2 °C Budapest
Óriási változás előtt áll a magyar vidék: erre jobb, ha mindenki időben felkészül

Óriási változás előtt áll a magyar vidék: erre jobb, ha mindenki időben felkészül

2023. április 27. 08:17

Az elmúlt években egyre nagyobb lett az igény a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés iránt, amelynek egyik fontos része az ökológiai gazdálkodás. Hazánkban a vidéki területeken az ökológiai gazdálkodás növekvő tendenciát mutat, mely számos előnyt és lehetőséget rejt magában. A HelloVidék most annak járt utána, hogy hogyan is alakul az ökológiai gazdálkodás a vidéki Magyarországon.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt években az ökológiai gazdálkodás, ami egy tudásintenzív gazdálkodási forma. Persze ez jóval bonyolultabb annál, hogy elhagyjuk a műtrágyát és a különböző növényvédőszereket. Ez a gazdálkodási forma ugyanis kifejezetten tudatos tervezést tervezést igényel.

Az ökológiai gazdálkodás egy tudásintenzív gazdálkodási forma. Nem azt jelenti, hogy elhagyunk minden műtrágyát, kémiai növényvédőszert és már ökogazdálkodók is vagyunk. Egy nagyon tudatos tervezést, agrotechnikai megvalósítást igényel, pl. a vetésforgó megtervezését, a talajművelés és tápanyag utánpótlás megfelelő módját, vagy éppen a növények térbeli elhelyezkedésének a megtervezését
– mondta el Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) ügyvezetője, aki szerint ismeretterjesztő, promóciós kampányokkal kéne felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mennyivel jobban járunk, ha ilyen termékeket fogyasztunk.

A szakértő az interjú során azt is kiemelte, hogy a gazdálkodásban is fontos szerepet játszik a termálvíz.

Magyarország termálvíz nagyhatalom, ennek fenntartható alkalmazása egy külön szakterület. A mezőgazdasághoz köthetően a biogáz üzemek alkalmazásáról már beszéltünk, de a napenergia szintén nagyon izgalmas kérdés. Kutatóintézetként figyelemmel kísérjük a legújabb megoldásokat, az ún. Agrivoltaic rendszereket, amikor a napelemparkot kombinálják a mezőgazdasággal, és az energiatermelés mellett akár árnyékolás, vagy jégvédelem céljából is hasznosítják. Egyre inkább érintenek minket a globális felmelegedés extrém jelenségei, elég csak a tavalyi aszályos évre gondolni. Mit nem adtunk volna egy kis árnyékolásért a földeken, és persze a napenergiával megtermelt áram sem jött volna rosszul. Ezekben a megoldásokban nagyon sok potenciál van, függetlenül attól, hogy öko vagy nem ökogazdálkodásról beszélünk

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 – emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem