4 °C Budapest

Világújdonság a Raiffeisentől: Itt az OKOSkártya!

Pénzcentrum
2006. október 12. 14:30

2006. október 16-tól a hazai piacon újdonságnak számító kártyatermékkel jelenik meg a Raiffeisen Bank, melyet az OKOSkártya névre kereszteltek. Katona József, a bank vezérigazgató-helyettese szerint ez a kártya nem sorolható be a betéti és a hitel, valamint a charge kártyák körébe sem, komplex szolgáltatáscsomagjával így új műfajt teremt - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A csomag egy teljeskörű szolgáltatásokat kínáló bankszámlából, egy vásárlási keretet biztosító kártyaszámlából, egy elektronikus MasterCard bankkártyából, valamint a bankszámlához kapcsolódó bankszámlahitelből áll, ezekhez pedig kiegészítő szolgáltatások is jöhetnek, mint például a mobilbanking és az utasbiztosítás. (A bankkártya az elszámolási rendszerekben dombornyomottként működik, csak a design miatt nem az fizikailag.)

A kártya teljes előlapjára az ügyfél által meghatározott kártyakép kerülhet. (Az egyedi fénykép megadása alkalmanként 999 Ft-ba kerül a Mindennapok számlacsomag esetében. A tervezés hétfőtől az okoskartya.hu portálon valósítható meg.) A MasterCard közép-kelet-európai regionális ügyfélkapcsolati igazgatója kiemelte, hogy ez a kártya regionális és európai viszonylatban is különlegességnek számít. Az OKOSkártya lépést tart a piaci trendekkel, melyek azt mutatják, hogy az ügyfelek kártyahasználata a készpénzfelvételtől fokozatosan a vásárlás felé tolódik el.

Az OKOSkártya nevét onnan kapta, hogy mindig tudja, melyik opcióval jár jobban az ügyfél: vásárlásnál a kiterjesztett vásárlási hitelkeretből költ, mely halasztott fizetési lehetőséget jelent, így a bankszámlán lévő pénz másra fordítható, esetleg befektethető. Készpénzfelvételkor ugyanakkor a bankszámlán lévő pénz kerül felhasználásra, ha azonban ennél több pénzre van szüksége az ügyfélnek, akkor a bankszámla-hitelkeret nyújthat megoldást.

A kártya éves díja 3,999 Ft, amennyiben azonban az ügyfél rendelkezik érvényes Raiffeisen bankkártyával, az első éves díj 999 Ft-ra csökken. (Ha bármilyen más bankkártyával rendelkezünk, akkor az éves díj 1,999 Ft-os lesz az első évben.) A vásárlás természetesen itt is díjmentes.

Az igényelhető vásárlási keret 150 ezer és 750 ezer Ft között mozoghat. Amennyiben a kamatmentes perióduson belül visszafizetjük tartozásunkat, kamatmentesen tehetjük meg mindezt, ezt követően azonban havi 2.39%-os kamattal kell számolnunk. (Ez gyakorlatilag nem lóg ki a piacon lévő hitelkártyák kondíciói közül.) A havi minimális visszafizetés mértéke a felhasznált keret 5%-a, de minimum 5 ezer forint. A baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás éves díja 2 ezer forint a 65 év alatti ügyfelek esetében.

Az első két készpénzfelvételi tranzakció minden hónapban díjmentes, függetlenül attól, hogy milyen ATM-ben használjuk a kártyát. Ezt követően a díj a választott folyószámlacsomagtól függ.

A kártyához kapcsolódik az ún. OKOS keretfeltöltő szolgáltatás is, mely tulajdonképpen arra szolgál, hogy a bankkártya és a kártyaszámla között automatikus átvezetést lehessen megvalósítani. Ezzel lehet a fennálló tartozásunkat automatikusan visszafizetni az esedékesség időpontjában. Ezen szolgáltatás havi díja 550 Ft-ot tesz ki, mindez azonban segíthet abban, hogy az ügyfelek ne essenek a hitelkártyákhoz kapcsolódó csapdákba. (Mindez akkor érheti meg, ha az összeg közben a bankszámlánkon kamatozik, ekkor is meg kell persze hozamként termelni ezt a havidíjat...)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Raiffeisen új kártyája tehát abban is segít, hogy egy hitelkártyát is ötvöző kártyával olcsóbban vehessenek fel pénzt, ne essenek késedelembe a visszafizetéssel és ne kelljen két kártyadíjat fizetniük a kamatmentes vásárláshoz és az olcsó pénzhez jutáshoz. A külön-külön elérhető termékelőnyöket igyekszik tehát egy termékben maximalizálni az új kártya.

A Raiffeisen számításai szerint az OKOSkártya egy átlagos ügyfél esetén éves szinten 15 ezer forintos megtakarítást hozhat.

A kártyához kapcsolóan a bank egy egyedi, edukációs jellegű kommunikációs kampányt kapcsol, melynek komponensei az eredmények függvényében dinamikusan alakulnak majd.

A jövő év folyamán a Raiffeisen legalább 3 hasonló horderejű újítást tervez bemutatni Magyarországon - tudtuk meg Katona József vezérigazgató-helyettestől.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem