28 °C Budapest

Milliárdos adócsalások - hogyan csinálják a "profik"

Pénzcentrum
2006. július 17. 09:30

"Számlabélyeg" bevezetését javasolják magyar szakértők a szervezett áfacsalások visszaszorítására. Az ötlet megvalósításával azonosítható okirattá válna a számla. Javaslatukat már eljuttatták a magyar kormány illetékeseinek, és sikeres tárgyalásokat folytattak Kovács László adóügyi biztossal.

"Számlabélyeg" bevezetését javasolják magyar szakértők a szervezett áfacsalások visszaszorítására. Az ötlet megvalósításával azonosítható okirattá válna a számla. Javaslatukat már eljuttatták a magyar kormány illetékeseinek, és sikeres tárgyalásokat folytattak Kovács László adóügyi biztossal - írja a Népszabadság.

A Financial Times elemzői szerint 60 milliárd euró bevételtől esik el az Európai Unió a szervezett áfacsaló hálózatok tevékenysége miatt. Ez az összeg az ötszöröse a közösség foglalkoztatásra és szociális kiadásokra fordított költségvetésének, s valamivel több, mint amennyit agrártámogatásokra fordít. Csak Nagy-Britanniában évi ötmilliárd font, az éves áfabevétel 6,5 százaléka kerül a bűnszervezetekhez.

Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) évente mintegy 40 milliárd forintnyi elcsalt forgalmi adó után nyomoz. Tavaly, a szigorított ellenőrzések miatt elrendelt "áfavisszatartás" idején az ellenőrök a vizsgált adózóknál 9,7 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.

Az Európai Unióban a "körhinta" módszerrel fosztogatják az államok költségvetéseit. Szervezett csoportok értékes, ám kisméretű, könnyen szállítható termékeket vásárolnak, amelyeket papíron egyik uniós tagállamból a másikba visznek, majd egy harmadikba és így tovább. Minden egyes adásvétel után visszaigénylik a vevők az áfát, amit soha senki nem fizetett meg.

Magyarországon manapság az importáfacsalás dívik. A magyar vámhivatalokban elvámoltatott árut papíron egy másik uniós tagállamba szállítják, ezért a vámkezeléskor nem kell megfizetni az importáfát. A terméket azonban adózatlanul Magyarországon hozzák forgalomba.

Független szakértők szerint egyetlen állam sem szedi be maradéktalanul az adókat, díjakat és illetékeket. Svájc és Svédország azon kevés ország közé tartozik, ahol a vállalatoktól és magánszemélyektől a törvényekben előírt adók 95 százalékát be is szedik. Magyarországon ez a "beszedési ráta" 70 százalék alatt van. A be nem szedett adók pedig a feketegazdaságot gazdagítják.

Magyar szakértők a "számlabélyeg" bevezetésével vennék elejét a visszaéléseknek. Javaslatuk elfogadása (és az adótörvény módosítása) esetén valamennyi számlakibocsátónak számlabélyeget kellene ragasztania a számlájára. A számlabélyeg egy tízkarakteres, betű-szám kombinációval készülő öntapadós, hologramos, szigorú számadású bélyeg lenne, amit a számlakibocsátók az APEH-től rendelhetnének meg, s amit valamennyi számlára fel kellene ragasztaniuk. (A javaslattevők szerint a bélyeg árát az adóhatóságnak meg kellene térítenie a számlakibocsátóknak.)

Az ötletgazdák szerint, az alapvető probléma az, hogy ma a számítógépes programokkal készített számlák "semmiféle okirati jelleggel nem bírnak". A közönséges géppapírra kinyomtatott számlák alján ott áll ugyan, hogy a számla megfelel az ilyen-olyan rendelet előírásainak, a számlabefogadó azonban korántsem lehet biztos abban, hogy ez igaz is. A bélyeg felragasztásával a számla egyfajta speciális okirattá válna, amelynek befogadója biztos lehet abban, hogy a hamisítás ellen kellőképpen védett bélyeg alapján kétséget kizáróan azonosítani lehet a kibocsátót. A szakértők a számlabélyeg meglétét az áfa-visszatérítés előfeltételéül szabnák.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint jó az elgondolás, de végrehajthatatlan. Évente százmilliárdos nagyságrendben bocsátanak ki számlákat a magyar vállalkozások, ennyi példányhoz bélyeget gyártani és azokat forgalmazni szinte lehetetlen. A bélyeghamisítók ellen nehéz védekezni, a visszaélések ellen így ez a rendszer sem nyújt megnyugtató védelmet Európa legtöbb országában akár egy sajtpapírt is elfogadnak számlaként, s kevés olyan ország van, ahol - mint nálunk - kizárólag sorszámozott, szigorú számadású iratokat fogadnak el számlaként - mondta Zara.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?