A 34. Zempléni Fesztivál 2025. augusztus 8–17. között több mint 500 fellépővel, 25 településen és 40 helyszínen várja az érdeklődőket. Komolyzene, jazz, világzene, gasztronómia és...
A zserbó az egyik legnépszerűbb magyar ünnepi édesség, amit legtöbben nagymamáink konyhájában kóstoltunk először. A zserbó szelet számos elkészítési módját ismerjük, íme a legklasszikusabb zserbó recept.
Zserbó szelet, avagy az eredeti zserbó recept
A zserbó szelet nevét a Gerbeaud családról kapta, a hagyomány szerint Gerbeaud Emil francia cukrászmester alkotta meg, ez azonban máig vitatott. A zserbó Magyarországon tipikusan karácsonyi, húsvéti sütemény. Titka abban rejlik, hogy omlós tésztalapok közé baracklekvárt, cukrozott darált diót töltenek, a tetejét pedig csokiréteggel vonják be – így készül az ünnepi zserbó szelet.
Íme a klasszikus zserbó recept:
A zserbó tésztalapjait liszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő felhasználásával kell összeállítani. A meglangyosított másfél liter tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk a másfél dkg élesztőt, meleg helyre tesszük, és megvárjuk, míg felfut. A fél kg liszttel elmorzsoljuk a felkockázott 15 dkg vajat, hozzáadjuk a sót, 4 dkg cukrot, az élesztős tejet és 2 tojás sárgáját. Ahhoz, hogy a zserbó tésztája megfelelő legyen, alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a masszát három részre osztjuk. Az adagokat egy órán át hagyjuk kelni.
A zserbó töltelékét ezután előkészítjük: összekeverjük a 25 dkg darált diót a 20 dkg porcukorral, a 2 csomag vaníliás cukrot is hozzáadjuk, a 80 dkg baracklekvárt pedig simára keverjük. A zserbó tésztáját lisztezett deszkán nyújtjuk ki. Két tésztalapra kenjük a lekvárt és a diós tölteléket, és miután egymásra tettük őket, befedjük az egészet a harmadik lappal – ez lesz a zserbó szelet teteje. Ha megsült és kellőképpen ki is hűlt, a csokoládémázzal beborítjuk. Ehhez előbb sűrű cukros szirupot főzünk 1 dl forró vízzel, amihez hozzáadjuk a feldarabolt 20 dkg csokit. Ha kevergetés után kihűlt, egy kis vizet adunk hozzá, és egy tojásfehérjét is. A mázt a zserbó recept szerint hagyjuk megkötni, végül pedig meleg vízbe mártott késsel vágjuk szeletekre.
A zserbó sütése hány fokon történjen?
A fenti recept alapján a zserbó szelet sütése 170 fokon 40-45 percig optimális. De van olyan zserbó recept is, ami 180 fokos sütőben 40 percet ír elő légkeverés nélkül, és olyan is, ami előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten nagyjából 30 percet, amíg a teteje szép pirosra sül.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Hány napig áll el a zserbó
A zserbó egyike azoknak a süteményeknek, amik sokáig frissen maradnak és akár hosszabb időre is el lehet tárolni – persze ha fel nem falja rögtön a család, amire azért bőven van esély. Hűvös helyen (kamrában, hűtőben) akár egy hétig is eláll a zserbó szelet.
Zserbó mandulalisztből
A hagyományos zserbó tésztájának jó alternatívája lehet, ha mandulalisztből sütjük, de azt vegyük számításba, hogy a zserbó szelet így töményebb lesz, mintha fehérlisztből készítenénk. Érdemes néhány nappal korábban elkészíteni, mert minél többet áll, annál finomabb lesz. Kókuszliszttel kiegészítve tökéletes párosítás lehet a zserbó lapjaihoz. Ha igazán egészségtudatos zserbó receptet alkotnánk, a vaj (zsiradék) helyett használhatunk kókuszzsírt, a cukrot pedig eritritre cserélhetjük.

Tiszafüred most Ibiza lesz, csak több lángossal és halászlével: Mr. President és Minelli is ott lesz
Megtelik élettel a Tisza-tó partja július 10–13. között: a Tisza-tó Feszt és a több évtizedes múltra visszatekintő Tiszafüredi Halasnapok közös rendezvénye idén is a Tisza-tavi...
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Milliárdos biznisz a háttérben: a göngyölegtisztítás lehet a magyar beszállítók aduja
Pirint Tamást, a Logicon Invest ügyvezetőjét kérdeztük.
-
Újabb okosórás fizetést vezet be a Gránit Bank (x)
A Garmin és a Xiaomi okosórákon is érintésmentesen fizethetnek a napokban élesített fejlesztés révén a Gránit Bank ügyfelei. A bank az innovációval tovább bővítette a gyors és kényelmes fizetési megoldásainak körét.


