-1 °C Budapest
A karácsonyi lakoma az év egyik legemlékezetesebb étkezése, éppen ezért célszerű akár már hetekkel az ünnepek előtt megterveznünk a menüsort. Te tudod már, mit főzöl? Mi igen!

Nem tudod, mit főzz karácsonyra? Segítünk! Ezzel az ünnepi menüsorral mindenkit lekörözhetsz!

2024. december 13. 06:30

Nem véletlenül a karácsonyi lakoma az év egyik legemlékezetesebb étkezése: a feldíszített fenyőfa alatt végre összegyűlik a család, hogy szeretetben és békességben tölthessünk együtt néhány napot. A meghitt ünnepi dallamok és az ajándékok mellett mind arra vágyunk, hogy végre helyet foglalhassunk a terített asztal körül, és hogy olyan házias ízeket kóstolhassunk, amelyek kedvesek a szívünknek. Na de mégis, mit főzzünk az ünnepekre? Melyek azok a hagyományos, mégis újszerű fogások, amelyekkel nehéz mellélőni?

A karácsonyi lakomát sok magyar háziasszony kezdi el megtervezni már hetekkel az ünnepek előtt, hiszen olyan különleges alkalomról van szó, amikor szeretnének minden rokon kedvében járni. Ha a bőség zavarában tanácstalanul lapozgatod a szakácskönyveket, főzős magazinokat és mégse tudod, mit főzz, van egy jó hírünk: hoztunk három isteni kipróbált receptet az ünnepekre, hogy segíthessünk Neked! Előétel gyanánt sütőtökkrémlevest készítünk, a főétel kacsacomb és kacsamell lesz burgonyával, a desszert pedig egy szuperkönnyű tiramisu torta lesz. Kell ennél több?

Karácsonyi étkezési szokások: mit együnk, mit ne együnk az ünnepek alatt?

Habár a 21. században a keresztény böjti hagyományokat már csak kevesen veszik kőbe vésett szabályként, sokan még most is betartják a régi népi babonák intelmeit. Nagyszüleink, dédszüleink idejében az emberek általánosságban sokkal vallásosabbak voltak, mint napjainkban, éppen ezért rengeteg magyar család betartotta a böjt legfontosabb szabályát, azaz nem evett húsételt karácsonykor. Az élelmes magyarok azonban régen is megtalálták a kibúvót a szabályok alól: a böjti szabályok értelmében ugyanis a hal nem minősült húsnak – innen ered az a hagyomány, hogy különféle halételeket szokás karácsonykor felszolgálni.

<a href=Tiszai halászlé belsőségekkel">Tiszai halászlé belsőségekkel

Ha halban gondolkozunk, az igazi magyar halászlé receptje mellett ajánljuk az egészben sült süllőt is parázsburgonyaágyon, zöldfűszerekkel és citromkarikákkal töltve – mindkettő kiváló halétel az ünnepekre.

A szezonális alapanyagok (például cékla, sütőtök, káposzta, narancs) mellett régen fontos ünnepi hozzávalóknak számítottak az olyan száraz hüvelyesek is, mint a lencse vagy a bab, amelyek a jómód és a gazdagság szimbólumai. Szintén szerencse-, pénz- és egészséghozó hozó tulajdonságokkal ruházták fel a mákot és a diót is, amelyek nem véletlenül kerülnek a tésztára vagy a bejglitöltelékbe, ugyanúgy, ahogy a szilveszteri lencsefogyasztásnak is megvan a maga babonás rituáléja.

A karácsonyi étkezésre nem vonatkoznak olyan szigorú tilalmak, mint újév napjára, amikor nem javallott sem halat (elúszik a szerencse), sem pedig szárnyast (elkaparja a szerencsét) fogyasztani, csak az opcionális böjtöt lehet érdemes figyelembe venni. A húsételeken túl az ünnepek idején előkerülnek a desszertek is: ilyenkor végre eljön a korlátlan bűnözés ideje, amikor a lakoma végeztével kigomboljuk a nadrágunkat és tovább faljuk a süteményeket.

<a href=Kürtőskalács házilag">Kürtőskalács házilag

A legnépszerűbb szezonális desszertek közé tartozik a kürtőskalács, amit meglepő módon tökéletesen el lehet készíteni otthon, a sütőben is. Ha nem félünk a kihívástól, szintén ajánljuk az eredeti Gundel-palacsintát is.

