Karácsonyi menü ötletek: hagyományos, egyszerű, bonyolult és diétás karácsonyi ételek mindenkinek, aki még nem tudja, mit főzzön karácsonyra. Nálatok mi lesz a menü?
A méz gyógyhatásáról ódákat zengtek már, de a gasztronómia is felfedezte magának ezt a csodaszert, amitől minden étel pikánsabbá és finomabbá válik, ha jól alkalmazzuk.
A mézes ételek nagyon népszerűek itthon is, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András úgy gondolták, készíteniük kell egy receptválogatást ezzel az egészséges és sokoldalú alapanyaggal . Múlt heti Gasztromesénkben a mézes finomságokról meséltek nekünk.
A méz mint alapanyag egyetlen konyhából sem hiányozhat, hisz remek természetes édesítő, de ennél jóval több. Hisz nemcsak a teánkat vagy a kávénkat ízesítheti, de húsételeket is rendkívül zamatossá tesz, nem is beszélve a klasszikus mézes édességekről, amiket mindenki szeret.
Családi vagy baráti ebédek után többször hangzanak el a kérdések: Mitől volt ennyire ropogós a bőre a sültnek? Mitől volt ennyire puha, de pergős a sütemény tésztája? Mitől volt ilyen különleges a mentás limonádé? A válasz: a méztől! Rengeteg ízű, illatú méz található a piacon, ami a konyhában mindent ízesebbé varázsol. A gombát mézen pirítom, a hagymalekvár ezzel készül, a sütemény a méztől áll el sokáig, a citromos hal ettől lesz egzotikus fogás, és a sült húsok bőre is jobban megpirul, ha mézzel kenjük be sütés előtt. A méz a konyhában nélkülözhetetlen alapanyag.

Méz mint ínyenc alapanyag
A méz olyan is lehet, mint egy jó whisky. Amikor egymás mellé rakjuk őket, azonnal indíthatunk is egy kóstolót mindkettő esetében. Szép olajosak, színeiben kicsit eltérőek: gyönyörű aranyban és karamellben pompáznak, ennek megfelelően üvegenként ízükben egészen mást adhatnak külön-külön. Mindegyik egyedi állagú és aromájú. A whisky és a méz együttese tökéletes grillpácot alkot egy márványos sertés darabnak, amit később a grillre teszünk, és citromlével locsolunk meg a végén.

Sült császár ropogós bőrrel
Hozzávalók:
- 1.5 kg bőrös császár egészben
Páchoz
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek só
- 1 ek sűrű paradicsompüré
- 1 kk őrölt bors
- 1 dl olaj
- Sütés végén: 3 ek méz
Elkészítés:
A húst a sütési előtti napon bepácolom. A pácot hozzávalóit összekeverem a méz kivételével. A húst alaposan megmosom, letörölgetem, és a bőrös felét egy nagyon éles nagy késsel bekockázom. Ezután az összekevert páccal alaposan bekenem egy ecsetelővel, a maradékot rálocsolom. Lefedem, és egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap egy lefedhető öntöttvas, kacsasütő vagy jénai tálba teszem, 1 dl vizet öntök alá és 140 fokon 2 .5 órán át sütöm. Ezután kiveszem a sütőből, leveszem a fedőt, egy kést beleszúrok, ha nagyon könnyen belemegy, akkor megfőtt. Amennyiben még kicsit kemény, még 20 percig sütöm. Ezután a sütőt 200 fokra állítom, és bőrös felével felfelé, fedő nélkül visszateszem a húst, és 20 percig sütöm. Újra kiveszem, a mézzel megkenegetem egy ecsetelő segítségével, és 210 fokon, 10 percig rápirítom a mézet. A hús melegen és hidegsültként is mennyei. Szeletelni azonban minél hidegebb, annál könnyebb.
Kicsit felborítva a dramaturgiai sorrendet, jöjjön most egy igazi mézes desszert a császár után, de még a leves előtt!
A legpuhább mézeskrémes recept
Hozzávalók:
Tésztalapok
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- 400g liszt (átszitálva)
- 2 ek holland kakaópor
- 1 kk szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek méz
- 2 ek tej
- 150 g cukor
- 1 db tojás
- 50 g vaj
Krém
- 3 db tojás sárgája
- fél kk vaníliaőrlemény
- 100 g cukor
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 500 ml tej
- 150 g vaj
Elkészítés:
Először a krémet készítem el, mert teljesen ki kell hűlni, mielőtt a vajat belekeverem. Mindent kikeverek egy kisebb fazékban, kézi habverővel. Felteszem főni és forrásig kevergetve felfőzöm, azaz besűrűsödik. 2 óra alatt langyosra hűl, ezután a hűtőbe teszem. Közben elkészítem a tésztalapokat.
Szintén egy kis lábasban összekeverem a tejet, vajat, cukrot, tojást, mézet és a sót, majd addig melegítem, míg teljesen el nem olvad és tűzforró nem lesz, de nem forr. Ezután leveszem a tűzről és beleszórom az átszitált lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, majd elkeverem alaposan egy fakanállal. Massza lesz belőle, ami forró, de gyorsan kiveszem a tálból és a konyhapulton még átgyúrom, hogy egyenletes színű, állagú l egyen. Kihűtöm, pontosan 5 részre vágom (mérleget is használok).
A darabokat egy sütőpapíron (vagy akár kettő között) hajszálvékonyra nyújtom, kb 25x30 cm-s darabokra, a sütőt előmelegítem és egyesével megsütöm őket 5 perc alatt egy tepsi hátoldalán. Figyeld, mert a széle hamar barnulni kezdenek, és a tészta egyre keményebbé válik. Tehát, tényleg 5 perc. Miután kihűltek a lapok is, a krémmel összeállítom őket, a tetejére pedig csokoládé olvasztok. Amikor a csokit ráöntöttem, akkor szeletelem fel a sütemény, így teszem be egy éjszakára hűteni a hűtőbe. Másnap fogyasztható.

Mézdinnyekrémleves baconnal
Hozzávalók:
- 1 db cukor vagy mézdinnye (sárga vagy zöld)
- 200ml habtejszín (esetleg kókusztejszín)
- 300 ml víz
- 1 ek illatos mézfajtából
- fél kk só
- csipet őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 1 kk vaj
- Tetejére: sült bacon, méz, kéksajt, mozzarella, szeletelt vagy őrölt mandula pirítva
Elkészítés:
A dinnyének, mivel valóban izmos szerkezetű gyümülcshúsa van, meg kell párolni. Felkockázom és vajon, fedő alatt 15 percig főzöm egy fazékban. Ezután hozzáadom a mézet, fahéjat, sót, citromot, tejszínt és a vizet, majd felforralom. Amint felforrt, botmixerrel szép simára krémesítem, de ezt egy turmixgépben is elvégezhetjük. Teljesen kihűtöm, ezért érdemes előző este elkészíteni és a hűtőben tartani. Tálalás előtt kisütöm a szalonnákat egy kis mézzel, hogy ropogós legyen, és forrón teszem a levesbe.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék aktuális, péntek reggeli folytatásában Zsófi és András ezúttal a sós ízesítésű palacsinták rejtelmeiben enged majd betekintést. Konyhájukban minden a sós palacsinták körül fog forogni. Sütnek és főznek is majd nekünk különböző finomságokat: hortobágyi, húsos, spenótos és kéksajtos palacsintákat kóstolhatunk meg tőlük itt virtuálisan. Nagyon várjuk már az új receptjeiket!
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








