A bakonyi fenyőültetvényes, Jandala Attila tanácsaival most megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk hosszabb ideig frissen a fákat, és mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Minden idők legnagyobb bravúrja, ami az egyszerű hagymával történik ebben a levesben. Néhány hozzávalóval olyan ételt teszünk le az asztalra, aminek a csúcsgasztronómiában van a helye. A Gasztromesék legutóbbi részében megismerhettük a francia hagymaleves receptjét, pénteken pedig az is kiderül, hogyan készül a tökéletes kacsasült.
Manapság is erős hatással vannak a régi népi ételek a magyar gasztronómia legkiválóbb ízeire is. Egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága, néhány kedvelt recept, bevált fogás őseink konyhájából kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfedezhető a legnépszerűbb éttermek, csúcsbisztrók étlapjain.
A nagymama gyűjteményét forgatva, az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak. A különleges fogások mellett azonban egy-egy érdekesebb alapanyagra is jó, ha nagyobb figyelmet szentelünk.
Ahogy Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a Gasztromesék szerzőpárosa fogalmaz:
Egyszerre sós, édes, lédús. Tényleg „csak” egy hagyma?
Bizonyos alapanyagokat pusztán kísérőiként, ízesítéseként használunk ételeink elkészítésénél. Évezredek óta zsákokban, ládákban áll a hagyma a kamrában, és pont olyan szerepet tölt be, mint a só az ételeinkben. Számtalan fajtája létezik, formától, intenzitástól és színtől függően. Lila hagyma, gyöngyhagyma, fehér hagyma, főzőhagyma, sonkahagyma, mogyoró-, sarja-, metélő-, fokhagyma, és a sort folytathatnám a végtelenségig.
Nem vesszük észre, hogy ott van, csak akkor, ha nincs. A tökéletes és kerek ízhatást adja egy rántottához, egy kencéhez, a húslevesbe és a pörkölteknek, meg a sós ételek nagy hányadának. Nem biztos, hogy kellő figyelmet szenteltünk neki, ez idáig.
Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék Gasztromesék rovata igazi kincsesbánya lehet, hiszen hagyományos ízekre építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl. A legutóbbi részben a szerzőpáros új szintre emeli a hagyma fogalmát és néhány hozzávalóval olyan ételt készít, aminek a csúcsgasztronómiában van a helye. A különleges makói hagymából készített francia hagymaleves minden bajra gyógyír lehet.
A hagymaleves receptje
Hozzávalók (4-5 főre):
- 5 db közepes méretű vöröshagyma
- 30 g vaj
- 3 ek olaj
- 2 ek barna cukor (helyettesíthető kristálycukorral)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- csipet őrölt bors
- 150ml fehérbor
- 1 szál rozmaring ág (elhagyható)
- 1 liter húsleves alaplé vagy víz
- 1 db babérlevél
- Tetejére: 1 szelet kenyér (baguette, ciabatta) + reszelt sajt / fő
Elkészítés:
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A meghámozott, megmosott hagymákat felezzük és vékonyra szeleteljük. Az olajat és a vajat az edényben felolvasztjuk, ekkor rádobjuk a nagy adag hagymát, amit egy fakanál segítségével kicsit szétszálazunk. Folyamatosan kevergetve magasabb lángon dinszteljük. Mikor összeesett és kicsit már barnult, hozzáadjuk a cukrot, és szintén kevergetve karamellizáljuk a hagymával együtt a cukrot. Mikor szép sötétbarna színt kapott, akkor sózzuk és hozzáadjuk az aprított vagy reszelt fokhagymát, a babérlevelet és a rozmaring ágat. Pár másodpercig még hagyjuk pirulni őket és felöntjük a borral. Ezután jöhet az egy liter alaplé vagy víz. Fedő alatt felforraljuk és ezt követően alacsony lángon 1 órán át főzzük, majd fedő nélkül még 30 percig enyhén forraljuk, hogy sűrűsödjön és a hagyma teljesen megpuhuljon.
Egy nagyobb és mélyebb sütőtálat előkészítünk, amibe beleöntjük a levest és a tetejére tesszük a sajtos kenyérszeleteket. Óvatosan a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 15 perc alatt elkészül bent a leves.
A tökéletes kacsasült receptje
Gasztronómiai kalandozásunk következő fogása a kacsasült lesz, pontosabban bemutatjuk, hogyan is készül a tökéletes, omlós sült.
A kacsasültnek omlósnak kell lennie belül, ragacsosnak a csontja körül. Kellőképpen sósnak és a bőrének jó ropogósnak. Aki nem tud rendesen kacsát sütni, az bizonyos helyeken nem mehet férjhez
- mondta előzetesen a recepthet kapcsolódóan Szarka Zsófi.

Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készül a tökéletes kacsasült, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








