7 °C Budapest

Eldőlt: 17 és 23%-ra emelkednek az ÁFA-kulcsok! Ismét nálunk a legmagasabb...

Pénzcentrum
2006. június 27. 09:30

A középső, 15%-os ÁFA-kulcs 17%-ra, a felső, 20%-os 23%-ra emelkedik vissza szeptember elsejétől - jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a szakszervezetekkel és a munkaadókkal tartott mai egyeztetésen. Az adóemelések az eredetileg tervezettnél (csak a 15%-os kulcs emelkedett volna 20%-ra) több adóbevételt eredményeznek a költségvetés számára -jelezte Katona.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006.06.27 08:08
23 és 18%-ra emelkedik az ÁFA?

A kormány számításai szerint a középső ÁFA-kulcs 1%-pontos emelése éves szinten mintegy 35 milliárd, a felső kulcs hasonló mértékben való emelése 45 milliárd forintos többletbevételt eredményezhet.

Mindebből az következik, hogy idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének. Az eredeti elképzelés mellett (a középső kulcs 15.%-ról 20%-ra emelkedésével) idénre 60, jövőre 170 milliárdos többletbevételt tervezett a kormány.

A PM prognózisa szerint idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének az ÁFA kulcsok emeléséből.

Az elemzők közül ketten kritikusan értékelték a kormány új ÁFA-emelési tervét főként annak üzenete miatt:

2006.06.27 10:44
Kritikus Goldman Sachs-kommentár a bejelentett ÁFA-emelésekre (2.)

  
A ma bejelentett emelés következtében az ÁFA kulcsok ismét a legmagasabbnak számítanak a régióban (ismereteink szerint az idei évben a régió többi országában nem történt ÁFA kulcs változás).


Mi a magunk részéről továbbra is értetlenül állunk a 25%-os kulcs év eleji mérséklése előtt, amit kizárólag politikai döntésnek tartunk, mely mellőzött minden szakmai megfontolást. A mérséklés hatása ugyanis az árakban csak részben jelent meg, nagy hányadát a kereskedők lenyelték, ugyanakkor a lépés politikai jól eladható volt. Nem szabad azonban megfeledkezni ennek áráról sem, az ÁFA ugyanis egy igen jelentős, és viszonylag jól tervezhető költségvetési tétel. Nem csoda, hogy az ÁFA emelés is szerepel a Gyurcsány-csomagban, melynek hatása azonban vélhetően szinte teljes egészében ár- és infláció növelő tényező lesz, hiszen az árak felfelé rugalmasabbak, mint lefelé.

Nem mellékes tényező az sem, hogy a legfelső ÁFA kulcs esetleges visszaemelése minden bizonnyal nem túl pozitív a hitelesség szempontjából, hiszen a jelelegi legfelső ÁFA kulcs így mindössze 9 hónapig lesz érvényben...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?