3 °C Budapest

A könyvelők már látják a kiutat

Pénzcentrum
2006. július 12. 14:00

Adótanácsadók és könyvelők hada kiéhezve várja a legújabb adótörvényeket tartalmazó Magyar Közlönyt, hogy kiskapukat találjanak a megszorítások elől és felkészítsék ügyfeleiket a legújabb trükkökre. Íme néhány tanács!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Adótanácsadók és könyvelők hada kiéhezve várja a legújabb adótörvényeket tartalmazó Magyar Közlönyt, hogy kiskapukat találjanak a megszorítások elől és felkészítsék ügyfeleiket a legújabb trükkökre. Íme néhány tanács!

Érdemes lesz például augusztus 31-ig felduzzasztani a házipénztárat, amelyből kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetésével vehető majd fel az osztalék. A műveletet csak azok tudják végrehajtani, akik megfelelő mértékű eredménytartalékkal rendelkeznek. Szakértők szerint sokan választják majd a felkínált jövedelemlegalizációt.

Azt egyelőre még a könyvelők sem tudják, hogyan kell majd pontosan kiszámítani a házipénztáradót. Az biztos, hogy számon kell majd tartani, mely napokon nem történt pénzmozgás, illetve mely napokon használták a pénztárat. Az utóbbi esetben meg kell állapítani a záróegyenleget, illetve a bevételek és a kiadások összegét. A nyilvántartások vezetéséhez a számítógépes programok átalakítására is szükség lesz.

Az evázó cégeknek azt tanácsolják a szakemberek, hogy lehetőség szerint hozzák előre a számlázást, így a nagyobb bevételek után még a 15 százalékos adót fizethetik. Az ügyvezetői poszton lévők mindenképpen a dupla járulékalap szerint fizessék a közterheket, különben biztosan eléri őket az ellenőrzés és a vagyonosodási vizsgálat. A munkavállalók esetében nyugodtan bejelenthetik az alacsonyabb járulékalapot is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesületének alelnöke szerint, az adószám-felfüggesztés intézménye sok problémát felvet - írja a Napi Gazdaság. Az üzleti partnerekről folyamatosan tájékozódni kell majd, mivel olyan cég számláját nem lehet befogadni, amelynek az adószámát "törölték". Ellenkező esetben az áfalevonási jog nem gyakorolható, ráadásul az APEH is a vállalkozás után nézhet. Az adótanácsadó azt javasolja, hogy a cégek részesítsék előnyben az átutalást, így több idő marad a partner ellenőrzésére. Érdemes igazolást is szerezni a tájékozódásról, hiszen csak ebben az esetben bizonyítható, hogy a számla befogadása előtt az adózó körültekintően járt el, így jogosult az áfa levoná

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?