0 °C Budapest

Hétfőtől ismét bezárul egy kiskapu

Pénzcentrum
2006. június 30. 11:00

A vám- és pénzügyőrség jövő héttől radikális intézkedéseket vezet be az áfacsaló importálók mozgásterének szűkítésére. Milliárdok folynak el a költségvetésből az általános forgalmi adóról szóló törvény kijátszása miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vám- és pénzügyőrség jövő héttől radikális intézkedéseket vezet be az áfacsaló importálók mozgásterének szűkítésére. Milliárdok folynak el a költségvetésből az általános forgalmi adóról szóló törvény kijátszása miatt - írja a Világgazdaság.

A most érvényes szabályok szerint mentes az áfa megfizetése alól azon termék importja, amelyet harmadik országból szállítanak Magyarországon keresztül más uniós államba. Ha az importőr a határon nyilatkozatot tesz, hogy az árut más tagállamban értékesíti, nem kell a vámeljárás során az adót megfizetnie, s biztosítékot sem kell nyújtania. Időközben bűnözői csoportok specializálódtak a kiskapu kihasználására. A közelmúltban például egy olyan ügyet derített fel a vámhatóság, amelynek kapcsán fél év alatt ötmilliárd forint értékű távol-keleti árut hozott be egy társaság az áfa megspórolásával. Az importált cukorral, vas- és acéláruval, számítógépekkel kapcsolatban is gyakori a visszaélés. Általában létező, ám az illegális tevékenységről mit sem sejtő cég nevében járnak el, s nem létező gazdálkodó a más tagországbeli címzett.

Az áfatörvény tervezett módosítása szerint szeptembertől indultak volna a szigorítások, ám a már július 3-ától bevezetik az új eljárási rendet. A legtöbb cég és termékcsoport esetében megszűnik a határállomásokon a vámeljárás, erre csak a kijelölt belterületi vámhivatalban, meghatározott időben kerülhet sor. Egy különleges kockázatelemző csoport egyedi elbírálás után dönt a szükséges eljárásokról. Lesznek kivételek is: speciális nyilvántartási számmal kapnak felmentést az általános szigor alól azok a gazdálkodók, illetve termékkörök, amelyeknél indokolt a forgalom gyors lebonyolítása, és elenyésző a visszaélés lehetősége. Azért is szükséges az intézkedések gyors bevezetése, mert már megkezdődött a spájzolás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39