A bakonyi fenyőültetvényes, Jandala Attila tanácsaival most megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk hosszabb ideig frissen a fákat, és mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Pofátlanság! Hogy lehet a Balatonnál 1000 forint egy sima lángos, ha máshol 500 alatt kapni vidéken?
Idén drasztikusan megemelkedett az ikonikus strandétel, a lángos ára, mellette a többi, hagyományosan a vízparton vásárolt büféételek is jelentősen drágultak. Az alapanyagok és a rezsi ilyen mértékű emelkedése mellett indokolt is volt az áremelés: a Balaton körül átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk az ételekért, mint egy évvel ezelőtt, de a többi vidéki strandon is történt ekkora áremelkedés, ha arányaiban valamivel olcsóbban is jövünk ki az étkezéskor, mint a legfelkapottabb magyar üdülőhelyen.
A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa szerint az ízesítés nélküli lángost 2017 júliusában átlagosan 262 forintért lehetett még megvenni, tavaly júliusban 374 forintért. 2022-ben az utolsó, származtatott adat szerint átlagosan 443 forint lehetett májusban a sima lángos. Ez a szűk két év alatt csaknem 70 százalékos áremelkedést jelent.
A Balatonnál persze mindig is magasabbak voltak az árak, mint egy vidéki nagyvárosban, a kisebb településekről nem is beszélve. Ha a sima lángos ára például 550 forint egy debreceni büfésnél, biztos, hogy a feltét árát: a sajtét és a tejfölét árát emelte. Természetesen itt még mindig kaphatunk 1200 forintért is egy sajtos-tejfölös lángost. Szombathelyen pedig a város legnépszerűbb büféjében sem ment fel a sima lángos ára 400 forintnál magasabbra. Ahogy igaz ez a híres "balatoni" hekkre is, vidéken 10 dkg-ot egy kevésbé felkapott strandon 400 forintért is megvehetünk, míg a menőbb helyeken 800 forintot is elkérnek érte, és még ez sem a plafon.
Korábban írtunk arról, hogy átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk a balatoni ételekért, mint egy éve. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között.
Bár a vendéglátós árak tavalyhoz képest átlagosan 15 százalékkal emelkedtek, de ez szerinte „nagyon moderáltnak számít a tényleges és mindenki által érzékelhető áremelkedésekhez képest”. A környékbeli országokban 30 százalékhoz közelít az áremelések mértéke a vendéglátásban.
A munkaerőhiány és részben a korábban mérsékelt áremelések miatt az idén több balatoni étterem is csökkentette a nyitvatartási idejét, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel üzemel. Akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között van zárva a vendéglő, mint az a mediterrán országokból már ismerős, mások viszont teljes szünnapokat vezettek be.
Az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni
- mondta Csapody Balázs.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
2020-ban a Pénzcentrum szerint a Balatonnál a lángosért minimum 600 forintot kértek, de Csopakon például 1200 forintba került egy sajtos-tejfölös lángos már akkor is. 2021 júniusában volt olyan balatonfüredi büfé, ahol 700 forintért lehetett lángost kapni, de olyan is akadt, ahol akár 1400 forintot is elkértek érte. 2022-ben pedig a drasztikus infláció nem kímélte a strandbüféket sem. Ennek ellenére még számos helyet találni a Balaton körül, ahol 1000 forint alatt kapható a natúr lángos. Természetesen találhatunk 2500-3000 forintért is lángost, általában valamilyen húsos töltelékkel megbolondítva, de nem ez az általános.
Helyek a Balatonnál, ahol 1000 forint alatt adják a sima lángost:
- Balatonakarattya Lidó strand
- Lángos és Palacsinta Fonyód: 950 forint
- Siófok Sóstói Strand: 750 forint
- Piknik büfé Balatonfüred 800 forint
- Gabi Büfé Balatonfüred 900 forint
- Olivia büfé Alsóörs: 900 forint
- Siófok Aranyparton, Tópart-Hullám Büfé: 800 forint
- Balatonföldvár, Kikötő: 990 (sajtos-tejfölös!)
- Balatonkenese Dömölki Lángosos és palacsintázó: 800 forint
TOP vidéki lángosozók a Tripadvisor értékelései alapján:
- Lángos Éden, Dunakeszi
- Lángos Stand, Szentendre
- Péter Büfé, Bükfürdő
- Mátra Ízek Bázisa, Mátrafüred
- Lángos a la Rohlicsek, Eger
- Széplaki Lángos Büfé, Siófok
- Lángos és Palacsinta, Fonyód
- Álom Lángos, Szentendre
- Lángos House, Sopronbánfalva
- Gajdos Lángos, Velence
Valóban annyira drágák a strandételek?
Amennyire egyszerű a lángos összetétele, annyira munkaigényes étel, hiszen kézzel dagasztják, az energiaárak pedig nagyon elszálltak. De igaz ez az olajban sütött hekkre vagy sült krumplira is, a hamburgerbe való hús áráról már nem is beszélve.
Egy 23 kilós gázpalack ára tavaly 9500 és 10 000 forint között mozgott, most legutóbb 16-17 ezerért vettük palackját. Ez több mint 60 százalékos drágulás. És amikor pörög a forgalom, hamar elfogy a 23 kiló gáz. Az étolajat is állandóan cserélni kell, nem lehet fáradt olajban sütni az ételt. Tavaly 1300 forint plusz áfáért vettük a sajtot nagykereskedelmi áron, most egy ezressel több nettóban. Még nem hárítottuk át teljesen az áremelkedéseket, de küzdenünk kell a túlélésért
- nyilatkozta korábban a Móló Halsütő tulajdonosa.
Bár a büfések is hatósági áras alapanyagokkal dolgoznak, alkalmanként csak 10 liter olajat és 10 kilogramm lisztet vehetnek meg, pedig ennek a többszörösére van szükségük naponta. Így több helyre kell elmenniük, ezért többet költenek üzemanyagra is – bár egyelőre ez is hatósági áras.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








