Most érkezett! Fegyveres támadás érte a MOL olajkútját

Most érkezett! Fegyveres támadás érte a MOL olajkútját

2023. május 23. 09:00

Militáns iszlamisták támadták meg a Mol egyik pakisztáni olajkútját. Az első értesülések szerint négy rendőr és két őr a támadás áldozatául esett.  

Iszlamista fegyveresek kedden megrohamoztak egy földgáz- és olajkitermelő üzemet Pakisztán északnyugati részén, megöltek négy rendőrt és két biztonságiőrt - írja a Reuters. A nagyjából 50 fegyveres által elkövetett támadás a MOL Pakistan Oil and Gas Company által működtetett üzemben történt Hangu körzetben, az afgán határ közelében.

A támadást eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, és a cég sem kommentálta az eseményeket. A Portfolio összesítése szerint a különböző militáns csoportok, köztük a pakisztáni tálibok, évek óta az északnyugati régió távoli hegységeiből irányítják tevékenységüket, és támadásokat indítanak a biztonsági erők, valamint az infrastruktúra ellen az állam elleni hadjáratukban részeként. Vélhetően ennek része a Mol üzemét ért támadás is.

A rendőrség szerint a fegyveresek két kutat - az M-8 és az M-10 kutat - vették célba nehézfegyverekkel, köztük rakétavetőkkel.

Az M-8-as kút biztonsági őrei visszaverték a terroristák támadását, de az áldozatok az M-10-es kútnál voltak

- mondta Irfan Khan rendőrségi tisztviselő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az biztos, hogy a MOL-nak érzékeny pontja a pakisztáni kút: A Mol csoportszintű átlagos napi szénhidrogén termelése az idei első negyedévben közel 96 ezer hordó/nap volt, ebből a pakisztáni olajkitermelés 0,41 ezer hordónyit, a földgáz 4,5 ezer hordónyit, a kondenzátum pedig 1,1 ezer hordónyit tett ki, vagyis a teljes pakisztáni operáció napi 6 ezer hordónyit tett ki, ami a teljes csoportszintű kitermelés 6,3 százaléka.

A Mol Pakistan a Mol-csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként 1999 óta tevékenykedik Pakisztánban. Pakisztán a kutatás és termelés terén is jelentős mértékben hozzájárul a nemzetközi portfólióhoz - áll a vállalat honlapján. A Mol Pakistan 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, amelyek közül a Tal és a Marghala blokkban operátorként van jelen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 4. 07:02
A török líra öt év alatt 77 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben írta hétfőn...
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?