Egyre nehezebb a kamatvadászok élete: hova érdemes vinni a pénzt?

Pénzcentrum
2007. június 13. 12:00

Kis pénzzel... Havonta megjelenő lekötött betét körképünk legújabb felvonásában ismét arról számolhatunk be, hogy újabb kereskedelmi bank lépett a kamatcsökkentés útjára, most éppen a CIB mérsékelte rátáit. Összességében megállapíthatjuk, hogy a vizsgált szegmensek egyikében sem nyílik lehetőség most kedvezőbb feltételek melletti betétlekötésre, mint egy hónappal ezelőtt. Lássuk, hova éri meg vinni a pénzt, ha valaki még mindig klasszikus betétkonstrukcióban gondolkodik!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés június 12-én történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A következő táblázat 800 ezer forint lekötése esetén tartalmazza a legjobb banki ajánlatokat:


Az elmúlt hónaphoz képest gyakorlatilag annyi történt, hogy a CIB minden dimenzióban csökkentette kamatait, mellyel lejjebb csúszott a dobogón, az első helyet pedig sehol nem sikerült megtartania. Megjegyezzük, hogy a K&H 1 hónapos, 10,5%-os akcióját azért hagytuk figyelmen kívül, mert ez az ajánlat csak az olyan új ügyfelekre vonatkozik, akik újonnan megnyitott bankfiókban adnak lekötési megbízást és ekkor is csak 1 hónapig jár az akciós kamat, utána a standard értéket fizeti a bank.

Mint látható, a CIB helyét 6 hónapos időtávon az UniCredit Bank vette át.

Milliókkal sem javult a helyzet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 3 millió forintos összeg dimenzióiban a CIB csökkentésén kívül semmi érdemleges nem történt, ennek megfelelően a 6 hónapos mezőnyben az MKB vette át a vezető szerepet. Lássuk a legkedvezőbb ajánlatokat!

Összesítés: hol érdemes pénzt lekötni?

8 millió forint lekötésénél a CIB változtatása mellett továbbra is ki kell emelni, hogy a Budapest Bank 11%-os rátája csak 3 millió forintig érvényes, így ennél magasabb összegnél sajnos alacsonyabb az elérhető maximális kamat értéke.


A legjobb ajánlatokat és azok változását a következő táblázatok segítségével foglaltuk össze.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?