Fotó: Pais-H Szilva

Filléres fine dining egy útszéli csárdában? Kipróbáltuk, mit kap egy vega 5000 alatt az Őrség kapujában

2025. július 20. 09:44

Árnyékban is 35 fok van, és valljuk be: ilyenkor az embernek nincs sok kedve egy klasszikus magyaros étteremhez – pláne nem egy eltelítős, pörkölt-nokedlis kombóhoz. Na de mit tud egy több mint százéves útszéli csárda az Őrség kapujában, ha vegán kajáról van szó? Nincs Michelin-csillag, nincs dizájnmenü – de a legnagyobb meglepetés ott ér, ahol a legkevésbé számítasz rá. Úgyhogy leteszteltük a körmendi Berki vendéglőt!

Tegyük hozzá: Körmend nem az a hely, ahová turistáskodni jársz, pedig az Őrség csak egy hajításnyira van, a környék mesés, a Rába-part vadregényes, nyáron ingyen lehet benne fürdeni és kajakozni is. Van itt egy kopottas, mégis tekintélyt parancsoló Batthyány-kastély is, múzeummal, hangulatos (ami megmaradt) kastélyparkkal. Mégsem az a "must see" típusú hely. Mint annyi más magyar kisváros, ez is többet érdemelne – ehelyett maradt a telibe térkövezett, betonos belváros.

De elég a várossiratásból. Ha átutazóban jártok erre (közel a hármashatár, kettészeli a várost a régi 8-as út), a Rába-part és a régi városmag egy rövid sétát mindenképp megér. Mi az Őrségből, a Vadása-tó felől érkeztünk, és mire Körmendre értünk, rendesen megéheztünk. Google Maps elő, értékelések csekkolva, aztán jött a döntés: nézzük meg a Berkit!

Régi szép időkben még csárda volt az utolsó garashoz

A helyről azt mondják, több mint 100 éve nyitotta meg kapuit a „Csárda az utolsó garashoz” – azóta persze sok minden történt. 1911-ben például leégett a zsúptető, de időben eloltották, így komolyabb kár nem esett. Utána már inkább cseréppel fedték – biztos, ami biztos. Az épület ma inkább a 2000-es évek nagy lakodalmas hangulatát idézi, mint romantikus útszéli csárdát. Mégis, van benne valami nosztalgikus, valami otthonos.

Sok a parkoló, van fedett terasz is – bár a plexifal miatt kicsit áll benne a meleg, legalább nem csap be a szél. Kényelmes székek, boxos elrendezés, barátságos tér, és mivel hétköznap van, szinte privát vendégnek érezzük magunkat.

A menü – klasszikustól a kreatívig

Az étlap kellemes meglepetés: nemcsak a szokásos magyaros vonal, hanem nemzetközi és vegetáriánus ételek is feltűnnek. A konzervatív külső mögött meglepően friss és fantáziadús konyha lapul. Amit rendelünk, azt keresztbe-kasul kóstolgatjuk egymás tányérjáról – minden ízlik, nincs unalmas falat.

Most jöjjön egy kis személyes rész: a ’90-es, 2000-es években egyáltalán nem ettem húst. Akkoriban ez nagyjából a rántott sajt + mirelit zöldség összeállítást jelentette, az emlékétől ma is kiráz a hideg. (Jó, most már néha kapni camembert-t áfonyalekvárral – haladás.) De itt? Itt végre komolyan veszik a vegetáriánusokat!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Levesek 2500 Ft alatt – hideg eperleves mentával (2290 Ft), erdei gombakrémleves, őrségi szarvasraguleves… A klasszik tyúkhúsleves is jól mutat, de mi most inkább a kreatívabb ízek felé fordulunk. Egy apró kérdés csak: ha már itt a Rába, hol marad a helyi halászlé? Szegedi van, de egy körmendi verzió miért nincs?

A főételek közül a sültpaprikás rizottó grillezett kecskesajttal (4890 Ft) konkrétan zseniális. Krémes, pont jó a sajt, ez a rizottó szabadalmat érdemelne. A pirított brokkoli csicseriborsókrémmel és kesudiós zellerraguval pedig annyira harmonikus ízvilágú, hogy elfelejtjük, hogy valójában egy vidéki csárdában ülünk.

Fotó: Csárda az utolsó garashoz, ma már remek vegán fogásokkal /Pais-H SzilviaFotó: Csárda az utolsó garashoz, ma már remek vegán fogásokkal /Pais-H Szilvia

Aki vadabbra vágyik

Ha valaki inkább húsos kalandra menne, van itt vadpörkölt erdei gombával és dödöllével, meg vaddisznósült körtével, burgonyafánkkal (5490 Ft) – rusztikus, de nem nehézkes. Pont, ahogy kell. A tálalás is ízléses – nem tolakodóan fancy, inkább szerethetően letisztult. Desszertnek brownie vaníliafagyival, és bár nem voltunk éhesek, nyilván elfogyott.

Az őrségi Pajta árnyékában – innen pár tíz kilométerre – nem könnyű kitűnni. De nem is kell. A Berki nem akar többnek látszani, mint ami: egy őszinte, kedves, odafigyelő konyha, egy kis meglepetés a Rába partján. Mi biztosan visszajövünk – ha másért nem, egy tányér gyümölcsraguért. Amúgy udvarias, figyelmes a kiszolgálás – ami ma már egyre ritkább. Az adagok bőségesek, az ételek szépen tálaltak, az étlap pedig nemcsak átgondolt, hanem kimondottan izgalmas is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 7. vasárnap
Ambrus
49. hét
December 7.
Advent (2.)
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?