21 °C Budapest

Mit tud a BL-kártya? Drága lehet az ajándék...

Pénzcentrum
2006. november 29. 12:00

Egyre gyakrabban hallhatjuk mostanában, hogy a hazai bankkártya piac kezd telítetté válni, így mindenképpen valami egyedivel, de legalább társmárkás konstrukcióval kell előrukkolni, ha valaki komolyabb sikert szeretne elérni. Találtunk is egy gyöngyszemet, melynél az egyediségben nincs hiány, néhány apróságra azonban nem árt odafigyelni. A következőkben a Budapest Bank Champions League Hitelkártyája kerül fókuszba, mely esetében mindenképpen előre kell bocsátani, hogy a Lady nevű női terméknél azért jobban kidolgozottnak és ígéretesebbnek tűnik...

Pozitívumként említhető, hogy nem esett abba a hibába a bank, hogy piacra dobjon egy tucat-kártyát. Úgy tűnik a Budapest Bank nem egyszerű co-branded konstrukciókban gondolkodik, sokkal inkább szeret egy-egy téma köré felépíteni egy terméket és ehhez több együttműködő partnert is találni. Lássuk, mi a helyzet a BL-kártyával!

Focirajongó rengeteg van hazánkban is, és mivel itthonról csak a labdarúgás hiányzik, rengetegen kísérik figyelemmel a Bajnokok Ligája meccseit. Jó ötletnek tűnik hát ezen rajongó kört célcsoportnak tekintve, igényeikre szabva készíteni egy terméket, más dolog persze, hogy mi sül ki belőle.

Az ilyen kártyáknál alapvető tulajdonság, hogy a piaci átlagnál drágábbak, azaz magasabb költségtételekkel és kamattal kell esetükben számolni, ezért cserébe azonban optimális esetben kapunk is valami értékeset. (Más kérdés persze, hogy mennyire kívánatos, a pénzügyileg nem éppen tudatos magyar lakosság körében mindenféle látványos ajándékokkal terjeszteni egy olyan konstrukciót, mellyel még a hozzáértők is évente átlagosan kétszer késedelembe esnek, nem kis költséget generálva maguknak... Persze ez nem a Budapest Bank felelőssége, hiszen minden versenytársa ezt teszi, érdemes lehet azonban elgondolkodni a hitelkártyák dinamikus elterjedésének a jelenlegi pénzügyi kultúra mellett várható következményein.)

Korábban számos írásunkban felvázoltuk már a hitelkártyás konstrukciókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, így ehelyütt nem hangsúlyoznánk részletesebben, hogy a hitelkártyát okosan használva gyakorlatilag kamatmentesen költhetjük a bank pénzét, miközben saját megtakarításunk kamatozik. Vázoljuk fel a következőkben a Budapest Bank kártyájának legfontosabb kondíciós tételeit és vessük össze őket a piacon megszokottakkal!

Nem meglepő, hogy egy újonnan kibocsátott kártyánál az első éves kártyadíjat elengedi a bank, ezt követően azonban évi 5,900 Ft-ot kell fizetni, mely az aranykártyák kivételével mindenképpen átlagon felüli összegnek számít. (Korábbi kutatások szerint ez az a tétel, melyre a legérzékenyebbek a magyar ügyfelek...)

A kártyát ügyesen használók számára az egyik legfontosabb információ a kamatmentes időszak maximális hossza, mely 45 napra tehető, csakúgy mint a legtöbb hitelkártya esetében. A minimális törlesztés mértéke (a fennálló tartozás 5%-a) sem kirívó érték, a havi 2.87%-os kamat azonban a magasabbak közé tartozik a piacon.

Ezen a ponton is érdemes kiemelni, hogy készpénzt nem ajánlatos felvenni a kártyával, ennek ugyanis belföldön 3%-os, de minimum 600 Ft-os díja van, a vásárlás viszont ingyenes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lássuk mi jár az átlagot valamivel meghaladó díjakért cserébe a lelkes focirajongóknak, akik hitelkártya-igénylésre adják a fejüket! Vannak olyan ajándékok, melyeket biztosan megkap az igénylő, ha használja a kártyáját, ebbe a körbe tartozik egy Adidas BL focilabda az ötödik kártyatranzakció (készpénzfelvétel, amitől óvva intünk vagy vásárlás) után, valamint egy Heineken partyhordó a tizedik tranzakció után.

Ezen biztos ajándékokon felül az együttműködő partnerek különböző kedvezményeket is adnak a kártyabirtokosoknak a kártyával történő vásárlás esetén: az Adidas esetében 10%-os a kedvezmény a megjelölt üzletekben, míg a Sony 5%-os kedvezményt ad egyes egységeiben.

Mindezen felül egy sportfogadós nyereményjáték is kapcsolódik a promócióhoz, melynek keretében a kártyabirtokosok tippelhetnek a BL meccsek kimenetelére, a helyes becslésekért pedig annál több pont jár, minél kevesebben adtak jó tippet. A játékosok a BL főszponzorainak (Sony, Ford, Heineken) ajándékaival lehetnek gazdagabbak, amellett hogy akár meccsjegyeket is nyerhetnek.

A cikk megírásával összességében az volt a célunk, hogy rávilágítsunk a piac fejlődésével párhuzamosan végbemenő specializációra, illetve ennek egy irányára, amellett hogy felhívjuk a figyelmet arra, mire is kell figyelni egy hitelkártya esetében. Mindent összevetve a speciális előnyöket ajánló kártyák kifejezetten kedvező választásnak bizonyulhatnak olyan ügyfelek esetén, akik tökéletesen tisztában vannak a hitelkártyákkal kapcsolatos tudnivalókkal, játékszabályokkal, mások azonban jobban teszik, ha inkább megveszik az ajándékokat, ugyanis hosszú távon ezek értékénél jóval borsosabb büntető tételekbe is belefuthatnak...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem