5 °C Budapest

Most kell tévét venni? - Ingyen van a hitel!

Pénzcentrum
2006. május 9. 08:30

A világbajnokság közeledtével szinte minden műszaki cikk forgalmazó örül, előre dörzsölik tenyerüket a szakemberek, egyöntetűen arra számítanak ugyanis, hogy a modern tévék és dvd-felvevők iránti kereslet jelentősen emelkedik az esemény hatására. Az ilyen hullámot általában igyekszik mindenki meglovagolni, szétnéztünk hát, hogy hiteloldalon mire számíthatunk. A cégek tesznek róla, hogy még a család hölgy tagjai is könnyebben elfogadják a beruházást, az "ingyen hitel" szöveggel elég jól meggyőzhetők, nézzük hát meg, kapunk-e tényleg ilyet, vagy újra csak hangzatos, de kevésbé használható konstrukciók közül válogathatunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A világbajnokság közeledtével szinte minden műszaki cikk forgalmazó örül, előre dörzsölik tenyerüket a szakemberek, egyöntetűen arra számítanak ugyanis, hogy a modern tévék és dvd-felvevők iránti kereslet jelentősen emelkedik az esemény hatására. Az ilyen hullámot általában igyekszik mindenki meglovagolni, szétnéztünk hát, hogy hiteloldalon mire számíthatunk.

A cégek tesznek róla, hogy még a család hölgy tagjai is könnyebben elfogadják a beruházást, az "ingyen hitel" szöveggel elég jól meggyőzhetők, nézzük hát meg, kapunk-e tényleg ilyet, vagy újra csak hangzatos, de kevésbé használható konstrukciók közül válogathatunk!


 

Már mindenki a vébére vár! - Te is veszel tévét? 


A Tesco (illetve pénzügyi partnere) ezúttal tényleg kitett magáért: 0%-os THM-mel kínál hitelt. Kínálni persze könnyű, de az a helyzet, hogy most tényleg az ingyen hitel kategóriával állunk szemben, amennyiben 1-2 apróságra odafigyelünk. Lássuk mindezt az általunk kiválasztott Thomson LCD tévé példáján, melyre a 124,989 Ft-os árcédulát ragasztották az üzletben.

Amennyiben beleszerettünk ebbe az 51 cm-es modellbe, a vásárlás utáni hónapban még mindig nem kell fizetnünk egy vasat sem, csak az ezt követő hónaptól kezdve kell a vételárat négy egyenlő részletben havonta megfizetnünk. Ebben az esetben ez havi 31,247 Ft-ot jelent, melyen felül nem merül fel semmi rejtett tétel, így a hitel valóban ingyen van! A következő két dologra azonban nem árt figyelni:

· Amennyiben nem törlesztünk a fenti ütemezés szerint, akkor a vissza nem fizetett részre havi 0.5%-os késedelmi kamatot kell megfizetnünk. (A kamat napi elszámolású, így pár napos csúszás esetén nem verik ránk az egész havit...)
· Mindenképpen kapunk a hitel mellé egy áruhitelkártyát, ezt azonban nem kötelező aktiválnunk. Ezzel kapcsolatban az első évben semmilyen költség nem merül fel, a lemondás pedig utána is ingyenes, ha azonban valaki megfeledkezik róla, az éves kártyadíjat (a következő évben) kiszámlázhatják neki.

Barangolásunkat az Electro Worldben folytatjuk, az ott talált konstrukció kapcsán pedig bemutatjuk, hogyan kell megvizsgálni egy hitelt, így ezek alapján mindenki nézegetheti az általa talált ajánlatokat.

Az Electro Worldben egy 107 cm képátmérőjű Panasonic plazmatévét választottunk, mely 499,990 forintba kerül. Amennyiben ezt hitelre szeretnénk megvenni 99,998 Ft önerőt le kell tennünk a vásárlás pillanatában, majd ezt követően egy hónapon belül kell elkezdenünk a 10 hónapig tartó törlesztést, 43,996 forintos részletekben. Hogy jobban átlássuk a konstrukciót, nézzük meg a következő táblázatot, amelynek segítségével THM-et is számolunk:

 


A fentiek tükrében úgy fogjuk fel az ügyletet, mintha 499,990 Ft hitelt vennénk fel, amiből 99,998 Ft-ot rögtön vissza is fizetünk. A havi pénzáramlás egyenlegét így a legalsó sor adja, ennek a cash-flownak kell meghatároznunk a belső megtérülési rátáját, hogy megkapjuk az összehasonlító mutatót, a THM-et.

Mindez csak látszólag bonyolult, Excelben egyszerűen alkalmazzuk az IRR függvényt az alsó sorra és kapunk egy 1.77%-os értéket. Ne felejtsük el, hogy ez a havi kamatláb, ezt évesítve jutunk el a 23.43%-hoz, mely THM megegyezik a hirdetésekben közölttel.

Ha bármikor hiteleket szeretnénk összehasonlítani, egyszerűen számoljuk ki a fentiek alapján minden konstrukcióra a THM-et és válasszunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?