Money coins heap still balance and stop the falling domino, financial stability concept,stock market concept. economy crisis bank

Itt a friss elemzés: már nem térnek vissza a 2010 utáni aranyévek, 2024-ben sem szabadulunk

2023. szeptember 13. 19:33

2024-től lassú növekedés indulhat el Magyarországon, de még 2025-ben sem érheti el a bővülés üteme a tavalyi szintet az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A magas infláció és kamatok a fogyasztás mellett a beruházásokat is visszavetették, míg az elmaradó uniós források a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak a magyar gazdaság számára. Az Equilor szerint a reálkamatok globálisan várhatóan nem fognak visszatérni a 2010-es években látott alacsony szintekre, ami a magyar jegybank mozgásterét is szűkíti. Az elemzés szerint az idei 18 százalékos csúcs után jövőre 6 százalékra zuhanhat a magyar infláció, miközben az idei recesszió után 2024-ben 2,5 százalékos növekedés jöhet enyhén gyengülő forintárfolyam mellett.

Nem térnek vissza a 2010-es években látott nagyon alacsony szintekre a reálkamatok globálisan az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, ami a magyar kamatpályára is hatással lehet. Az évszázadok óta csökkentő átlagos kamatokat az elöregedő társadalom, a termelékenység emelkedésének lassulása, az általánosan gyenge gazdasági kilátások és 2008 után a kockázatmentesnek mondott befektetések felé fordulás hajtotta. Az Equilor szerint azonban az elmúlt időszakban olyan változások következhettek be, amiknek köszönhetően a következő években a 2010-es évtizedben megszokotthoz képest magasabb reálkamatokat látunk majd hosszú évekig.

A folyamatokat több tényező hajtja, melyek közül a legfontosabb a globálisan növekvő beruházási igény: a deglobalizációs folyamatok miatt gyárak épülnek, a védelmi kiadások általánosan növekednek, és a zöld átállás is hatalmas beruházásokat igényel. Rövid távon az amerikai jegybank, a Fed várhatóan befejezi kamatemelési ciklusát, és több negyedévig magasan, 5 százalék felett tarthatja a kamatot, miközben a csökkentés várhatóan csak a jövő év derekán indulhat el. Az EKB eközben még nehezebb helyzetben van: idén további kamatemelés várható, és az amerikainál csak később, jövő év vége felé indulhat el a kamatvágási ciklus.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint egyre égetőbb a kérdés, hogy hosszú távon milyen kamatkörnyezetre számíthatunk. Az MNB 100 bázispontos ütemben megkezdte az ultramagas, 18 százalékos alapkamat csökkentését. A jelenlegi – régiós szinten is még mindig magas – 14 százalékos szintről szeptemberben újabb 100 pontos vágás következhet, utána azonban lassíthat az MNB. Az infláció csökkenésének üteme akár megengedné a további nagyobb léptékű vágásokat, azonban Magyarország kockázati megítélése sokkal kedvezőtlenebb, mint a régió más országaié, amit a forint árfolyamának hektikussága is jól mutat. Ráadásul, a Fitch soron következő decemberi felülvizsgálatakor ronthatja a magyar hitelbesorolást, ami szintén negatív üzenet lehet a piac számára. Ezek alapján az Equilor idén év végén 10,75 százalékos, 2024 végén pedig 6,5 százalékos alapkamatra számít. Várhatóan novemberben elérjük az egyszámjegyű szintet, így éves átlagban az infláció 18 százalék lehet, amit jövőre 6 százalék követhet.

Árokszállási Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a dezinflációt jelenleg hajtó elemek idővel egyre kevésbé fogják éreztetni hatásukat: a forint most már gyengül, emelkedik az olajár, januártól emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, némileg élénkülhet a fogyasztás, miközben a költségvetés kiigazítási kényszere folyamatos kockázatot jelent. Az Equilor vezető elemzője szerint a forint nagy volatilitás mellett enyhén gyengülő pályán maradhat, a jelenlegi kilátások szerint 2024-ben 400 forintos év végi euróárfolyam várható. A magyar gazdaság durva alkalmazkodáson van túl: az idei gazdasági teljesítmény még az előzetes várakozásokat is alulmúlta, az Equilor elemzése szerint 2023-ban 0,7 százalékkal csökkenhet a GDP.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A recesszió mögött több tényező áll, így elsősorban a magas infláció miatt visszaeső fogyasztás, a visszafogott állami beruházások, és a magas kamatok miatt visszaeső beruházási kedv. Az idei visszaesést jövőre 2,5 százalékos növekedés követheti, amit a visszatartott európai uniós források gyors ütemű beáramlása növelhetne, ezzel azonban egyelőre csak kis eséllyel lehet számolni az Equilor szerint. Ezen folyamatok mellett a magyar államháztartás egyenlege idén 4,5, jövőre 3,5 százalékos hiányt mutathat, míg a GDP-arányos államadósság idén 71,5 százalék, jövőre pedig 69,5 százalék lehet.

A befektetések terén a részvénypiacokon összességében nem lenne meglepő némi korrekció az elmúlt hónapokban beállított csúcsokról, de továbbra is akadnak olyan régiók, ahol még nem lehet túlértékeltségről beszélni. Az elemzés szerint az európai és a régiós részvényindexekben, valamint akár az indiai piacban lehet még fantázia. Az Equilor szerint mind a magyar, mind az amerikai kötvénypiacon a 2-3 éves szegmens tűnik a legérdekesebbnek: a kamatemelések a végükhöz közelednek a tengerentúlon, miközben a kamatcsökkentés hazánkban már bőven zajlik, így a hosszabb hozamok további emelkedése egyre kevésbé valószínű. A magyar kötvénypiacon azonban nem árt az óvatosság, hiszen egy kockázatkerülési hullám esetén a 2-3 éves futamidejű szegmens hajlamos jobban emelkedni, mint a hosszabb lejáratú hozamok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm