3 °C Budapest

Eldőlt: 17 és 23%-ra emelkednek az ÁFA-kulcsok! Ismét nálunk a legmagasabb...

Pénzcentrum
2006. június 27. 09:30

A középső, 15%-os ÁFA-kulcs 17%-ra, a felső, 20%-os 23%-ra emelkedik vissza szeptember elsejétől - jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a szakszervezetekkel és a munkaadókkal tartott mai egyeztetésen. Az adóemelések az eredetileg tervezettnél (csak a 15%-os kulcs emelkedett volna 20%-ra) több adóbevételt eredményeznek a költségvetés számára -jelezte Katona.

2006.06.27 08:08
23 és 18%-ra emelkedik az ÁFA?

A kormány számításai szerint a középső ÁFA-kulcs 1%-pontos emelése éves szinten mintegy 35 milliárd, a felső kulcs hasonló mértékben való emelése 45 milliárd forintos többletbevételt eredményezhet.

Mindebből az következik, hogy idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének. Az eredeti elképzelés mellett (a középső kulcs 15.%-ról 20%-ra emelkedésével) idénre 60, jövőre 170 milliárdos többletbevételt tervezett a kormány.

A PM prognózisa szerint idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének az ÁFA kulcsok emeléséből.

Az elemzők közül ketten kritikusan értékelték a kormány új ÁFA-emelési tervét főként annak üzenete miatt:

2006.06.27 10:44
Kritikus Goldman Sachs-kommentár a bejelentett ÁFA-emelésekre (2.)

  
A ma bejelentett emelés következtében az ÁFA kulcsok ismét a legmagasabbnak számítanak a régióban (ismereteink szerint az idei évben a régió többi országában nem történt ÁFA kulcs változás).


Mi a magunk részéről továbbra is értetlenül állunk a 25%-os kulcs év eleji mérséklése előtt, amit kizárólag politikai döntésnek tartunk, mely mellőzött minden szakmai megfontolást. A mérséklés hatása ugyanis az árakban csak részben jelent meg, nagy hányadát a kereskedők lenyelték, ugyanakkor a lépés politikai jól eladható volt. Nem szabad azonban megfeledkezni ennek áráról sem, az ÁFA ugyanis egy igen jelentős, és viszonylag jól tervezhető költségvetési tétel. Nem csoda, hogy az ÁFA emelés is szerepel a Gyurcsány-csomagban, melynek hatása azonban vélhetően szinte teljes egészében ár- és infláció növelő tényező lesz, hiszen az árak felfelé rugalmasabbak, mint lefelé.

Nem mellékes tényező az sem, hogy a legfelső ÁFA kulcs esetleges visszaemelése minden bizonnyal nem túl pozitív a hitelesség szempontjából, hiszen a jelelegi legfelső ÁFA kulcs így mindössze 9 hónapig lesz érvényben...

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?