Golden Wealth in Glowing Stacks: The Power of Precious Metal Investments

Jöhet az újabb aranypánik? Egyre többen menekítik ide a pénzüket, már az államok is beindultak

2024. április 29. 19:13

David Einhorn, milliárdos befektető szerint az arany árának emelkedése mögött a keleti országok nyugatiaktól való aranyvásárlása áll, ami ellentmond a magas kamatlábak miatt várható csökkenésnek. Eközben a központi bankok, különösen Kínában, folyamatosan növelik aranytartalékaikat a gazdasági bizonytalanságok közepette - jelentette a Business Insider.

Az arany árfolyamának jelentős emelkedése 2024-ben figyelemre méltó volt, különösen tekintettel arra, hogy a magas kamatlábak hagyományosan csökkentik az arany iránti keresletet. David Einhorn, a Greenlight Capital alapítója egy friss befektetői levélben osztotta meg elméletét az arany árának emelkedésével kapcsolatban. Einhorn szerint ez a trend részben annak köszönhető, hogy a keleti országok nagy mennyiségű aranyat vásárolnak a nyugati országoktól.

A Federal Reserve (FED) kamatemelési politikája miatt az arany, mint nem hozamtermelő eszköz, kevésbé vonzó befektetésnek tűnhetett volna. Azonban Einhorn úgy véli, hogy más tényezők is szerepet játszanak az arany árának emelkedésében. Kiemeli, hogy egy "szekuláris trend" figyelhető meg, amely során a keleti országok folyamatosan vásárolják az aranyat a nyugatiaktól.

A World Gold Council jelentése szerint a központi bankok intenzíven részt vesznek az aranyvásárlásban, több mint 1000 tonnát szerezve az egymást követő két évben. Kína, mint egyik legnagyobb vásárló, stabil értéktárolónak és tartalék diverzifikálásának eszközeként használja az aranyat gazdaságának gyengélkedése közepette.

Az Arany Világtanács szerint India és Szingapúr is jelentős mennyiségű aranyat vásárolt, hogy védekezzenek a globális gazdasági zavarokkal szemben. Ezek a lépések tovább erősítik az arany iránti keresletet és elősegítik annak áremelkedését.

Szakértők szerint az arany ára tovább fog növekedni a geopolitikai bizonytalanságok és makrogazdasági akadályok miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

David Rosenberg vezető közgazdász 15%-os emelkedést jósol rövid távon, míg Ed Yardeni piaci elemző akár 50%-os növekedést is elképzelhetőnek tart jövőre. Ray Dalio milliárdos befektető pedig azt hangsúlyozza, hogy az arany védelmet nyújthat az adósság- vagy inflációs válság esetén.

Összességében bár a magas kamatlábak hagyományosan csökkentik az arany iránti érdeklődést, a jelenlegi piaci dinamika és geopolitikai helyzet eltérő képet fest. Az említett tényezők kombinációja elősegítheti az arany további áremelkedését a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem