat követően ismét Jánváry Krisztiánhoz, a BÁV ZRt. értékesítési vezetőjéhez fordultunk segítségért, hogy megtudjuk, miként lehet itthon belépni a kézizáloghitel-piacra.

A szinte lehetetlen küldetés és a lehetséges változat

Amennyiben teljesen önállóan finanszírozott zálogházat szeretnénk létrehozni, akkor számolni kell azzal, hogy ilyen tevékenységet Magyarországon csak pénzügyi vállalkozás folytathat, melynek 50 millió forintos alaptőke igénye bizonyára legtöbb olvasónkat megviselné. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye is szükséges a működéshez, valamint magához a finanszírozáshoz is rengeteg tőke kell, akkor beláthatjuk, hogy okkal nem ez a legelterjedtebb módja a piacra lépésnek.

Ennél sokkal egyszerűbb az ügynöki működés, melynek keretében a finanszírozó szerepét rendszerint egy takarékszövetkezet tölti be, a hitelezés az ő nevében történik meg. Hazánkban egyértelműen ez a jellemző út, hiszen sokkal könnyebben kivitelezhető az előző változatnál. Ebben a modellben az ügynök természetesen a díjbevételből részesedik.

Akár BÁV fiókod is lehet, ha...

A BÁV ZRt. 2 évvel ezelőtt indította útjára franchise programját, melynek keretében 20-40 ezres lélekszámú településeken keres partnereket. Előző összeállításunkból is kiderült már, hogy a szegmensben rendkívül fontos a dinamikus hálózatfejlesztés, jelenleg ugyanis a kisebb városokért folyik a kiélezett küzdelem.

Ebben a harcban a BÁV egyelőre jól áll, 55 saját fiókja és 11 jelenlegi franchise partnere mellett ugyanis vállalkozótársi hálózata még az idén további 9 egységgel bővül. Az építkezésnek köszönhetően a BÁV saját fiókhálózata mögött a második legnagyobb piaci szereplő a cég vállalkozótársi hálózata lesz 2007 végére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez a hálózathoz akkor csatlakozhat valaki, ha egy megfelelő nagyságú, egyelőre lefedetlen településen legalább 40 négyzetméteres olyan üzlethelyiséggel rendelkezik, mely frekventált helyen található és alkalmas a zálogfiókká történő átalakításra.

A franchise átvevőnek kell fizetnie a fiókkialakítás költségeit, melyek 7-10 millió forintra rúgnak. Ezen összeg túlnyomó része a biztonságtechnikára megy, de tulajdonképpen az egész fiók megjelenését a BÁV előírásainak megfelelően kell kialakítani.

A hálózathoz történő csatlakozás szerződéskötéskor 1 millió forint + áfa összegbe kerül, ez az ún. front end fee. A fenti tételek mellett természetesen a finanszírozáshoz is tőkére van szükség, ennek meglétéről egy 15 millió forintos ingatlanfedezettel lehet a BÁV-ot biztosítani.

Egy fiók két fővel működhet, akik közül az egyik a becsüs, a másik pedig a pénztáros. Az üzemeltetési költségeket minden esetben a vállalkozó állja, aki cserében a díjbevétel nagyobb részét megtarthatja.

Mindent összevetve tehát egy lefedetlen területen megérheti a hálózathoz csatlakozva fiókot nyitni, a kezdeti befektetett összeg ugyanis a piac egészének alakulását szemlélve minden bizonnyal elfogadható időn belül megtérülhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06