Zaciba az ékszert! - Mennyiért juthatsz pénzhez?

Pénzcentrum
2006. január 19. 12:10

Pénzre van szükséged? Nem vagy hitelképes, de megszorultál és gyorsan kellene a menttőöv? A zálogházak tárt karokkal várnak, ám mielőtt belépsz az ajtón, nem árt tisztában lenni egy-két fontos részlettel. Ezeket tekintjük át a következőkben, a kellemetlen meglepetések elkerülésének érdekében...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

A BÁV-nál az ékszereink mellett, porcelán és műtárgy gyűjteményünktől, bundánktól és bőrkabátunktól, illetve műszaki és sportcikkeinktől is szívesen megszabadítanak minket, a zálogtárgytól függ azonban, hogy annak hány százalékáig kaphatunk hitelt.

 

A zálogtárgy leadásakor ki kell választanunk a 3 hónapos és a 45 napos futamidő valamelyikét, amely alatt ajánlott visszaváltanunk értékeinket. Amennyiben minden a terv szerint halad, akkor a következő díjtételeket kell megfizetnünk:
- tárolási díj: 100 Ft/zálogtétel
- kamat: a kölcsönösszeg évi 28%-a (napra pontosan arányosítják, de két héten belüli visszaváltás esetén nincs kamat)
- a kezelési díjat az alábbi táblázat tartalmazza

 

 

A kategóriák közül a nemesfém fazonáru a magyar fémjellel ellátott, értékesíthető állapotban lévő árukat jelenti, míg az „egyéb nemesfém” alatt a magyar fémjelet nélkülöző, illetve a sérült árukat érthetjük.

 

Példa: Tegyük fel, hogy 50 ezer forint értékű, arany ékszerünkért szeretnénk 45 napra a lehető legtöbb pénzt kapni. (Az ékszert a becsüs 50 ezerre értékeli fel és a tárgy a nemesfém fazonáru kategóriába esik.) A kölcsönösszeg ebben az esetben maximum a zálogérték 75%-a, azaz 37,500 Ft. Ha nem késünk, összesen a kölcsönösszeg 7%-a (2,625 Ft) lesz a kezelési díj, melyen felül 100 Ft-ot fizetünk a tárolásért és további évi 28%-ot kamatként (45 napra: 1,295 Ft). Mindent összevetve, a törlesztés mellett összesen mintegy 4,020 Ft-unkba került a kaland, mely a kölcsönösszeg 10.7%-a.

 

A probléma igazából akkor kezdődik, ha valamilyen oknál fogva késedelmesen váltjuk vissza a zálogtárgyat, ekkor ugyanis a késés idejére késedelmi kamatot kell fizetnünk, mely a kölcsönösszeg évi 6%-a. Ez azonban nem minden: kezelési pótdíjra is számíthatunk, ennek mértékét a következő táblázat tartalmazza:

 

 

Nem véletlenül ér véget a díjtábla 60 napnál, ezt követően ugyanis a BÁV értékesítheti zálogtárgyunkat. Fontos, hogy amennyiben már a lejárat előtt tisztában vagyunk vele, hogy nem tudjuk kiváltani az értékünket időben, akkor ne várjunk ölbe tett kézzel, hanem kérjünk hosszabbítást. (Ezt azért olcsóbban megúszhatjuk, mint ha meg kellene fizetnünk a késedelmi pótdíjakat...)

 

Példa: Amennyiben az előző esetben 15 napot késünk, akkor a késedelmes időtartamra meg kell fizetnünk a 28+6%-os késedelmi kamatot (524 Ft), illetve a kölcsönösszeg 2.9%-át (1,088 Ft) kitevő kezelési pótdíjat, így összesen 1,612 Ft többletterhet szereztünk magunknak, azaz már a kölcsönösszeg 15%-át teszik ki a díjak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?