Ez ugyanolyan népbetegség, mint a szívbetegségek vagy a rák, ám a társadalom és a kormányzat is jóval kevesebb figyelmet fordít rá.
Ez a filléres csodagabona az új slágerélelmiszer: szuperegészséges, gluténérzékenyek is ehetik
Az amaránt egyike azoknak az ősi gabonaféléknek, amelyeket az emberiség évezredek óta fogyaszt, és bár Magyarországon eddig mellőzték, mint konyhai alapanyagot, az elmúlt évek során a robbanás erejével tört be a köztudatba és egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos táplálkozás híveinek a körében – írta meg a Healthline.
Bármilyen furcsán is hangzik, de az amarántot csak az utóbbi időben fedezte fel újra az emberiség, azonban a gabonaféle kiváló adottságainak, hasznos tápanyagtartalmának és az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően gyorsan nagy népszerűséget szerzett. Amellett, hogy az amaránt gluténmentes, magas fehérjetartalma miatt számos más előnnyel is kecsegtet – máris eláruljuk, hogy miért jó rendszeresen fogyasztani!
Több ezer éve fogyasztja az emberiség
Az amaránt története több ezer évre nyúlik vissza: történelmi emlékeink szerint ezt a különös megjelenésű gabonafélét már az inka, a maja és az azték civilizációk is alapvető élelmiszerükként fogyasztották. Bár technikai értelemben az amaránt nem tartozik a gabonafélék közé – az amaránt ugyanis egy úgynevezett pszeudogabona, avagy „álgabona”, aminek a tápanyagtartalma és felhasználási módja hasonló a hagyományos gabonafélékhez -, nyugodtan egy kalap alá vehetjük a gluténmentes gabonákkal, hiszen azokkal megegyező módon fogyaszthatjuk ezt is.
Tápanyagokban gazdag növény
Az amaránt rendkívül gazdag tápanyagokban: egy csésze főtt amaránt többek között 9,3 gramm fehérjét, 46 gramm szénhidrátot és 5,2 gramm zsírt tartalmaz, ráadásul kiemelkedően magas a mangán-, magnézium-, foszfor- és vastartalma is, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. A mangán például fontos szerepet játszik az agyműködésben és védelmet nyújthat bizonyos neurológiai eredetű megbetegedésekkel szemben.
Az amarántban található antioxidánsok közé tartozik a galluszsav, a p-hidroxi-benzoesav és a vanillinsav is, amelyek mind védelmet nyújthatnak az olyan súlyos betegségek kialakulásával szemben, mint a szív- és érrendszeri vagy a daganatos megbetegedések. Az amaránt fenolsavtartalma is különösen magas, ami egyike a legfontosabb, antioxidánsként ható növényi vegyületeknek
- részletezte az amaránt jótékony egészségügyi hatásait a lap szakértője.
Hasznos természetes gyulladáscsökkentő
Az amarántfogyasztást vizsgáló klinikai kutatások eredményeiből kiderült, hogy az amaránt rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szervezetünkben lezajló gyulladásos folyamatokat. Állatkísérletek arra is rávilágítottak, hogy az amaránt fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében: egy hörcsögökön végzett vizsgálat például kimutatta, hogy az amarántolaj 15%-kal csökkentette az állatok összkoleszterinszintjét és 22%-kal mérsékelte az LDL-koleszterinszintjüket is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Az amaránt a fogyókúrázók számára is előnyös lehet magas fehérje- és rosttartalma miatt, ezek az összetevők ugyanis étvágycsökkentő és a teltségérzetet fokozó hatással bírhatnak.
Sokoldalú konyhai alapanyag
Az amaránt egy igazán „színes” konyhai alapanyag: tipikusan főzve fogyasztjuk (a köleshez, quinoához hasonló módon készítjük), azonban főzés előtt érdemes lehet ki is csíráztatni, ami javítja az amaránt emészthetőséget és segíti a benne lévő hasznos ásványianyagok felszívódását. Főzve használható rizs vagy tészta helyettesítésére, de akár smoothie-kba, levesekbe, zöldségragukba és salátákba keverve is kiváló energiaforrás lehet, mindemellett reggeli zabkását is készíthetünk belőle gyümölcsökkel és magvakkal felturbózva.
Érdemes tudunk mindemellett azt is, hogy az amaránt a természetesen gluténmentes álgabonafélék közé tartozik, így a cöliákiában szenvedők és a gluténérzékenységgel élők is teljes nyugalommal elfogyaszthatják.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








