18 °C Budapest
Money coins heap still balance and stop the falling domino, financial stability concept,stock market concept. economy crisis bank

Itt a friss elemzés: már nem térnek vissza a 2010 utáni aranyévek, 2024-ben sem szabadulunk

2023. szeptember 13. 19:33

2024-től lassú növekedés indulhat el Magyarországon, de még 2025-ben sem érheti el a bővülés üteme a tavalyi szintet az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A magas infláció és kamatok a fogyasztás mellett a beruházásokat is visszavetették, míg az elmaradó uniós források a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak a magyar gazdaság számára. Az Equilor szerint a reálkamatok globálisan várhatóan nem fognak visszatérni a 2010-es években látott alacsony szintekre, ami a magyar jegybank mozgásterét is szűkíti. Az elemzés szerint az idei 18 százalékos csúcs után jövőre 6 százalékra zuhanhat a magyar infláció, miközben az idei recesszió után 2024-ben 2,5 százalékos növekedés jöhet enyhén gyengülő forintárfolyam mellett.

Nem térnek vissza a 2010-es években látott nagyon alacsony szintekre a reálkamatok globálisan az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, ami a magyar kamatpályára is hatással lehet. Az évszázadok óta csökkentő átlagos kamatokat az elöregedő társadalom, a termelékenység emelkedésének lassulása, az általánosan gyenge gazdasági kilátások és 2008 után a kockázatmentesnek mondott befektetések felé fordulás hajtotta. Az Equilor szerint azonban az elmúlt időszakban olyan változások következhettek be, amiknek köszönhetően a következő években a 2010-es évtizedben megszokotthoz képest magasabb reálkamatokat látunk majd hosszú évekig.

A folyamatokat több tényező hajtja, melyek közül a legfontosabb a globálisan növekvő beruházási igény: a deglobalizációs folyamatok miatt gyárak épülnek, a védelmi kiadások általánosan növekednek, és a zöld átállás is hatalmas beruházásokat igényel. Rövid távon az amerikai jegybank, a Fed várhatóan befejezi kamatemelési ciklusát, és több negyedévig magasan, 5 százalék felett tarthatja a kamatot, miközben a csökkentés várhatóan csak a jövő év derekán indulhat el. Az EKB eközben még nehezebb helyzetben van: idén további kamatemelés várható, és az amerikainál csak később, jövő év vége felé indulhat el a kamatvágási ciklus.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint egyre égetőbb a kérdés, hogy hosszú távon milyen kamatkörnyezetre számíthatunk. Az MNB 100 bázispontos ütemben megkezdte az ultramagas, 18 százalékos alapkamat csökkentését. A jelenlegi – régiós szinten is még mindig magas – 14 százalékos szintről szeptemberben újabb 100 pontos vágás következhet, utána azonban lassíthat az MNB. Az infláció csökkenésének üteme akár megengedné a további nagyobb léptékű vágásokat, azonban Magyarország kockázati megítélése sokkal kedvezőtlenebb, mint a régió más országaié, amit a forint árfolyamának hektikussága is jól mutat. Ráadásul, a Fitch soron következő decemberi felülvizsgálatakor ronthatja a magyar hitelbesorolást, ami szintén negatív üzenet lehet a piac számára. Ezek alapján az Equilor idén év végén 10,75 százalékos, 2024 végén pedig 6,5 százalékos alapkamatra számít. Várhatóan novemberben elérjük az egyszámjegyű szintet, így éves átlagban az infláció 18 százalék lehet, amit jövőre 6 százalék követhet.

Árokszállási Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a dezinflációt jelenleg hajtó elemek idővel egyre kevésbé fogják éreztetni hatásukat: a forint most már gyengül, emelkedik az olajár, januártól emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, némileg élénkülhet a fogyasztás, miközben a költségvetés kiigazítási kényszere folyamatos kockázatot jelent. Az Equilor vezető elemzője szerint a forint nagy volatilitás mellett enyhén gyengülő pályán maradhat, a jelenlegi kilátások szerint 2024-ben 400 forintos év végi euróárfolyam várható. A magyar gazdaság durva alkalmazkodáson van túl: az idei gazdasági teljesítmény még az előzetes várakozásokat is alulmúlta, az Equilor elemzése szerint 2023-ban 0,7 százalékkal csökkenhet a GDP.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A recesszió mögött több tényező áll, így elsősorban a magas infláció miatt visszaeső fogyasztás, a visszafogott állami beruházások, és a magas kamatok miatt visszaeső beruházási kedv. Az idei visszaesést jövőre 2,5 százalékos növekedés követheti, amit a visszatartott európai uniós források gyors ütemű beáramlása növelhetne, ezzel azonban egyelőre csak kis eséllyel lehet számolni az Equilor szerint. Ezen folyamatok mellett a magyar államháztartás egyenlege idén 4,5, jövőre 3,5 százalékos hiányt mutathat, míg a GDP-arányos államadósság idén 71,5 százalék, jövőre pedig 69,5 százalék lehet.

A befektetések terén a részvénypiacokon összességében nem lenne meglepő némi korrekció az elmúlt hónapokban beállított csúcsokról, de továbbra is akadnak olyan régiók, ahol még nem lehet túlértékeltségről beszélni. Az elemzés szerint az európai és a régiós részvényindexekben, valamint akár az indiai piacban lehet még fantázia. Az Equilor szerint mind a magyar, mind az amerikai kötvénypiacon a 2-3 éves szegmens tűnik a legérdekesebbnek: a kamatemelések a végükhöz közelednek a tengerentúlon, miközben a kamatcsökkentés hazánkban már bőven zajlik, így a hosszabb hozamok további emelkedése egyre kevésbé valószínű. A magyar kötvénypiacon azonban nem árt az óvatosság, hiszen egy kockázatkerülési hullám esetén a 2-3 éves futamidejű szegmens hajlamos jobban emelkedni, mint a hosszabb lejáratú hozamok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem