Pénzügyek a Postán - érdekes jelenségre bukkantunk

Pénzcentrum
2007. június 20. 12:00

Ki ne emlékezne a recsegő kulcscsomó hangjára, mely a reklámban szereplő férj rossz válaszának hatására a robotgépben landolt? Valószínűleg, aki egyszer is találkozott ezzel a reklámfilmmel, könnyen fel tudja idézni azt, s valószínűleg az is eszébe jut, hogy a vita kiinduló pontját a férj pénzügyi területen való járatlansága okozta, pontosabban az, hogy nem tudta a Postán szinte minden pénzügyi és biztosítási szolgáltatást igénybe tud venni.

Az Online banking szolgáltatást és az e-számlázást mellőző ügyfeleknek sajnos gyakorta havonta legalább egyszer több tízperces sorbaállásába kerül, hogy a számlákat befizesse. Jogosan merülhet fel a kérdés, és az igény is, ha már ennyi időt várakozással töltünk a postán, miért ne intézhetnénk el pénzügyeinket is ugyanitt, így menekülve meg a bankba járás nehézségeitől (rövid nyitvatartási idő, rengeteg ügyfél).

Így már egyáltalán nem meglepő, hogy a Posta évtizedek óta biztosítja a pénzügyi termékek elérésének lehetőségét, amely azonban nem csak az előbb felvázolt igény kielégítését szolgálja, a Magyar Postával kapcsolatban álló pénzügyi intézmények egyéb előnyöket is élveznek a partnerkapcsolat révén.

Mitől bank is a Posta?

Egyrészt a Posta ismert, és elfogadott márka, amely növeli az ügyfelek biztonságérzetét. Ennek tudható be, hogy Nagy-Britanniában is a nemrégiben bevezetett postai pénzügyi szolgáltatások egyre nagyobb szerephez jutnak a pénzügyi piacon, amelyet az is jelez, hogy az ügyfelek száma a szigetországban már meghaladta az egy milliót.

Másrészt a Posta pénzügyi szolgáltatásai több mint 2300 postahelyen érhetők el, ráadásul a bankfiókokra jellemzőnél hosszabb nyitvatartás mellett, és olyan kisebb településeken is, ahol gazdaságossági okok miatt nem érdemes bankfiókot nyitni. Ezáltal elérhetővé válik a Postát közvetítő csatornaként használó kereskedelmi bankok számára az országos lefedettség elérése.

Az Erste Banktól megtudtuk, hogy a Posta banki szolgáltatásait jelenleg több mint 150 ezer ügyfél veszi igénybe országszerte a kijelölt postahelyeken és a 325 közvetlen banki kapcsolattal rendelkező postán, ahol a Posta Kártyán és a Posta Hitelkártyán kívül az egyéb betéti- és hiteltermékek is elérhetők.

A másik postán keresztül értékesítő kereskedelmi bank, az OTP, amely megtakarítási betétkönyvet, látra szóló és egy évre lekötött betéteket, illetve gépkocsinyeremény-betétkönyveket értékesít ilyen módon, arról számolt be, hogy a postán kezelt állomány a 65 milliárd forintot is eléri.

Mi hasznod lehet Neked mindebből?

A Posta pénzügyi szolgáltatások legnagyobb előnye az ügyfelek és a bankok szemszögéből nézve megegyezik, nem más, mint hogy a Posta az olyan ügyfelek számára is elérhetővé teszik a banki kapcsolatot, akiknek nincs lehetősége eljutni a már bankfiókkal rendelkező nagyobb településekre.

Így az egyébként nehezen elérhető ügyfelek is könnyen bankszámlához és bankkártyához juthatnak, tovább növelve a felnőtt lakosság körében a bankkapcsolattal rendelkező ügyfelek arányát, amely jelenleg 74 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További előnyt jelent, hogy az Erste Bank termékei esetében, hogy ha a PostaKártyával, illetve a Posta HitelKártyával fizetjük be a "sárga csekkeket", az egyéb hitelkártyák esetében alkalmazott tarifáknál kedvezőbb díjak mellett tudjuk kiegyenlíteni tartozásunkat, mert a fizetés nem készpénzfelvételnek, hanem vásárlásnak számít.

Egyéb esetben a Posta és a pénzintézetek által közvetlenül forgalmazott termékek között nem tapasztalható eltérés, apró nehézségeket csupán a ritkábban előforduló szolgáltatások igénybevétele okozhat az OTP Bank termékeinél: a hagyatéki betétek kezelésére és elhalálozás esetére szóló rendelkezés megtételére a Postán váltott betétkönyvek esetében is csak a bankfiókban van lehetőség.

Túl szép, hogy igaz legyen?

Az Erste Bank nemrégiben hozta nyilvánosságra stratégiáját, miszerint a nemzetközi trendet követve, újonnan bevezetett számlacsomagjai tarifáival a csoportos beszedési megbízások alkalmazására ösztönöz, tehát a "sárga csekkekkel" való befizetés mellőzésére.

A helyzet érdekessége, hogy a Postát értékesítési csatornaként alkalmazó Erste Bank a Posta leginkább nyereséges szolgáltatásáról "beszéli le" az ügyfeleket. Mindez arra utal, hogy az Erste teljesen szétválasztja a két értékesítési csatornát.

A folyamat ott is jól tetten érhető, hogy az Erste által kibocsátott bankkártyákat nem élvezik a Posta Kártyák előnyeit, s a velük való befizetés továbbra is készpénzfelvételnek minősül, így bár az ügyfél készpénzt egy forintot se lát, mindenképpen ki kell fizetni a készpénzfelvétel kölségét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM