2 °C Budapest

Autóvásár félpénzből - Felejtsd el az adókat!

Pénzcentrum
2007. június 14. 05:40

Cégalapítás és autóvásárlás, ez az a két dolog amiért már megérheti szlovák szomszédainkhoz járkálni. Ráadásul gombamód szaporodnak az olyan cégek, akik a teljes körű ügyintézést vállalják. Szerintük a termékek- és szolgáltatások szabad áramlásáról van szó, a hazai hatóságok (APEH, VPOP) pedig inkább adóelkerülésnek vélik a dolgot. A lehetőség jelenleg még adott, hogy valaki megspórolja a regisztrációs adót és az áfá-t, azonban már gyűlnek a sötét felhők. Nézzük tehát, hogyan arassunk a vihar előtt!

A szlovákiai cégalapítás rejtélyeit, lehetőségeit és módszereit már bemutattuk egy előző cikkünkben. Most inkább térjünk rá az autóvásárlás és az adómegtakarítás szinte már végtelennek tűnő tárházára. Ebben segítségünkre volt, dr. Kovács Géza a www.szlovakrendszam.hu szakértője.

Magánszemélyként alapvetően azoknak éri meg autót vásárolniuk, akik nagy értékű járgányban gondolkodnak, illetve amely típusnak a hazai regisztrációs adó tartama magas. Egy megfelelő típusválasztással (melynek természetesen a kedvezmények mellett a pénztárcánk is határt szabhat) akár 3 millió forint regisztrációt is megspórolhatunk. Azonban mielőtt a kedves Olvasó elrohanna befizetni egy szlovák rendszámú kocsira, nem árt néhány dologgal tisztában lenni.

Először is kell egy tartózkodási engedély és egy lakcímigazolás. Ezek beszerzését is készséggel magukra vállalják az ügyintéző cégek, ez körülbelül 180 ezer forintba kerül.

Miután beszereztük ezt az engedélyt, már indulhatunk is az autószalonok irányába és szemügyre vehetjük a kínálatot. Sőt mivel már van engedélyünk hitelért is folyamodhatunk, ugyanis a lízingcégek elfogadják a hazai munkáltatói igazolást, bankszámlakivonatot és közüzemi számlát is.

A gépkocsi vételárán felül még egy 2000 koronás ( kb. 15 000 Ft) költségünk merül fel, ami a rendszám illetéke. Ezen kívül egy éves úthasználati díjat is meg kell fizetni, melynek értékét az alábbi táblázat tartalmazza.

Kovács Géza elmondása szerint, lehetőség van arra is, hogy Németországban vásároljuk meg a kiszemelt gépjárművet és azt Szlovákián keresztül hozzuk be az országba. Ebben az esetben is megspóroljuk a regisztrációs adót, azonban a költségeink némiképp módosulnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Valójában magánszemélyként akkor érdemes Szlovákiában autót vásárolnunk, ha nagy értékű gépkocsi beszerzésében gondolkozunk. Igazán akkor tudjuk az előnyöket kihasználni, ha egy ott alapított cégen keresztül vásárolunk autót. Ugyanis abban az esetben már az áfát is visszaigényelhetjük és az üzembenntartás költségein is faraghatunk. Ráadásul szomszédainknál a biztosítási díjak is kedvezőbbek mint nálunk.

A teljes előnyök több autó vásárlása esetében jelentkeznek igazán. Bevett gyakorlat, hogy egy baráti társaság több tagja közösen összefogva vásárol 3-4 autót, ezáltal a vételár kedvezőbb alakítása mellett, a költségeiken is tudnak faragni.

Egy másik apró trükk, hogy kombi autó, illetve terepjáró vásárlása esetén az utasteret egy ráccsal leválasztják a csomagtértől, ezáltal már a jármű haszonjárműnek minősül és visszaigényelhetővé válik az áfa (cégek számára).

Kovács Géza lapunk kérdésére elmondta, hogy az egy éve működő cégük már több száz ügyletet bonyolított le és az utóbbi hónapokban az ügyfelek száma még dinamikusabban növekszik.

Egy új piac van tehát kialakulóban, melyet azonban nem mindenki nézz jó szemmel. A gépkocsikereskedők a magas hazai regisztrációs adót okolják, a hatóságok pedig vizsgálják, hogy az ilyen ügyletek mennyire minősülnek legálisnak. Elindult tehát az újabb autósbiznisz, melynek keretében ismét sokan megpróbálnak olcsón újautóhoz jutni. A kérdés csak az, hogy újabb lufit fúj a hazai vállalkozó szellemű autóstársadalom, vagy tényleg rátaláltak az olcsó autóhoz vezető útra?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem