22 °C Budapest

Iskolakezdés záloghitelből: a törzsvendégek havonta betérnek a zaciba!

Pénzcentrum
2007. június 20. 05:55

Tombol a nyár, mindenki menne nyaralni vagy éppen felélte a család összes tartalékát a már letudott idei vakációzással, szóval így vagy úgy, de pénzre van szükség, méghozzá gyorsan. Kíváncsiak voltunk, hogy pörög ilyenkor a zálogpiac, ugyanis még mindig ez az egyik leggyorsabb finanszírozási forma. Jánváry Krisztiánnal, a BÁV ZRt. értékesítési vezetőjével beszélgettünk és meglehetősen érdekes dolgokat tudtunk meg a magyarországi kézizálog-hitelezésről. Az igazi törzsügyfelek havonta egyszer megfordulnak a zálogházban, az iskolakezdés pedig valódi csúcsidőszakot jelent. Lássuk, mit érdemes tudni a hazai viszonyokról!

A kézizáloghitel esetén a zálogjogosult birtokába kerül a zálogtárgy annak kiváltásáig, míg a jelzálog konstrukcióknál a zálogtárgyat nem kell átadnia a kötelezettnek.

Uborkaszezon a roham előtt

A Pénzcentrum.hu kérdésére Jánváry elmondta, hogy a szezonalitás a kézizálog-hitelezésben is megjelenik, a június-július általában kevésbé forgalmas hónap, az emberek többsége tehát nem zálogból oldja meg a nyaralást. Az értékesítési vezető kiemelte, hogy korábban nagyobb súlyt kaptak a szezonális tényezők, mára azonban alábbhagyott a forgalomingadozás.

A közeljövővel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy az augusztus vége igazi fellendülést jelent, az iskolakezdés ugyanis sokakra elviselhetetlen terhet ró, így ekkor rengetegen keresik fel a zálogházakat.

Gombamód szaporodnak a zálogházak, de...

A BÁV ZRt. a kilencvenes évek elejétől elvesztette monopol pozícióját, mely az átmeneti időszakban természetes módon folyamatos térvesztést hozott számára. Mára elmondható, hogy a piaci részesedések nagyjából beálltak, a BÁV ugyanis franchise hálózatának építésével szintén dinamikusan terjeszkedik.

Ma mintegy 370 zálogfiók működik Magyarországon, melyből a BÁV 55 saját és 11 franchise fiókot tudhat magáénak. A társaság az éves szinten 50 milliárd forintra tehető hazai zálog-forgalomból nagyságrendileg 45%-kal részesedik. A kiemelkedő részarányt Jánváry a konkurenciánál nagyobb fiókoknak, a szélesebb befogadott termékskálának és a képzettebb szakembereknek tulajdonítja. (A képzettségnek értelemszerűen az igazi kihívást jelentő értékelési feladatoknál van szerepe.)

Az átlagos zálogérték Magyarországon 15-20 ezer forintot tesz ki, mely természetesen regionális bontásban hatalmas szórást mutat. A gazdagabb városokban a felajánlott tételek kvalitása sokkal magasabb mint például egy szegényebb fővárosi kerületben, ennek megfelelően az átlagos hitelérték is magasabb a jobban prosperáló környékeken.

Hányan nem tudják kiváltani?

Arra a kérdésre, hogy mik a leggyakoribb zálogtárgyak, meglehetősen egyértelmű választ kaptunk: a forgalomból országosan több mint 95%-ot hasítanak ki az ékszerek, a műszaki cikkek szelete pedig egyre csökken. Utóbbi tendencia azzal is magyarázható, hogy a rendkívül gyors fejlődés mellett ezek a termékek rohamosan veszítenek értékükből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BÁV tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége az általuk ajánlott leghosszabb futamidőt, a 90 napos periódust veszi igénybe, melynél hosszabb távra nem szokás kézizáloghitelt nyújtani.

A piacvezető cégnél azon ügyfelek aránya, akik nem tudják kiváltani a zálogtárgyat 5% alatt marad, az üzletpolitikát szándékosan úgy alakítják, hogy ezt a küszöbértéket ne haladhassa meg a problémás részarány. A konkurensek ezzel szemben sokszor a rövidtávú piacszerzés reményében túl bátor hitelezési politikát folytatnak, melynek eredményeképp akad olyan piaci szereplő, akinél a 10-12%-ot is eléri a bedőlési arány.

Jánváry kérdésünkre elismerte, hogy a piacon egyre másra felbukkanó gyorshitel konstrukciókkal mindenképpen versenytársként kell számolniuk a zálogházaknak, ezek piaci hatására vonatkozóan azonban nem áll rendelkezésre számszerű információ.

Havonta a zaciba? Kik vesznek fel kézizálog-hitelt?

A BÁV ZRt. tapasztalatai szerint az ügyfeleket egyfajta piramis-modell szerint lehet tipizálni, melynek alsó, legszélesebb rétegét egyértelműen a megélhetési gondokkal küszködők alkotják. Ezen szegmens tagjai rendszeresen, akár havonta is felbukkannak a zálogházakban és nagyságrendileg 10-15 ezer forint értékű kölcsönt vesznek fel.

A szűkebb középréteg évi 3-4 alkalommal fordul a zálogházhoz és értékesebb ékszerek mellett műtárgyakat, festményeket is zálogba ad. Ezen réteg átlagos hitelösszege 20-150 ezer forintra tehető.

A piramis csúcsát elsősorban olyan vállalkozók alkotják, akiknek rendkívül gyorsan van szükségük egy nagyobb összegre. Ők főként azt tartják szem előtt, hogy még mindig a kézizálog-hitelezés az egyik leggyorsabb módja a pénzhez jutásnak hazánkban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?