22 °C Budapest

Pénzügyek a Postán - érdekes jelenségre bukkantunk

Pénzcentrum
2007. június 20. 12:00

Ki ne emlékezne a recsegő kulcscsomó hangjára, mely a reklámban szereplő férj rossz válaszának hatására a robotgépben landolt? Valószínűleg, aki egyszer is találkozott ezzel a reklámfilmmel, könnyen fel tudja idézni azt, s valószínűleg az is eszébe jut, hogy a vita kiinduló pontját a férj pénzügyi területen való járatlansága okozta, pontosabban az, hogy nem tudta a Postán szinte minden pénzügyi és biztosítási szolgáltatást igénybe tud venni.

Az Online banking szolgáltatást és az e-számlázást mellőző ügyfeleknek sajnos gyakorta havonta legalább egyszer több tízperces sorbaállásába kerül, hogy a számlákat befizesse. Jogosan merülhet fel a kérdés, és az igény is, ha már ennyi időt várakozással töltünk a postán, miért ne intézhetnénk el pénzügyeinket is ugyanitt, így menekülve meg a bankba járás nehézségeitől (rövid nyitvatartási idő, rengeteg ügyfél).

Így már egyáltalán nem meglepő, hogy a Posta évtizedek óta biztosítja a pénzügyi termékek elérésének lehetőségét, amely azonban nem csak az előbb felvázolt igény kielégítését szolgálja, a Magyar Postával kapcsolatban álló pénzügyi intézmények egyéb előnyöket is élveznek a partnerkapcsolat révén.

Mitől bank is a Posta?

Egyrészt a Posta ismert, és elfogadott márka, amely növeli az ügyfelek biztonságérzetét. Ennek tudható be, hogy Nagy-Britanniában is a nemrégiben bevezetett postai pénzügyi szolgáltatások egyre nagyobb szerephez jutnak a pénzügyi piacon, amelyet az is jelez, hogy az ügyfelek száma a szigetországban már meghaladta az egy milliót.

Másrészt a Posta pénzügyi szolgáltatásai több mint 2300 postahelyen érhetők el, ráadásul a bankfiókokra jellemzőnél hosszabb nyitvatartás mellett, és olyan kisebb településeken is, ahol gazdaságossági okok miatt nem érdemes bankfiókot nyitni. Ezáltal elérhetővé válik a Postát közvetítő csatornaként használó kereskedelmi bankok számára az országos lefedettség elérése.

Az Erste Banktól megtudtuk, hogy a Posta banki szolgáltatásait jelenleg több mint 150 ezer ügyfél veszi igénybe országszerte a kijelölt postahelyeken és a 325 közvetlen banki kapcsolattal rendelkező postán, ahol a Posta Kártyán és a Posta Hitelkártyán kívül az egyéb betéti- és hiteltermékek is elérhetők.

A másik postán keresztül értékesítő kereskedelmi bank, az OTP, amely megtakarítási betétkönyvet, látra szóló és egy évre lekötött betéteket, illetve gépkocsinyeremény-betétkönyveket értékesít ilyen módon, arról számolt be, hogy a postán kezelt állomány a 65 milliárd forintot is eléri.

Mi hasznod lehet Neked mindebből?

A Posta pénzügyi szolgáltatások legnagyobb előnye az ügyfelek és a bankok szemszögéből nézve megegyezik, nem más, mint hogy a Posta az olyan ügyfelek számára is elérhetővé teszik a banki kapcsolatot, akiknek nincs lehetősége eljutni a már bankfiókkal rendelkező nagyobb településekre.

Így az egyébként nehezen elérhető ügyfelek is könnyen bankszámlához és bankkártyához juthatnak, tovább növelve a felnőtt lakosság körében a bankkapcsolattal rendelkező ügyfelek arányát, amely jelenleg 74 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További előnyt jelent, hogy az Erste Bank termékei esetében, hogy ha a PostaKártyával, illetve a Posta HitelKártyával fizetjük be a "sárga csekkeket", az egyéb hitelkártyák esetében alkalmazott tarifáknál kedvezőbb díjak mellett tudjuk kiegyenlíteni tartozásunkat, mert a fizetés nem készpénzfelvételnek, hanem vásárlásnak számít.

Egyéb esetben a Posta és a pénzintézetek által közvetlenül forgalmazott termékek között nem tapasztalható eltérés, apró nehézségeket csupán a ritkábban előforduló szolgáltatások igénybevétele okozhat az OTP Bank termékeinél: a hagyatéki betétek kezelésére és elhalálozás esetére szóló rendelkezés megtételére a Postán váltott betétkönyvek esetében is csak a bankfiókban van lehetőség.

Túl szép, hogy igaz legyen?

Az Erste Bank nemrégiben hozta nyilvánosságra stratégiáját, miszerint a nemzetközi trendet követve, újonnan bevezetett számlacsomagjai tarifáival a csoportos beszedési megbízások alkalmazására ösztönöz, tehát a "sárga csekkekkel" való befizetés mellőzésére.

A helyzet érdekessége, hogy a Postát értékesítési csatornaként alkalmazó Erste Bank a Posta leginkább nyereséges szolgáltatásáról "beszéli le" az ügyfeleket. Mindez arra utal, hogy az Erste teljesen szétválasztja a két értékesítési csatornát.

A folyamat ott is jól tetten érhető, hogy az Erste által kibocsátott bankkártyákat nem élvezik a Posta Kártyák előnyeit, s a velük való befizetés továbbra is készpénzfelvételnek minősül, így bár az ügyfél készpénzt egy forintot se lát, mindenképpen ki kell fizetni a készpénzfelvétel kölségét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?