2 °C Budapest

Licitálnak az idősek lakásaira: mennyit adnak értük?

Pénzcentrum
2007. június 25. 08:30

A közelmúltban komoly licitverseny alakult ki az életjáradék-piaci szereplők között, mely elsősorban a kezdeti kifizetés arányának feljebb tolódásában érhető tetten. A 3 nagy piaci szereplő korábban 20, később 25, ma pedig már általánosan 33%-át fizeti ki kezdőrészletként az ingatlannak - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az agresszív piacszerzési kényszerre utal, hogy a nagyok közül már ketten is hajlandóak 40% feletti kifizetést ajánlani a 70 éven felüli szerződőknek.

Fontos persze kiemelni, hogy a magas kezdő kifizetés magát a járadékelemet csökkenti, így akár jogilag aggályos is lehet, hiszen bújtatott adásvételi szerződésnek minősülhet. A kezdő kifizetés emelkedésével a járadék összegek gyakorlatilag csak a lakásfenntartásra elegendőek, mely az új tulajdonos érdeke. A járadékszolgáltatás minimum összegét viszont a készülő jogszabály sem fogja előírni.

A piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a verseny a kezdőrészlet emelése és az ehhez szükséges korhatár csökkentése irányába halad. A maximális kezdőrészlet még vállalható határa a szakértők szerint 50% körül van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59