2 °C Budapest

10 ezer alatti fűtésszámla: óriásit tévedtünk!

Pénzcentrum
2007. június 26. 05:40

Környezetbarát építési technológiákat bemutató cikksorozatunk keretében már bővebben foglalkoztunk a rönk- és gerendaházakkal, illetve a dombházzal, amely egyéb pozitív tulajdonságai mellett jelentősen csökkenti a fűtésigényt, így akár 10 ezer forint alatt is megoldhatóvá válik az ingatlan fűtése, persze a leghidegebb téli hónapokat kivéve.

Miért állnánk meg azonban a 10 ezer forint alatt fűtésszámlánál, ha már elérhető a külső fűtést egyáltalán nem igénylő megoldás is, amelyet a passzív házak jelentenek. Természetesen nem állíthatjuk, hogy a dombházak és a passzív házak összehasonlítását egyszerűen a fűtésköltségek alapján meg lehetne tenni, hiszen mindkettő rendelkezik egyéb, más-más célcsoport számára előnyt jelentő tulajdonsággal is.

A passzív házak esetében például pozitívumként említhető, hogy az első pillantásra nem különböztethető meg a hagyományos téglaépítésű- vagy könnyűszerkezetes háztól, így az átlaghoz szokott szemeknek nem kell egy újdonságot elviselni, míg a dombházak a különleges igényekkel rendelkező építtetőknek nyújthatnak megfelelő megoldást, akik a környezet közelségét értékelik leginkább az építési technológiában.

A passzív házak ismertető jeleinek azátlagnál vastagabb falakat és a déli oldalon található hatalmas üvegfelületeket tekinthetjük, ezeken keresztül áramlik be a megfelelő mennyiségű hő, és ily módon optimalizálják a nappali fény mennyiségét. Természetesen nyáron szükség van árnyékolásra, a felesleges hő beáramlásának megakadályozása miatt.

Megújuló energia - a passzívnál is megvan a szerepe

A megújuló energiát felhasználó ingatlanokat alapvetően két típusra oszthatjuk: aktív és passzív házakra. Míg az aktívházak valamilyen megújuló energiaforrást használnak (napcellák, geotermikus fűtés), addig a passzív ház különleges szigetelése révén a beáramló napenergiát tárolja el, de külső eszközök alkalmazása nélkül.

A passzív házak legalább 30 négyzetméteres, a tetőtérben 40 négyzetméteres szigetelésű betonfallal rendelkeznek, amelyhez különböző technológiák alkalmazása között választva juthat el az építtető. A hőszigetelés azonban nem csak a falakban, hanem a beépített nyílászárókban is megjelenik, amelyek általában három rétegű ablakokat jelentenek.

A házat elkészülte után egy speciális tesztnek vetik alá, amikor is hő-hidakat, illetve gyenge pontokat keresnek, ahol könnyen elszökhet az egyébként rendkívül értékes hőenergia. A hagyományos családi házak esetében tapasztalható rések elkerülése érdekében a nyílászárók beépítését is különleges technológiával végzik el, és ház további szigetelést kap az alap felől és a tetőszerkezet alatt is.

Ez akár 90-180 százalékkal jobb hőtartó képességet jelenthet egy hagyományos épület által produkált eredményhez képest, amely mindenképpen megmutatkozik az állandó belső hőmérséklet fenntartásához szükséges hőmennyiség mértékében.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a passzív házaknak is van energiaigénye, hiszen a levegőcserélőket üzemeltetni kell, ezért bár gázszámlával nem kell számolnunk, villanyszámlával igen. Ez az összeg azonban a szakértők véleménye szerint elenyésző.

Hőcserélő rendszer: ami neked jó...

A zárt térbe azonban valamilyen módon oxigénnek kell bejutni, hiszen az ablakokon való szellőztetéssel pontosan az értelmét vesztené el a konstrukció, így speciális levegőztető rendszerekre van szükség, amelyek napjainkban már nem csak a levegőcserét oldják meg, hanem visszanyerik a távozó levegőben lévő energiát, amellyel a befelé áramló levegőt fűtik, illetve melegvizet állítanak elő.

Napjaink hőcserélő berendezései már viszonylag alacsony villamos-energiafelhasználás mellett biztosítják a szükséges mennyiségű friss levegőt és hőt, előbbinek a belső térbe való bekerülés előtt meg kell tennie egy bizonyos utat a föld alatt, amellyel mérséklik a belső és külső hőmérséklet közötti különbséget, így a kiáramló levegőből nyert hővel már befűthetővé válik a kintről érkező levegő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a levegőcsere további előnyökkel is szolgál: a hagyományos ingatlanok esetében télen szellőztetéssel nem tudjuk megoldani a szükséges oxigénszint hosszú távú fenntartását, hiszen a hosszú szellőztetéssel gyakorlatilag az utcát fűtjük, a levegőhiány pedig fáradtsághoz és teljesítménycsökkenéshez vezet.

A levegőcserélő további előnye, hogy a beépített szűrő megköti a polleneket, így a ház az allergiával küzdőknek a fűtési számla hiánya mellett egyéb pozitív tulajdonságokkal is szolgál.

Millió előny, mégsem nem szaporodnak gomba módra a passzív házak

Első hallásra mindenképpen meglepő, de a kedvező tulajdonságok ellenére is csupán egy passzív házzal találkozhatunk hazánk területén, a mintapéldány tulajdonosa Mihály György producer, aki két féltve őrzött álmát valósította meg akkor, amikor megépíttette Magyarország első igazán energiatakarékos családi házát, és az építkezésről filmet is forgatott.

A hazai piacon végigtekintve már érhetővé válik az ingatlanfejlesztők tartózkodása, hiszen ahogy arról már a korábbiakban is szóltunk: a zöld megoldások még korántsem érvényesíthetők a lakásárakban, függetlenül attól, hogy azok a későbbiekben energia, s ezáltal költségtakarékos megoldást jelentenek-e.

A passzív házak azonban emellett jelentős mértékű többletköltséget is jelentenek a hagyományos építési technológiákhoz képest, bár az építési vállalkozók véleménye eltér az árakra vonatkozóan, az eltérés akár 20 százalékos is lehet, amely természetesen akár milliókat is jelenthet a végösszeget tekintve.

A kérdés persze az: vajon mikorra juthat el a magyar lakosság többsége arra a pontra, hogy a lakásépítés esetében ne csak az árakat értékelje, hanem a későbbiekben megspórolható energiamennyiséget és a környezetvédelmi szempontokat is.

A Németországban és Skandináviában jellemző elterjedtségi fokhoz hasonló szint eléréséhez azonban mindenképpen külső támogatásra is szükség van, amely állami támogatás formájában, a német rendszerhez hasonlóan is megvalósulhat, ahol akár a hitelkamat felét is megspórolhatja az a vállalkozó lelkű építtető, aki passzív házat választ.

A technológia azonban nem csupán egy családi ház méretében elérhető, alkalmazható ipari létesítmények és iskolás esetében is, így akár a többi zöld megoldáshoz hasonlóan a passzív házak is bekerülhetnének a magyar piacra a fejlesztők által alkalmazott innovatív megoldásként.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem