Varázslatos éjszakai koncert hallható a bokrokból, és fizetni sem kell érte: május végéig orszegszerte tart még a Fülemülék éjszakája programsorozat. Hozzuk a helyszíneket, és a...
2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.
A verseny fővédnökei Dr. Nagy István, agrárminiszter és Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese voltak. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.
A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.
A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a közétkeztetésbe csak akadozva kerülő vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.
A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, „vakon”, csak az ételeket bírálták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
Örömmel láttam, hogy a közétkeztetési szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés. Sokszor indokolatlanul a háttérbe szoruló közétkeztetési dolgozók, nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak, éppen ezért sem lehet mindegy a felszolgált ételek minősége, ugyanis az étkezés minősége a jövő záloga is egyben. Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is
- mondta Asztalos István, az Egyesület elnöke köszöntőjében.
Éppen 39 évvel ezelőtt (1980. május 26-án, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén- a szerk.) épp úgy izgultam, mint ma Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt álltak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet
- mondta Farkas Bertalan űrhajós, aki vendégként vett részt az eseményen. Beszédét stílusosan zárta, ugyanis „kozmikus jó egészéget” kívánt mindenkinek.
Asztalos István bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, ami már a kilencedik lesz.
A verseny végeredménye:
I. helyezett:
Bihari Egyesített Szociális Intézmény - Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila

II. helyezett:
P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház - Dimák Árpád és Horváth János
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

III. helyezett:
Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

Junior zsűri különdíj:
Debreceni Reménysugár Gyermekotthon - Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde
Oldalas magazin különdíj:
Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport) - Pákozdi Norbert és Krausz András
Közönségdíj:
Eurest Étteremüzemeltető Kft. - Molnár Tóth Éva és Bartos Péter
Leghigiénikusabb csapat különdíja:
Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor
Gastro Group Különdíj:
Hunguest Hotels Zrt. Galyatető - Simon András és Fodor Szabolcs
Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely - Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József
Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:
Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor
Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn
A döntőbe jutott csapatnevek a következők:
- Hunguest Grandhotel csapata
- Földváry konyha Vác
- Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
- Eurest Budapest
- GasztVitál 1. csapata
- Gumi-Sztárcsirkék
- Kurityáni Községi Konyha
- Szentesi friss legénykék
- Fincsi Team
- Tündérkert csapat
- BESZI Morgósok
- CSVG KFT. Csurgó
A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:
- Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
- Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
- Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
- Hortobágyi Péter szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmese
- Szappanyos Viktor: Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
- Déryné Ly. Zsuzsanna Mesterszakács, Danubius Hotel Gellért
- Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
Gyermek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
- Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
- Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
- Gyuris Botond (10 éves)
Szakmai partnerek:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Kft.;
- Biokultúra szövetség.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Egy jó szörp titka: így lett a házi receptből sikeres vállalkozás
A semmiből indulva vált országosan ismert prémium márkává a Mayer szörp.
-
Neked 1%, nekik egy újabb lépés a kórházi magány ellen (x)
Az Amigos a gyerekekért önkéntesei, 10 éve viszik a játékos nyelvtanulást a kórházakba. Segítsd őket, hogy jövőre is ott lehessenek a kórházi ágyak mellett.
-
Kiváló minőségű tejtermékek minden napra (x)
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.
Portfolio Gen Z Fest 2025


