7 °C Budapest

10 ezer alatti fűtésszámla: óriásit tévedtünk!

Pénzcentrum
2007. június 26. 05:40

Környezetbarát építési technológiákat bemutató cikksorozatunk keretében már bővebben foglalkoztunk a rönk- és gerendaházakkal, illetve a dombházzal, amely egyéb pozitív tulajdonságai mellett jelentősen csökkenti a fűtésigényt, így akár 10 ezer forint alatt is megoldhatóvá válik az ingatlan fűtése, persze a leghidegebb téli hónapokat kivéve.

Miért állnánk meg azonban a 10 ezer forint alatt fűtésszámlánál, ha már elérhető a külső fűtést egyáltalán nem igénylő megoldás is, amelyet a passzív házak jelentenek. Természetesen nem állíthatjuk, hogy a dombházak és a passzív házak összehasonlítását egyszerűen a fűtésköltségek alapján meg lehetne tenni, hiszen mindkettő rendelkezik egyéb, más-más célcsoport számára előnyt jelentő tulajdonsággal is.

A passzív házak esetében például pozitívumként említhető, hogy az első pillantásra nem különböztethető meg a hagyományos téglaépítésű- vagy könnyűszerkezetes háztól, így az átlaghoz szokott szemeknek nem kell egy újdonságot elviselni, míg a dombházak a különleges igényekkel rendelkező építtetőknek nyújthatnak megfelelő megoldást, akik a környezet közelségét értékelik leginkább az építési technológiában.

A passzív házak ismertető jeleinek azátlagnál vastagabb falakat és a déli oldalon található hatalmas üvegfelületeket tekinthetjük, ezeken keresztül áramlik be a megfelelő mennyiségű hő, és ily módon optimalizálják a nappali fény mennyiségét. Természetesen nyáron szükség van árnyékolásra, a felesleges hő beáramlásának megakadályozása miatt.

Megújuló energia - a passzívnál is megvan a szerepe

A megújuló energiát felhasználó ingatlanokat alapvetően két típusra oszthatjuk: aktív és passzív házakra. Míg az aktívházak valamilyen megújuló energiaforrást használnak (napcellák, geotermikus fűtés), addig a passzív ház különleges szigetelése révén a beáramló napenergiát tárolja el, de külső eszközök alkalmazása nélkül.

A passzív házak legalább 30 négyzetméteres, a tetőtérben 40 négyzetméteres szigetelésű betonfallal rendelkeznek, amelyhez különböző technológiák alkalmazása között választva juthat el az építtető. A hőszigetelés azonban nem csak a falakban, hanem a beépített nyílászárókban is megjelenik, amelyek általában három rétegű ablakokat jelentenek.

A házat elkészülte után egy speciális tesztnek vetik alá, amikor is hő-hidakat, illetve gyenge pontokat keresnek, ahol könnyen elszökhet az egyébként rendkívül értékes hőenergia. A hagyományos családi házak esetében tapasztalható rések elkerülése érdekében a nyílászárók beépítését is különleges technológiával végzik el, és ház további szigetelést kap az alap felől és a tetőszerkezet alatt is.

Ez akár 90-180 százalékkal jobb hőtartó képességet jelenthet egy hagyományos épület által produkált eredményhez képest, amely mindenképpen megmutatkozik az állandó belső hőmérséklet fenntartásához szükséges hőmennyiség mértékében.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a passzív házaknak is van energiaigénye, hiszen a levegőcserélőket üzemeltetni kell, ezért bár gázszámlával nem kell számolnunk, villanyszámlával igen. Ez az összeg azonban a szakértők véleménye szerint elenyésző.

Hőcserélő rendszer: ami neked jó...

A zárt térbe azonban valamilyen módon oxigénnek kell bejutni, hiszen az ablakokon való szellőztetéssel pontosan az értelmét vesztené el a konstrukció, így speciális levegőztető rendszerekre van szükség, amelyek napjainkban már nem csak a levegőcserét oldják meg, hanem visszanyerik a távozó levegőben lévő energiát, amellyel a befelé áramló levegőt fűtik, illetve melegvizet állítanak elő.

Napjaink hőcserélő berendezései már viszonylag alacsony villamos-energiafelhasználás mellett biztosítják a szükséges mennyiségű friss levegőt és hőt, előbbinek a belső térbe való bekerülés előtt meg kell tennie egy bizonyos utat a föld alatt, amellyel mérséklik a belső és külső hőmérséklet közötti különbséget, így a kiáramló levegőből nyert hővel már befűthetővé válik a kintről érkező levegő.

Emellett a levegőcsere további előnyökkel is szolgál: a hagyományos ingatlanok esetében télen szellőztetéssel nem tudjuk megoldani a szükséges oxigénszint hosszú távú fenntartását, hiszen a hosszú szellőztetéssel gyakorlatilag az utcát fűtjük, a levegőhiány pedig fáradtsághoz és teljesítménycsökkenéshez vezet.

A levegőcserélő további előnye, hogy a beépített szűrő megköti a polleneket, így a ház az allergiával küzdőknek a fűtési számla hiánya mellett egyéb pozitív tulajdonságokkal is szolgál.

Millió előny, mégsem nem szaporodnak gomba módra a passzív házak

Első hallásra mindenképpen meglepő, de a kedvező tulajdonságok ellenére is csupán egy passzív házzal találkozhatunk hazánk területén, a mintapéldány tulajdonosa Mihály György producer, aki két féltve őrzött álmát valósította meg akkor, amikor megépíttette Magyarország első igazán energiatakarékos családi házát, és az építkezésről filmet is forgatott.

A hazai piacon végigtekintve már érhetővé válik az ingatlanfejlesztők tartózkodása, hiszen ahogy arról már a korábbiakban is szóltunk: a zöld megoldások még korántsem érvényesíthetők a lakásárakban, függetlenül attól, hogy azok a későbbiekben energia, s ezáltal költségtakarékos megoldást jelentenek-e.

A passzív házak azonban emellett jelentős mértékű többletköltséget is jelentenek a hagyományos építési technológiákhoz képest, bár az építési vállalkozók véleménye eltér az árakra vonatkozóan, az eltérés akár 20 százalékos is lehet, amely természetesen akár milliókat is jelenthet a végösszeget tekintve.

A kérdés persze az: vajon mikorra juthat el a magyar lakosság többsége arra a pontra, hogy a lakásépítés esetében ne csak az árakat értékelje, hanem a későbbiekben megspórolható energiamennyiséget és a környezetvédelmi szempontokat is.

A Németországban és Skandináviában jellemző elterjedtségi fokhoz hasonló szint eléréséhez azonban mindenképpen külső támogatásra is szükség van, amely állami támogatás formájában, a német rendszerhez hasonlóan is megvalósulhat, ahol akár a hitelkamat felét is megspórolhatja az a vállalkozó lelkű építtető, aki passzív házat választ.

A technológia azonban nem csupán egy családi ház méretében elérhető, alkalmazható ipari létesítmények és iskolás esetében is, így akár a többi zöld megoldáshoz hasonlóan a passzív házak is bekerülhetnének a magyar piacra a fejlesztők által alkalmazott innovatív megoldásként.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?