The Hungarian Parliament Building on the Banks of the Danube at sunset, Budapest, Hungary.

Ítéletet mondtak Magyarország jövőjéről: messze még az egy számjegyű infláció?

2023. szeptember 2. 09:39

Az eddigi Baa2 szinten hagyta a magyar adósbesorolást pénteken a Moody’s stabil kilátás mellett. Ez továbbra is két fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett, idén már nem várható újabb felülvizsgálat.  

A Moody’s kiemeli Magyarország erősségei között a középtávú potenciális gazdasági növekedést, ami a munkaerőpiacon és a termelékenység javulásán alapulhat. Emellett pozitívumként hozzák fel az egyik legalacsonyabb társasági adókulcsot Európában, illetve a feldolgozóipar erős beágyazottságát. Ezek a tényezők a cég szerint továbbra is vonzó befektetési célponttá teszik hazánkat. További előny az erős fiskális tényező, ami a viszonylag alacsony adósságrátában csapódik le.

Magyarország legnagyobb gyengesége az intézményi környezet, ami az EU-val való kapcsolatát rontja és bizonytalanná teszi az uniós források lehívását - emelik ki.

A stabil kilátás arra utal, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottak, a magyar gazdaság növekedése erős maradhat a beruházásoknak köszönhetően, az adósságráta csökkenő pályán maradhat.

A Moody’s azzal számol, hogy Magyarország „zajos vitákkal kísérve”, lépésről lépésre jut majd hozzá az uniós forrásokhoz, a késés viszont csak mérsékelt hatással lesz a gazdasági növekedésre. Ugyanakkor kiemelik, hogy a további csúszás a kifizetésekben vagy a források jelentős részének végleges elvesztése már a középtávú növekedési kilátásainkat veszélyeztetné. Emellett a költségvetésben finanszírozási lyuk keletkezne, ami magasab adóssághoz vezethetne, amennyiben a tervezett beruházások uniós pénzek nélkül is megvalósulnak.

A forintban és devizában kibocsátott adósságunk besorolása változatlanul A1, a hitelminősítő kiemeli, hogy a négy fokozatnyi különbség oka, hogy a kormány „lábnyoma” viszonylag kicsi a gazdaságban, ugyanakkor kiszámíthatatlanok a kormányzati lépések és a kulcsfontosságú intézmények megbízhatósága is kérdéses, cserébe nincs politikai kockázat.

A Moody's idén a magyar GDP stagnálására számít, majd 2024-ben szerintük visszatérhet a 3 százalék körüli növekedési pályára a gazdaság.

A közép-és hosszútávú növekedési kilátásainkra negatív hatással van a demográfiai helyzet romlása, az Eurostat számításai szerint 2023-30 között 8 százalékkal csökkenhet a munkaképes korú népesség, ami meghaladhatja az EU átlagosan 6,5 százalékos visszaesését. További hosszútávú kilátás az innováció felpörgetése, illetve a termelékenység és a felzárkózás biztosítása.

A hitelminősítő az idén a GDP 4,2 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vár, ami csökkenést jelentene, de ezzel elvétené a kormány a 3,9 százalékos célját. Jövőre pedig a tervezett 2,9 százalék helyett szerintük 3,5 százalék lehet a deficit. A költségvetésben a kivetett különadók ellensúlyozhatják a növekvő kiadásokat, elsősoran a védelmi költségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az infláció esetében a Moody's is azzal számol, hogy az év végére teljesülhet az egyszámjegyű kormányzati cél, 2024 végére pedig 3,4 százalékra mérséklődhet tovább a drágulási ütem.

Kiemelik, hogy az orosz enegiahordozókra való ráutaltságunk jelentpsen csökkent 2022-höz képest, ami a külkereskedelmi mérlegünk és a folyó fizetési mérlegünk javulásában mérhető. A cég szerint a következő években is fennmarad a függőségünk ezen a területen Oroszországtól, viszont a közeli kapcsolatok és a Török Áramlat vezeték fennmaradása miatt nem számolnak az orosz-magyar gázszállításokban fennakadásokkal.

A közlemény végén sorba szedték, milyen forgatókönyvek vezethetnek a magyar esorolás változásához. Pozitív irányú lépés várható, ha:

  • érdemben javul a kormány és az EU viszonya, mivel mélyreható reformokat hajt végre a kabinet,
  • a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén előrelépés történik,
  • a vártnál gyorsabb növekedést látunk,
  • a költségvetés pozíciója gyorsabban javul, mint amire most számítanak.

Ezzel szemen negatív lépés jöhet, amennyiben

  • tovább romlik a kormány és az EU viszonya, ami a források tartós elvesztésével fenyeget,
  • az orosz gázszállítások tartósan akadoznak, ami mély recesszióba taszítaná a gazdaságot,
  • az orosz-ukrán háború tovább eszkalálódik.

A Moody's idénre már nem tervez több felülvizsgálatot, legközelebb várhatóan 2024 első negyedévében értékelik majd Magyarországot - írja a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem