Eldőlt: 17 és 23%-ra emelkednek az ÁFA-kulcsok! Ismét nálunk a legmagasabb...

Pénzcentrum
2006. június 27. 09:30

A középső, 15%-os ÁFA-kulcs 17%-ra, a felső, 20%-os 23%-ra emelkedik vissza szeptember elsejétől - jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a szakszervezetekkel és a munkaadókkal tartott mai egyeztetésen. Az adóemelések az eredetileg tervezettnél (csak a 15%-os kulcs emelkedett volna 20%-ra) több adóbevételt eredményeznek a költségvetés számára -jelezte Katona.

2006.06.27 08:08
23 és 18%-ra emelkedik az ÁFA?

A kormány számításai szerint a középső ÁFA-kulcs 1%-pontos emelése éves szinten mintegy 35 milliárd, a felső kulcs hasonló mértékben való emelése 45 milliárd forintos többletbevételt eredményezhet.

Mindebből az következik, hogy idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének. Az eredeti elképzelés mellett (a középső kulcs 15.%-ról 20%-ra emelkedésével) idénre 60, jövőre 170 milliárdos többletbevételt tervezett a kormány.

A PM prognózisa szerint idén mintegy 65-70, jövőre mintegy 200-210 milliárd forintos többletbevétele származhat a büdzsének az ÁFA kulcsok emeléséből.

Az elemzők közül ketten kritikusan értékelték a kormány új ÁFA-emelési tervét főként annak üzenete miatt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006.06.27 10:44
Kritikus Goldman Sachs-kommentár a bejelentett ÁFA-emelésekre (2.)

  
A ma bejelentett emelés következtében az ÁFA kulcsok ismét a legmagasabbnak számítanak a régióban (ismereteink szerint az idei évben a régió többi országában nem történt ÁFA kulcs változás).


Mi a magunk részéről továbbra is értetlenül állunk a 25%-os kulcs év eleji mérséklése előtt, amit kizárólag politikai döntésnek tartunk, mely mellőzött minden szakmai megfontolást. A mérséklés hatása ugyanis az árakban csak részben jelent meg, nagy hányadát a kereskedők lenyelték, ugyanakkor a lépés politikai jól eladható volt. Nem szabad azonban megfeledkezni ennek áráról sem, az ÁFA ugyanis egy igen jelentős, és viszonylag jól tervezhető költségvetési tétel. Nem csoda, hogy az ÁFA emelés is szerepel a Gyurcsány-csomagban, melynek hatása azonban vélhetően szinte teljes egészében ár- és infláció növelő tényező lesz, hiszen az árak felfelé rugalmasabbak, mint lefelé.

Nem mellékes tényező az sem, hogy a legfelső ÁFA kulcs esetleges visszaemelése minden bizonnyal nem túl pozitív a hitelesség szempontjából, hiszen a jelelegi legfelső ÁFA kulcs így mindössze 9 hónapig lesz érvényben...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm