Iskolakezdés záloghitelből: a törzsvendégek havonta betérnek a zaciba!

Pénzcentrum
2007. június 20. 05:55

Tombol a nyár, mindenki menne nyaralni vagy éppen felélte a család összes tartalékát a már letudott idei vakációzással, szóval így vagy úgy, de pénzre van szükség, méghozzá gyorsan. Kíváncsiak voltunk, hogy pörög ilyenkor a zálogpiac, ugyanis még mindig ez az egyik leggyorsabb finanszírozási forma. Jánváry Krisztiánnal, a BÁV ZRt. értékesítési vezetőjével beszélgettünk és meglehetősen érdekes dolgokat tudtunk meg a magyarországi kézizálog-hitelezésről. Az igazi törzsügyfelek havonta egyszer megfordulnak a zálogházban, az iskolakezdés pedig valódi csúcsidőszakot jelent. Lássuk, mit érdemes tudni a hazai viszonyokról!

A kézizáloghitel esetén a zálogjogosult birtokába kerül a zálogtárgy annak kiváltásáig, míg a jelzálog konstrukcióknál a zálogtárgyat nem kell átadnia a kötelezettnek.

Uborkaszezon a roham előtt

A Pénzcentrum.hu kérdésére Jánváry elmondta, hogy a szezonalitás a kézizálog-hitelezésben is megjelenik, a június-július általában kevésbé forgalmas hónap, az emberek többsége tehát nem zálogból oldja meg a nyaralást. Az értékesítési vezető kiemelte, hogy korábban nagyobb súlyt kaptak a szezonális tényezők, mára azonban alábbhagyott a forgalomingadozás.

A közeljövővel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy az augusztus vége igazi fellendülést jelent, az iskolakezdés ugyanis sokakra elviselhetetlen terhet ró, így ekkor rengetegen keresik fel a zálogházakat.

Gombamód szaporodnak a zálogházak, de...

A BÁV ZRt. a kilencvenes évek elejétől elvesztette monopol pozícióját, mely az átmeneti időszakban természetes módon folyamatos térvesztést hozott számára. Mára elmondható, hogy a piaci részesedések nagyjából beálltak, a BÁV ugyanis franchise hálózatának építésével szintén dinamikusan terjeszkedik.

Ma mintegy 370 zálogfiók működik Magyarországon, melyből a BÁV 55 saját és 11 franchise fiókot tudhat magáénak. A társaság az éves szinten 50 milliárd forintra tehető hazai zálog-forgalomból nagyságrendileg 45%-kal részesedik. A kiemelkedő részarányt Jánváry a konkurenciánál nagyobb fiókoknak, a szélesebb befogadott termékskálának és a képzettebb szakembereknek tulajdonítja. (A képzettségnek értelemszerűen az igazi kihívást jelentő értékelési feladatoknál van szerepe.)

Az átlagos zálogérték Magyarországon 15-20 ezer forintot tesz ki, mely természetesen regionális bontásban hatalmas szórást mutat. A gazdagabb városokban a felajánlott tételek kvalitása sokkal magasabb mint például egy szegényebb fővárosi kerületben, ennek megfelelően az átlagos hitelérték is magasabb a jobban prosperáló környékeken.

Hányan nem tudják kiváltani?

Arra a kérdésre, hogy mik a leggyakoribb zálogtárgyak, meglehetősen egyértelmű választ kaptunk: a forgalomból országosan több mint 95%-ot hasítanak ki az ékszerek, a műszaki cikkek szelete pedig egyre csökken. Utóbbi tendencia azzal is magyarázható, hogy a rendkívül gyors fejlődés mellett ezek a termékek rohamosan veszítenek értékükből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BÁV tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége az általuk ajánlott leghosszabb futamidőt, a 90 napos periódust veszi igénybe, melynél hosszabb távra nem szokás kézizáloghitelt nyújtani.

A piacvezető cégnél azon ügyfelek aránya, akik nem tudják kiváltani a zálogtárgyat 5% alatt marad, az üzletpolitikát szándékosan úgy alakítják, hogy ezt a küszöbértéket ne haladhassa meg a problémás részarány. A konkurensek ezzel szemben sokszor a rövidtávú piacszerzés reményében túl bátor hitelezési politikát folytatnak, melynek eredményeképp akad olyan piaci szereplő, akinél a 10-12%-ot is eléri a bedőlési arány.

Jánváry kérdésünkre elismerte, hogy a piacon egyre másra felbukkanó gyorshitel konstrukciókkal mindenképpen versenytársként kell számolniuk a zálogházaknak, ezek piaci hatására vonatkozóan azonban nem áll rendelkezésre számszerű információ.

Havonta a zaciba? Kik vesznek fel kézizálog-hitelt?

A BÁV ZRt. tapasztalatai szerint az ügyfeleket egyfajta piramis-modell szerint lehet tipizálni, melynek alsó, legszélesebb rétegét egyértelműen a megélhetési gondokkal küszködők alkotják. Ezen szegmens tagjai rendszeresen, akár havonta is felbukkannak a zálogházakban és nagyságrendileg 10-15 ezer forint értékű kölcsönt vesznek fel.

A szűkebb középréteg évi 3-4 alkalommal fordul a zálogházhoz és értékesebb ékszerek mellett műtárgyakat, festményeket is zálogba ad. Ezen réteg átlagos hitelösszege 20-150 ezer forintra tehető.

A piramis csúcsát elsősorban olyan vállalkozók alkotják, akiknek rendkívül gyorsan van szükségük egy nagyobb összegre. Ők főként azt tartják szem előtt, hogy még mindig a kézizálog-hitelezés az egyik leggyorsabb módja a pénzhez jutásnak hazánkban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 18:52
A Fővárosi Törvényszék 2024. február 21-én tartott nyilvános ülésén helyben hagyta a Budapesti II. é...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm