15 °C Budapest
10 Euro banknote on a 100 Forint bank note

Makacsul ellenállunk az euró bevezetésének: vajon mi az oka ennek?

2023. április 28. 09:49

Jócskán háttérbe szorult az euró bevezetésének kérdése, holott az Európai Unióba való belépésünkkor vállaltuk a közös európai deviza átvételét is. A magyarok jelentős része támogatná a közös pénz átvételét és a gazdasági szereplők is kevésbé tűnnek eurószkeptikusnak. Az euró megléte ugyan önmagában nem biztosítja a gazdasági stabilitást, de megfelelő fiskális politika mellett számos előnye lehet a hazai gazdaságra nézve.

A gazdaságpolitika eurószkepticizmusa ellenére a vállalatok beszerzési, értékesítési döntéseiknél egyre inkább euróban számolnak, miközben tavaly a háztartások megtakarításainak meghatározó része devizába áramlott át – tegyük hozzá, hogy nem feltétlenül a legjobb időzítéssel – vélekedett Nyeste Orsolya az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a Portfolion.

Az „európozitivitás” meglétét a felmérések is megerősítik. Az Eurobarométer tavalyi felmérése szerint az eurót nem használó uniós országok közül Magyarország kifejezetten pozitívan nyilatkozott az euró kapcsán: átlagosan a válaszadók 69%-a támogatta a közös pénz átvételét. A magyar válaszadók euró iránti lelkesedése nyilván nem független a forintárfolyam teljesítménytől, illetve a jelentős részben ennek következményeként mostanra kialakuló Európa-bajnok magyar inflációtól.

A közös pénz átvétele mégis távolinak tűnik, mivel pillanatnyilag a gazdaságpolitika egyik fontos érve a gyorsabb eurócsatlakozás ellen az, hogy még nem állunk a reálgazdasági felzárkózás olyan szintjén, hogy kockázatok nélkül belépjünk a monetáris unióba. Ez fontos érv valóban, hiszen a 2012-es euróválság idején a déli államok - leginkább Görögország - példája jól mutatta, hogy milyen problémákhoz vezethet, ha egy ország időnek előtte, éretlenül csatlakozik az övezethez.

A fiskális politika rendben tartása egyébként az önálló deviza fenntartása esetében is fontos. Ellenkező esetben az árfolyamot csak magas kockázati prémium biztosításával lehet stabilan tartani, s így reális az a veszély, hogy a magas kamatkörnyezetben nem az euróhoz való csatlakozás, hanem éppen a forinthoz való ragaszkodás lesz a gátja a 90%-os felzárkózási szint elérésének. Ha még ráadásul a közpénzügyeit sem viszi megfelelően, az euró megléte önmagában valóban nem biztosítja a gazdasági stabilitást. A szerző szerint azonban az euró bevezetése mellett még a 2012-es európai válság tanulságai után is több érv szól, mint ellene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem