28 °C Budapest
Germany, Hesse, Frankfurt on the Main, 03.02.2015, European Central Bank ECB with banks Skyline, View from the Bridge Honselmann

Európa nagy részén már a múlté a drágulás: mi történhetett itt?

2024. május 28. 14:15

Az eurózóna fogyasztói csökkentették inflációs várakozásaikat a múlt hónapban – mutatta ki az Európai Központi Bank keddi friss felmérése. Éppen akkor, amikor a bank a rekordsorozatú kamatemelések visszaállítását tervezte - írja a Reuters.

Az Európai Központi Bank (EKB) által közzétett legutóbbi felmérés szerint az euróövezet lakossága mérsékelte inflációs elvárásait. A Frankfurtból érkezett jelentés rámutat arra, hogy a fogyasztók a következő tizenkét hónapra vonatkozóan 2,9%-os inflációt várnak, ami csökkenést jelent az előző havi 3,0%-os várakozáshoz képest. Ez a szint 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb. Hosszabb távon, három évre előre tekintve az inflációs várakozások 2,5%-ról 2,4%-ra mérséklődtek.

Az EKB kiemelte, hogy bár az infláció az elmúlt év során jelentősen csökkent és a múlt hónapban 2,4%-ot ért el, előrejelzése szerint az év további részében ez a szint stabil maradhat. Az intézmény azt várja, hogy a dezinfláció folyamatának beindulásával 2025-re elérhetik az inflációs célt.

A felmérés szerint különbségek figyelhetők meg a különböző korcsoportok között: a fiatalabb válaszadók alacsonyabb inflációs várakozásokat jeleztek, mint idősebb társaik. Azonban ezek a nézetek egyre inkább közelítenek egymáshoz.

Az EKB június 6-án kamatcsökkentést helyezett kilátásba az árnövekedés lassulása miatt. Ugyanakkor több döntéshozó is óvatosságra intett egy esetleges túl gyors második lépés kapcsán. Hangsúlyozták, hogy az árnyomás továbbra is erős maradhat és nem garantált az inflációnak a célhoz való visszatérése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a jövedelemmel kapcsolatos várakozások változatlanok maradtak. A gazdaság növekedésével kapcsolatos pesszimizmus enyhült: a válaszadók most már csak 0,8%-os csökkenést várnak a következő egy évben ellentétben az egy hónappal korábbi 1,1%-os csökkenéssel.

Végül az EKB megjegyezte, hogy enyhe növekedést várnak a munkanélküliség terén is, ami arra utalhat, hogy a munkaerőpiac viszonylag stabil maradhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem