New Forint 2014

Látni már az alagút végét? Fordulóponthoz ér a magyar gazdaság, enyhülhet a szorító drágulás

2023. április 18. 11:06

2023 második negyedévétől pozitív fordulhat várható és ismét növekedési pályára állhat a magyar gazdaság. Fokozatosan javulhat a fogyasztás is, és ezzel párhuzamosan elindulhat az infláció tartós csökkenése. A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői felfelé módiították az éves GDP-növekedési várakozásaikat, számításaik szerint az infláció pedig egyszámjegyű lehet 2023 végére. Jóslatuk szerint lazulhat a munkaerőpiac feszessége, a forint pedig valószínűleg maradhat a jelenlegihez közeli szinten.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője elsőként a külkereskedelmi kitettségről beszélt. A szakértő rámutatott, hogy a holland tőzsdei gázár 7,5-8 százalékkal, a hazai tőzsdei áramár 51,5 százalékkal, az Ural típusú olajár 28,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál. Ezeken az árakon a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg 7,5-8 milliárd euróval javulhat idén.

Ez pedig kedvező lehet a növekedésre, az inflációra és az államháztartásra is - véli a szakértő. Az energiaegyenleget az alacsonyabb fogyasztás és a növekvő napenergia termelés is csökkentheti - tette hozzá.

Ennek megfelelően kismértékben, 0,8 százalékról 1 százalékra módosítjuk az idei növekedési prognózist. A következő években újra gyorsulhat a növekedés, amit a kilábalás mellett az új ipari kapacitások is támogatnak, az utóbbiak különösen 2025-ben lejtenek erőteljesek, hiszen a tervek szerint számos jelentős feldolgozóipari fejlesztést helyeznek üzembe

- mondta Suppan Gergely. 4,4 százalékkal nőtt a GDP - tette hozzá, a növekedést pedig leginkább az ipar húzta. Több ágazat a vártnál ellenállóbbnak bizonyult, a növekedést az termékadók és a támogatások egyenlege húzta csak le 0,7 százalékponttal. A várakozások ellenére kissé bővült a fogyasztás is - mondta Suppan, azt a jóslatot téve, hogy:

a következő években a hazai GDP növekedése akár tartósan meghaladhatja a 4 százalékot.

Tartósan csökkenhet az infláció

25,2 százalékra csökkent az infláció márciusban az üzemanyagárak csökkenése és bázishatások miatt. a maginfláció viszont 25,7 százalékra emelkedett a szolgáltatások áremelkedése miatt. Az átlag feletti fogyasztók energiamegtakarítása miatt 43,1 százalékára enyhülhet a háztartási energiaárak növekedése. 

A szolgáltatások és alkoholtermékek vártnál nagyobb drágulása miatt 17,5 százalékról 18,5 százalékra emelték az éves inflációs előrejelzést a bankcsoport elemzői. Döntően bázishatások miatt számítanak az infláció kezdetben mérsékelt, majd az év közepétől meredek csökkenésére, hiszen számos tavaly év közbeni intézkedés kiesik a bázisból. Az egyre szélesebb körben bejelentett árcsökkenések hatására az infláció csökkenése a vártnál meredekebb is lehet, amit a nemzetközi termény-,nyersanyag-, és energiaárak zuhanása is támogat.

Az infláció visszaesését mozgató fő tényezők közé tartozik az enyhülő energiaválság, a javuló kilátások (melynek következtében a termelői árindexek már csökkennek), valamint a leálló gyárak, üzemek újraindulása. Fontosak még a termelési tényezők, azaz az akut energiaválság elmaradása és az energiamix és ellátás diverzifikációja. Az olajárak is csökkennek, ami már a magyar kutakon is látszik. Mióta a kormány kivezette a kedvezményes üzemanyagárakt, folyamatosan csökkennek az üzemanyagárak - jelentette ki a szakértő.

Az energiaárak számottevő visszaesése idén érdemben csökkentheti a külkereskedelmi hiányt, a jelenlegi árak mellett a cserearányok javulása akár 7-8 milliárd euró lehet. A beruházások és a fogyasztás lassulása szintén csökkentheti az importot, míg az ellátási problémák, a chiphiány enyhülése, valamint az új termelőkapacitások üzembe helyezése az exportot támogathatja - véli az elemző.

Ezzel szemben az energia- és élelmiszerárak által vezérelt infláció miatt a felvevőpiacainkon csökkenő reáljövedelmek és alacsonyabb vásárlóerő ronthatja az exportpiaci kilátásokat. Idén a cserearányok javulása, a belső kereslet enyhe visszaesése és az export folytatódó növekedése miatt 5,3 milliárd euróra, a GDP 2,6 százalékára csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kibírja a válságot a magyar munkaerőpiac

December-február között 15 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, a rendszerváltás óta először van stabilan 4,7 millió körül. 15,5 ezerrel nőtt viszont a munkanélküliek száma az egy évvel ezelőttihez képest, amivel 4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti 3,8 százalékról, mivel többen jelennek meg a munkaerőpiacon. Mindeközben egy év alatt 7 ezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma és 71,4 ezerre nőtt a betöltetlen állások száma. Ellentétes hatásokat látni tehát a munkaerőpiacon, jóval stabilabb ugyan a várakozásoknál, de átmenetileg emelkedhet a munkanélküliség - ismertette Horváth András vezető elemző.

2022-ben jelentősen emelkedett a bérdinamika a 20 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelés, a több ágazatot érintő 20 százalékos bérrendezés, valamint a hivatásos állomány hathavi plusz illetménye következtében. Emellett 2021-től ismét feszessé vált a munkaerőpiac és megjelent a munkaerőhiány, amely a nem minimálbért keresők esetében is magasabb bérdinamikát okozott.

16,3 százalékkal nőttek a bérek januárban, 7,5 százalékkal csökkent a nettó reálbér, 544 ezer forintra nőtt az átlagos bruttó bér. 17,5 százalékkal nőttek a bérek 2022-ben, 2,6 százalékkal nőttek a nettó reálbérek, 16,3 százalékkal nőtt a rendszerese bér. A vállalkozásoknál 17 százalékkal, a költségvetési szférában 13,6 százalékkal, a non-profit szférában 13,3 százalékkal nőttek a bérek - árulta el a szakértő.

A feszes munkaerőpiaci kondíciók 2023-ban lazulhatnak, de a nemzetgazdasági szintű bérnövekedés továbbra is kétszámjegyű marad: 14-15 százalék közötti lehet a minimálbér és a bérminimum 16, illetve 14 százalékos emelése, valamint a magas infláció következtében növekvő bérigények miatt

- fogalmazott Horváth András.

Csökkenhetnek a banki kamatok

Az MNB a tavaszi hónapokban is magasan tartja a kamatokat, az óvatosság egyelőre indokolt, tekintve, hogy a forint árfolyama az elmúlt hetek pénzügyi turbulenciái alatt még mindig sérülékenynek bizonyult. Az elemzők az éve második felében számítanak a kamatok csökkentésére, a 18 százalékos egynapos kamat fokozatosan a 13 százalékos alapkamathoz csökkenhet, ezt követően pedig sor kerülhet az alapkamat csökkentésére is.  A vártnál magasabb hazai infláció, valamint a kockázati tényezők vártnál lassabb javulása következtében az idei és a jövő évre várt kamatpályát felfelé módosították az elemzők, az idei év végi 9 százalékos alapkamat várakozást 10,5 százalékra, a jövő év végit pedig 4,5  százalékról 6 százalékra emelték, a legutóbbi, januári prognózishoz képest - ismertette Kuti Ákos – a Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központ vezetője.

A forint árfolyamának előrejelzését is javították a bankcsoport elemzői

Ezt az elemző szerint a forint gyors év eleji erősödése, a gáz- és energiaárak év eleje óta látott csökkenése és alacsonyabb szinteken való stabilizálódása indokolja. A későbbiekben a várható kamatcsökkentési ciklus ellenére nem számítanak a forint gyengülésére, mivel az infláció várható meredek csökkenésének hatására az év végére pozitív lesz a reálkamatláb, amely csökkentheti az elvárt hozamokat, míg a kockázati megítélésük javulása a hazai kamatfelárak szűküléséhez vezethet - árulta el Kuti Ákos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem