5 °C Budapest

Világújdonság a Raiffeisentől: Itt az OKOSkártya!

Pénzcentrum
2006. október 12. 14:30

2006. október 16-tól a hazai piacon újdonságnak számító kártyatermékkel jelenik meg a Raiffeisen Bank, melyet az OKOSkártya névre kereszteltek. Katona József, a bank vezérigazgató-helyettese szerint ez a kártya nem sorolható be a betéti és a hitel, valamint a charge kártyák körébe sem, komplex szolgáltatáscsomagjával így új műfajt teremt - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A csomag egy teljeskörű szolgáltatásokat kínáló bankszámlából, egy vásárlási keretet biztosító kártyaszámlából, egy elektronikus MasterCard bankkártyából, valamint a bankszámlához kapcsolódó bankszámlahitelből áll, ezekhez pedig kiegészítő szolgáltatások is jöhetnek, mint például a mobilbanking és az utasbiztosítás. (A bankkártya az elszámolási rendszerekben dombornyomottként működik, csak a design miatt nem az fizikailag.)

A kártya teljes előlapjára az ügyfél által meghatározott kártyakép kerülhet. (Az egyedi fénykép megadása alkalmanként 999 Ft-ba kerül a Mindennapok számlacsomag esetében. A tervezés hétfőtől az okoskartya.hu portálon valósítható meg.) A MasterCard közép-kelet-európai regionális ügyfélkapcsolati igazgatója kiemelte, hogy ez a kártya regionális és európai viszonylatban is különlegességnek számít. Az OKOSkártya lépést tart a piaci trendekkel, melyek azt mutatják, hogy az ügyfelek kártyahasználata a készpénzfelvételtől fokozatosan a vásárlás felé tolódik el.

Az OKOSkártya nevét onnan kapta, hogy mindig tudja, melyik opcióval jár jobban az ügyfél: vásárlásnál a kiterjesztett vásárlási hitelkeretből költ, mely halasztott fizetési lehetőséget jelent, így a bankszámlán lévő pénz másra fordítható, esetleg befektethető. Készpénzfelvételkor ugyanakkor a bankszámlán lévő pénz kerül felhasználásra, ha azonban ennél több pénzre van szüksége az ügyfélnek, akkor a bankszámla-hitelkeret nyújthat megoldást.

A kártya éves díja 3,999 Ft, amennyiben azonban az ügyfél rendelkezik érvényes Raiffeisen bankkártyával, az első éves díj 999 Ft-ra csökken. (Ha bármilyen más bankkártyával rendelkezünk, akkor az éves díj 1,999 Ft-os lesz az első évben.) A vásárlás természetesen itt is díjmentes.

Az igényelhető vásárlási keret 150 ezer és 750 ezer Ft között mozoghat. Amennyiben a kamatmentes perióduson belül visszafizetjük tartozásunkat, kamatmentesen tehetjük meg mindezt, ezt követően azonban havi 2.39%-os kamattal kell számolnunk. (Ez gyakorlatilag nem lóg ki a piacon lévő hitelkártyák kondíciói közül.) A havi minimális visszafizetés mértéke a felhasznált keret 5%-a, de minimum 5 ezer forint. A baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás éves díja 2 ezer forint a 65 év alatti ügyfelek esetében.

Az első két készpénzfelvételi tranzakció minden hónapban díjmentes, függetlenül attól, hogy milyen ATM-ben használjuk a kártyát. Ezt követően a díj a választott folyószámlacsomagtól függ.

A kártyához kapcsolódik az ún. OKOS keretfeltöltő szolgáltatás is, mely tulajdonképpen arra szolgál, hogy a bankkártya és a kártyaszámla között automatikus átvezetést lehessen megvalósítani. Ezzel lehet a fennálló tartozásunkat automatikusan visszafizetni az esedékesség időpontjában. Ezen szolgáltatás havi díja 550 Ft-ot tesz ki, mindez azonban segíthet abban, hogy az ügyfelek ne essenek a hitelkártyákhoz kapcsolódó csapdákba. (Mindez akkor érheti meg, ha az összeg közben a bankszámlánkon kamatozik, ekkor is meg kell persze hozamként termelni ezt a havidíjat...)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen új kártyája tehát abban is segít, hogy egy hitelkártyát is ötvöző kártyával olcsóbban vehessenek fel pénzt, ne essenek késedelembe a visszafizetéssel és ne kelljen két kártyadíjat fizetniük a kamatmentes vásárláshoz és az olcsó pénzhez jutáshoz. A külön-külön elérhető termékelőnyöket igyekszik tehát egy termékben maximalizálni az új kártya.

A Raiffeisen számításai szerint az OKOSkártya egy átlagos ügyfél esetén éves szinten 15 ezer forintos megtakarítást hozhat.

A kártyához kapcsolóan a bank egy egyedi, edukációs jellegű kommunikációs kampányt kapcsol, melynek komponensei az eredmények függvényében dinamikusan alakulnak majd.

A jövő év folyamán a Raiffeisen legalább 3 hasonló horderejű újítást tervez bemutatni Magyarországon - tudtuk meg Katona József vezérigazgató-helyettestől.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2023. február 9. 10:37
Nem látjuk át rendszerszinten, hol van az FX származtatott termékekkel kapcsolatos dolláradósság. Pe...
MEDIA1  |  2023. február 9. 10:30
Az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije a...
Bankmonitor  |  2023. február 9. 07:35
A Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát...
Holdblog  |  2023. február 9. 06:05
Egy sor gazdag országban az Egyesült Államokkal az élen a kisemberek jelentős része sikertelennek ér...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?