Színház, zene, irodalom és kortárs művészet – Dél-Baranya legizgalmasabb fesztiválja, az Ördögkatlan ismét felkavarja a nyarat!
A zserbó az egyik legnépszerűbb magyar ünnepi édesség, amit legtöbben nagymamáink konyhájában kóstoltunk először. A zserbó szelet számos elkészítési módját ismerjük, íme a legklasszikusabb zserbó recept.
Zserbó szelet, avagy az eredeti zserbó recept
A zserbó szelet nevét a Gerbeaud családról kapta, a hagyomány szerint Gerbeaud Emil francia cukrászmester alkotta meg, ez azonban máig vitatott. A zserbó Magyarországon tipikusan karácsonyi, húsvéti sütemény. Titka abban rejlik, hogy omlós tésztalapok közé baracklekvárt, cukrozott darált diót töltenek, a tetejét pedig csokiréteggel vonják be – így készül az ünnepi zserbó szelet.
Íme a klasszikus zserbó recept:
A zserbó tésztalapjait liszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő felhasználásával kell összeállítani. A meglangyosított másfél liter tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk a másfél dkg élesztőt, meleg helyre tesszük, és megvárjuk, míg felfut. A fél kg liszttel elmorzsoljuk a felkockázott 15 dkg vajat, hozzáadjuk a sót, 4 dkg cukrot, az élesztős tejet és 2 tojás sárgáját. Ahhoz, hogy a zserbó tésztája megfelelő legyen, alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a masszát három részre osztjuk. Az adagokat egy órán át hagyjuk kelni.
A zserbó töltelékét ezután előkészítjük: összekeverjük a 25 dkg darált diót a 20 dkg porcukorral, a 2 csomag vaníliás cukrot is hozzáadjuk, a 80 dkg baracklekvárt pedig simára keverjük. A zserbó tésztáját lisztezett deszkán nyújtjuk ki. Két tésztalapra kenjük a lekvárt és a diós tölteléket, és miután egymásra tettük őket, befedjük az egészet a harmadik lappal – ez lesz a zserbó szelet teteje. Ha megsült és kellőképpen ki is hűlt, a csokoládémázzal beborítjuk. Ehhez előbb sűrű cukros szirupot főzünk 1 dl forró vízzel, amihez hozzáadjuk a feldarabolt 20 dkg csokit. Ha kevergetés után kihűlt, egy kis vizet adunk hozzá, és egy tojásfehérjét is. A mázt a zserbó recept szerint hagyjuk megkötni, végül pedig meleg vízbe mártott késsel vágjuk szeletekre.
A zserbó sütése hány fokon történjen?
A fenti recept alapján a zserbó szelet sütése 170 fokon 40-45 percig optimális. De van olyan zserbó recept is, ami 180 fokos sütőben 40 percet ír elő légkeverés nélkül, és olyan is, ami előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten nagyjából 30 percet, amíg a teteje szép pirosra sül.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el, havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hány napig áll el a zserbó
A zserbó egyike azoknak a süteményeknek, amik sokáig frissen maradnak és akár hosszabb időre is el lehet tárolni – persze ha fel nem falja rögtön a család, amire azért bőven van esély. Hűvös helyen (kamrában, hűtőben) akár egy hétig is eláll a zserbó szelet.
Zserbó mandulalisztből
A hagyományos zserbó tésztájának jó alternatívája lehet, ha mandulalisztből sütjük, de azt vegyük számításba, hogy a zserbó szelet így töményebb lesz, mintha fehérlisztből készítenénk. Érdemes néhány nappal korábban elkészíteni, mert minél többet áll, annál finomabb lesz. Kókuszliszttel kiegészítve tökéletes párosítás lehet a zserbó lapjaihoz. Ha igazán egészségtudatos zserbó receptet alkotnánk, a vaj (zsiradék) helyett használhatunk kókuszzsírt, a cukrot pedig eritritre cserélhetjük.

Brutális medvetámadás történt a közelben: kilőttek egy fenevadat, de így is katasztrofális a helyzet
Vasárnap délelőtt egy medve támadt a Székelyföldi településen, Homoródalmáson, ezért a helyszínre érkező hatóságoknak végül ki kellett lőniük az állatot – közölte a község polgármestere,...
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Megtakarításból befektetés: avagy hogyan válhatunk befektetővé akár havi 50 ezer forinttal is?
Nyitrai Győzőt, az MBH Befektetési Bank üzlet- és termékfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.


