A magyarok kedvenc sós süteményei közé tartoznak az apró, falatnyi méretű pogácsák, amelyeket számtalan ízben elkészíthetünk – ezt az isteni receptet azonban csak kevesen ismerik.
A töltött csirke recept nagyon egyszerű: a májjal töltött csirkecomb és a finom töltött csirke töltelék recept garantált sikert arat! A legjobb töltött csirke comb sütőben sül!
A gőzölgő töltött csirkecomb és az egyben sült töltött csirke illatát felidézve a legtöbbünknek máris korogni kezd a gyomra: ez az a hagyományos illat, ami a nagymama konyháját is körbe lengi és a friss házikoszt ígéretével kecsegtetve összegyűjti a rokonokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül az igazi töltött csirke és a híres májas raguval, májjal töltött csirkecomb, másnéven gödöllői töltött csirkecomb!
A gödöllői töltött csirkecomb (töltött csirkecomb májjal) hozzávalói:
- 10 db egész csirkecomb
- 2 db szikkadt zsemle
- 3 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 db tojás
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg csirkemáj
- 10 dkg gomba
- 1 mk kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
A töltött csirke hozzávalói:
- a csirkecombnál felsorolt töltelék hozzávalók
- 1 db egész csirke
- 10 dkg vaj
- 1 szál kakukkfű
- 1 db citrom
A töltött csirke töltelék elkészítése
- A gödöllői töltött csirkecomb elkészítését a májas raguval kezdjük: a szalonnát megpirítjuk majd kivesszük zsírjából.
- A kisült szalonnazsírban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát és a májat. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Hozzákeverjük a szalonnát is.
- A kész gödöllői töltött csirkecomb ragut hagyjuk kihűlni.
- Az elhűlt raguhoz adjuk a tojást, a finomra aprított petrezselymet és a beáztatott, szétmorzsolt zsemlét.
- Kézzel elegyengetjük a töltött csirke töltelék masszát: ha túl lágynak találjuk, egy kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
A töltött csirke comb recept elkészítése:
Olajozzuk ki finoman a tepsit, melegítsük elő azt 180°-ra.
- A csirkecombokat fűszerezzük kevés sóval, borssal, ízlés szerint piros paprikával is bedörzsölhetjük.
- A csirkecombok bőre alá ujjunkkal benyúlva formázzunk óvatosan zsebeket (vigyázzunk, ne szakítsuk ki!), majd kézzel vagy kanállal nyomkodjuk a bőr alá a töltekéket.
- A tepsit lefóliázva 60 percig sütjük a töltött csirkecombokat, majd a fóliát eltávolítva további 30-40 perc alatt ropogósra sütjük a bőrüket. Sütés közben néha megkenhetjük vajjal vagy meglocsolhatjuk őket saját zsírjukkal.
A töltött csirke recept elkészítése:
- A megtisztított csirkét helyezzük mellével fölfelé fordítva a kiolajozott tepsibe, ízesítsük kevés sóval, borssal.
- A tölteléket pakoljuk bőségesen a csirke belsejébe, a maradékot a combok közé. A csirke mellét dörzsöljük be bőségesen vajjal. A tetejére tehetünk néhány citromkarikát, friss rozmaringot.
- Fóliázzuk le a töltött csirke egészét alaposan, majd 160°-on süssük 90 percig. A fólia eltávolítása után pirítsuk a bőrét még 30 percig, 200°-on, de vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk!
A töltött csirke és a töltött csirkecomb egyarát tökéletes vendégváró fogás családi összejövetelre és akár hidegen is tálalhatjuk. Köretnek tört burgonyát javaslunk, desszertnek pedig bármilyen magyaros édesség megfelel.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.