A diós, mákos finomságok mellett érdemes kipróbálnunk a különféle mézeskalácsokat és karácsonyi kekszeket, a krémeseket, a csokoládés, kókuszos, gesztenyés és aszalványos finomságokat is. Ha már az édességeknél tartunk: nincs szebb személyes karácsonyi meglepetés a saját készítésű gasztroajándékoknál – ilyen például a házi száraztészta, a kandírozott narancshéj vagy a bejglilekvár. Most pedig jöjjön a főzés: nézzük, milyen közkedvelt, egyszerű és szuperízletes menüvel készülünk mi az ünnepekre!

Cheddar sajtos sütőtökkrémleves pirítóssalCheddar sajtos sütőtökkrémleves pirítóssal

Előétel: Cheddar sajtos sütőtökkrémleves pirítóssal

Előétel gyanánt egy klasszikus sütőtökkrémlevest fogunk készíteni, amit reszelt cheddar sajttal és pirítóssal tálalunk, hogy teljes legyen az ízélmény. A sütőtök egyike azoknak a hagyományos őszi-téli alapanyagoknak, amelyekből megéri minél többet fogyasztanunk, amíg csak tart a szezonja, ugyanis rengeteg hasznos vitamint és ásványianyagot tartalmaz. A sütőtökkrémleves a világ egyik legnépszerűbb tökös receptje, azonban jó, ha tudjuk a tökről, hogy rengeteg különféle ételhez használhatjuk: ilyen például a sütőtökös rizottó és a házi „pumpkin spice latte” is.

Hozzávalók

  • 1 közepes sütőtök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 konzerv kókusztej
  • 3-4 szál friss kakukkfű
  • 2 narancs leve
  • 1 db burgonya
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • kb. 1,5 l alaplé
  • só, bors ízlés szerint
  • reszelt cheddar sajt és pirítós a tálaláshoz
SütőtökkrémlevesSütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves elkészítése

A sütőtökkrémleves nem tartozik a bonyolult receptek közé: előkészület gyanánt vágjuk szeletekre, magozzuk ki, majd úgy, ahogy van, helyezzük a tökszeleteket sütőpapírra téve a 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük teljesen puhára kb. 1,5 óra alatt. Amíg sütjük a tököt, készítsük el a leves alapját: aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés sóval ízesítve dinszteljük meg a vaj és az olívaolaj keverékén.

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit, adjuk hozzá a hagymás alaphoz, majd öntsük fel az alaplével (bármilyen alaplevet használhatunk hozzá nyugodtan, legrosszabb esetben azonban a húsleveskockával ízesített víz is szóba jöhet) és főzzük benne puhára. Fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval, kakukkfűvel, sóval és borssal, illetve facsarjuk bele a narancsok levét.

Miután megpuhult a krumpli, keverjük hozzá a héjából kikapart sült sütőtököt, öntsük bele a kókusztejszínt és botmixerrel dolgozzuk simára, végül javítsunk a fűszerezésén, ha szükséges. Tálaljuk a krémlevest frissen sült pirítóssal és valamilyen aromatikus reszelt sajttal – a cheddar kiváló választás, de remekül illik hozzá a márványsajt, a kéksajt, a feta vagy a fűszeres kecskesajtok is.

Kacsasült tepsis burgonyávalKacsasült tepsis burgonyával

Főétel: Fokhagymás kacsacomb és -mell tepsis burgonyával

Főétel gyanánt egy szárnyasétellel készültünk az ünnepekre, de természetesen nyugodtan fogyaszthatunk „szerencsehozó” halat is, ha szeretnénk betartani a böjti szabályokat. Nos, böjt ide vagy oda, mi úgy gondoltuk, nincs valódi karácsonyi lakoma egy tápláló, zsíros húsétel nélkül, éppen ezért a szaftos kacsacombok és mellek mellett döntöttünk, a húsból kisült fűszeres zsír pedig csak még ínycsiklandóbbá varázsolja a burgonyákat. Lássunk neki!

A kacsahús hozzávalói

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • 4 db kacsacomb
  • 2 db kacsamell
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szár friss rozmaring
  • 6 szál friss kakukkfű
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1 mk fahéj
  • só, bors ízlés szerint

A tepsis burgonya hozzávalói

  • 1,5 kg fiatal sárgaburgonya
  • só, bors ízlés szerint
  • a sült kacsa szaftja és fokhagymája

A kacsacomb elkészítése

Mossuk meg, majd töröljük szárazra a kacsahúst, fektessük a darabokat egy jénai tálba, dugjuk közé a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, fűszerezzük meg sóval, borssal, fahéjjal, rozmaringgal és kakukkfűvel, öntsünk alá bort, majd lefóliázva helyezzük a 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük vajpuhára nagyjából 1,5-2 óra alatt. Ha megpuhult a hús, röviden állítsuk a sütőt grillfokozatra és egy kissé pirítsuk rá a bőrét.

Tepsis burgonya, ahogy mi készítjükTepsis burgonya, ahogy mi készítjük

A tepsis burgonya elkészítése

A kacsa mellé nyugodtan berakhatjuk a krumplit is a sütőbe: mossuk őket meg alaposan, majd úgy, ahogy vannak, hámozás és aprítás nélkül tegyük be őket a sütőbe nagyjából 1 órára. Amikor a krumpli megpuhult, vegyük ki őket és egy pohár aljával még melegében nyomjuk szét őket (nem kell pépesre törni, csak roppanjon meg a héjuk).

Vegyünk néhány kanál fűszeres zsírt a kacsahús alól, illetve halásszuk ki belőle a fokhagymákat is és kenjük meg velük jó vastagon a széttört krumplikat, hogy a zsír beivódhasson a köretbe – tálalás előtt újból süssünk rá, hogy jó meleg legyen. Kínáljuk a kacsát a krumplival, kísérőelem gyanánt pedig szolgáljunk fel valamilyen savanykás vagy édes kiegészítőt, például olívabogyót (ahogy mi is tettük), vagy lilahagymalekvárt.

Tiramisu torta egyszerűenTiramisu torta egyszerűen

Desszert: Tiramisu torta egyszerűen

Végül, de nem utolsósorban elérkeztünk a desszerthez is, ami nem más, mint a tiramisu egy szuperegyszerű, gyorsan elkészíthető és tojásmentes verziója – így akkor sem kell aggódnunk miatta, ha néhány órára kint felejtjük az asztalon. Mindenkinek szívesen ajánljuk ezt a receptet, aki kedveli a kávés finomságokat, ugyanis egy jó kis tiramisu bármilyen ünnepi lakoma méltó záróeleme lehet.

Hozzávalók

  • 400 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 5 dl habtejszín (hideg!)
  • 150 g kristálycukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • kb. 4 dl híg kávé
  • 5 cl rum vagy rumaroma
  • cukrozatlan kakaópor a tetejére
A tiramisu torta készítéseA tiramisu torta készítése

A tiramisu torta elkészítése

A legalább egy napja a hűtőben lévő habtejszínt kezdjük el felverni (fontos, hogy hideg legyen, különben nem tudunk belőle habot verni!), és ha kezd összeállni, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot is. A kész tejszínhabhoz szintén apránként, fokozatosan keverjük hozzá a mascarponét: keverjük addig, míg sima, homogén massza nem válik belőlük, végül járjunk el ugyanígy a zselatinfixszel is (ez az anyag fogja egyben tartani a tortát).

Főzzünk meg kb. 4 dl aránylag híg kávét (persze tömény kávéval is készíthetjük, de ez esetben számoljunk a torta magas koffeintartalmával), hagyjuk langyosra hűlni, ízesítsük rummal vagy rumaromával (ne sajnáljuk!), majd mártogassuk ki benne egyesével a babapiskótákat (épp, hogy csak mártsuk meg benne, ne áztassuk el!) és rétegezzük őket egy sütőpapírral kibélelt, 32 cm-es tortaforma aljába.

Az első babapiskóta réteget kenjük meg egy adag mascarponés krémmel, majd jöhet az újabb réteg piskóta (nagyjából 4 ilyen réteget ad ki a forma), végül zárjuk le a tetejét krémmel, egyengessük el minél simábbra és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Ez idő alatt a piskóták megpuhulnak, a torta összeáll. Tálalás előtt vegyük elő a tortát, egy éles késsel vágjuk körbe, hogy ne ragadjon a krém a forma oldalához, majd szitáljunk kakaóport a tetejére, ami a tiramisu rumos-kávés ízvilágát gyakorlatilag megkoronázza. Tálalásig tartsuk a hűtőben!

NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 19. vasárnap
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. január 18. 19:20
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33