35 °C Budapest

Milliárdos adócsalások - hogyan csinálják a "profik"

Pénzcentrum
2006. július 17. 09:30

"Számlabélyeg" bevezetését javasolják magyar szakértők a szervezett áfacsalások visszaszorítására. Az ötlet megvalósításával azonosítható okirattá válna a számla. Javaslatukat már eljuttatták a magyar kormány illetékeseinek, és sikeres tárgyalásokat folytattak Kovács László adóügyi biztossal.

"Számlabélyeg" bevezetését javasolják magyar szakértők a szervezett áfacsalások visszaszorítására. Az ötlet megvalósításával azonosítható okirattá válna a számla. Javaslatukat már eljuttatták a magyar kormány illetékeseinek, és sikeres tárgyalásokat folytattak Kovács László adóügyi biztossal - írja a Népszabadság.

A Financial Times elemzői szerint 60 milliárd euró bevételtől esik el az Európai Unió a szervezett áfacsaló hálózatok tevékenysége miatt. Ez az összeg az ötszöröse a közösség foglalkoztatásra és szociális kiadásokra fordított költségvetésének, s valamivel több, mint amennyit agrártámogatásokra fordít. Csak Nagy-Britanniában évi ötmilliárd font, az éves áfabevétel 6,5 százaléka kerül a bűnszervezetekhez.

Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) évente mintegy 40 milliárd forintnyi elcsalt forgalmi adó után nyomoz. Tavaly, a szigorított ellenőrzések miatt elrendelt "áfavisszatartás" idején az ellenőrök a vizsgált adózóknál 9,7 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.

Az Európai Unióban a "körhinta" módszerrel fosztogatják az államok költségvetéseit. Szervezett csoportok értékes, ám kisméretű, könnyen szállítható termékeket vásárolnak, amelyeket papíron egyik uniós tagállamból a másikba visznek, majd egy harmadikba és így tovább. Minden egyes adásvétel után visszaigénylik a vevők az áfát, amit soha senki nem fizetett meg.

Magyarországon manapság az importáfacsalás dívik. A magyar vámhivatalokban elvámoltatott árut papíron egy másik uniós tagállamba szállítják, ezért a vámkezeléskor nem kell megfizetni az importáfát. A terméket azonban adózatlanul Magyarországon hozzák forgalomba.

Független szakértők szerint egyetlen állam sem szedi be maradéktalanul az adókat, díjakat és illetékeket. Svájc és Svédország azon kevés ország közé tartozik, ahol a vállalatoktól és magánszemélyektől a törvényekben előírt adók 95 százalékát be is szedik. Magyarországon ez a "beszedési ráta" 70 százalék alatt van. A be nem szedett adók pedig a feketegazdaságot gazdagítják.

Magyar szakértők a "számlabélyeg" bevezetésével vennék elejét a visszaéléseknek. Javaslatuk elfogadása (és az adótörvény módosítása) esetén valamennyi számlakibocsátónak számlabélyeget kellene ragasztania a számlájára. A számlabélyeg egy tízkarakteres, betű-szám kombinációval készülő öntapadós, hologramos, szigorú számadású bélyeg lenne, amit a számlakibocsátók az APEH-től rendelhetnének meg, s amit valamennyi számlára fel kellene ragasztaniuk. (A javaslattevők szerint a bélyeg árát az adóhatóságnak meg kellene térítenie a számlakibocsátóknak.)

Az ötletgazdák szerint, az alapvető probléma az, hogy ma a számítógépes programokkal készített számlák "semmiféle okirati jelleggel nem bírnak". A közönséges géppapírra kinyomtatott számlák alján ott áll ugyan, hogy a számla megfelel az ilyen-olyan rendelet előírásainak, a számlabefogadó azonban korántsem lehet biztos abban, hogy ez igaz is. A bélyeg felragasztásával a számla egyfajta speciális okirattá válna, amelynek befogadója biztos lehet abban, hogy a hamisítás ellen kellőképpen védett bélyeg alapján kétséget kizáróan azonosítani lehet a kibocsátót. A szakértők a számlabélyeg meglétét az áfa-visszatérítés előfeltételéül szabnák.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint jó az elgondolás, de végrehajthatatlan. Évente százmilliárdos nagyságrendben bocsátanak ki számlákat a magyar vállalkozások, ennyi példányhoz bélyeget gyártani és azokat forgalmazni szinte lehetetlen. A bélyeghamisítók ellen nehéz védekezni, a visszaélések ellen így ez a rendszer sem nyújt megnyugtató védelmet Európa legtöbb országában akár egy sajtpapírt is elfogadnak számlaként, s kevés olyan ország van, ahol - mint nálunk - kizárólag sorszámozott, szigorú számadású iratokat fogadnak el számlaként - mondta Zara.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?