11 °C Budapest
The hungarian currency (Forint) in a human hand. Hungary belongs to the European Union but hasnt adopted the euro as currency.

Vége van már a horrordrágulásnak? Ezt mondják a szakértők, még sok mindent tisztázni kell

2023. február 23. 20:30

A fogyasztói infláció már túl van a csúcspontján, de az elmúlt évben tapasztalt – harminc éve nem látott mértékű − áremelkedés hosszú távú hatásairól még jó darabig zajlik majd a vita. Jerome Powell, a Fed elnöke a múlt hónapban még nem volt meggyőződve, és úgy nyilatkozott, hogy „jóval több bizonyítékra” van még szükség ahhoz, hogy kimondhassuk: az áremelkedés tartósan lejtmenetbe kapcsolt.

Friss elemzésében a Fidelity azt írja: az USA-beli, európai és ázsiai vállalatokat a helyszínen figyelemmel kísérő több mint 150 részvény- és kötvényelemző körében elkészített körkérdés eredménye azt sugallja, hogy a vállalkozásokra nehezedő költségnyomás az első negyedév végéig eléri csúcspontját.

A Fidelity elemzői szerint a földgáz, a kőolaj és egyéb árucikkek árcsökkenésének hatására a fogyasztói infláció az elmúlt két hónapban megindult lefelé, és máris gyorsan enyhíti a vállalatokra nehezedő árnyomást: a válaszadók nagyjából fele arra számít, hogy az általuk megfigyelt vállalatokra ható nyomás már vagy elérte, vagy 2023 első negyedéve során fogja elérni a maximumát. Mindössze 22%-uk nyilatkozott úgy, hogy a csúcspontra 2023 közepénél később fog sor kerülni.

A költségek összetétele

A Fidelity szakemberei arra következtethetnek, hogy az infláció visszaszorulásának fő oka a nem munkabér jellegű költségek csökkenése. Az elemzők összességében még mindig arra számítanak, hogy a következő hat hónap során ezek a költségek emelkedni fognak, de e várakozáshoz kapcsolódó meggyőződés sokat gyengült az elmúlt hónapokban, és jelenleg két év óta nem tapasztalt mélyponton áll.

Most, hogy az üzemanyag- és egyéb költségek tavalyi, jelentős hatása lassan kigördül az éves mutatókból, a Fidelity egyik, észak-amerikai iparvállalatokkal foglalkozó részvényelemzői arról számoltak be, hogy az egy hónappal ezelőtti kilátásokhoz képest tapasztalható legnagyobb változás az elsősorban árupiaci termékeket értékesítő vállalatoknál volt megfigyelhető.

Az ázsiai-csendes-óceáni informatikai vállalatoknál az ellátási fennakadások már nem okoznak problémát, a fő hiány már a végfelhasználói keresletben mutatkozik, és nem az ellátási láncban. Az alapanyagokat figyelemmel kísérő elemzők már egyenesen az általuk követett vállalatok bemeneti költségeinek deflációjára számítanak, csakúgy, mint a tech-cégekkel és az ipari gyártókkal foglalkozó szakemberek.

De mi lesz a bérekkel?

A nagy kérdés azonban az, hogy a tavalyi áremelkedés hogyan hat majd a bérekre, mivel egy emelkedés a vállalatok számára újabb kör költségnövekedést eredményezhet és további árnyomást okozhat. Az amerikai és európai gazdaságok különböző ágazatait lefedő elemzőik továbbra is szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Decemberben globálisan valóban erősödött a Fidelity szakembereinek meggyőződése a munkaerőköltségek következő hat hónapban történő emelkedésével kapcsolatban. A legmagasabb értéket az európai vállalatokra összpontosító elemzőktől érkeztek − ezek a cégek ugyanis egész sor béremelési követeléssel néznek szembe, mivel a családoknak komoly gondot okoz az élelmiszerek, az üzemanyag és más alapvető cikkek áremelkedése.

A legerősebb német ipari szakszervezet legutóbbi bértárgyalásai nyomán viszonylag mérsékelt emelésre került sor. Így elmondható, hogy a „bérinfláció” még nem terjedt el Európában. Az Egyesült Királyságban és máshol zajló sztrájkok is ezeket a megélhetési költségekre nehezedő nyomásokat tükrözik, és béremelési követeléseket idézhetnek elő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Mivel az Egyesült Államok munkaerőpiaca továbbra is feszült, az észak-amerikai elemzők szintén továbbra is a munkaerőköltségek egyértelmű emelkedésére számítanak az elkövetkező hónapokban, bár ez a várakozás a tavalyi legmagasabb értékekhez képest folyamatosan csökkent:

A felmérés összes eredménye még átfogóbb képet ad a vállalatok előtt a következő évben álló nagyobb kihívásokról. Az előzetes eredmények miatt sok elemzőt aggasztanak a makrogazdasági háttér által a vállalataik jövőbeli terveire gyakorolt hatások.

A költségnövekedés és a nyugati gazdaságokat érintő esetleges recesszió miatti aggodalmak hatására a vállalatvezetők egyre kevésbé bíznak a nagyszabású beruházások sikerében

– tette hozzá Al-Hilal.

A költségkilátásoktól függetlenül az elemzők évek óta először számítanak arra, hogy vállalataik nehezen fognak tudni árat emelni az értékesítési volument érintő áldozatok nélkül. A következő 12 hónapban a légitársaságok fundamentális adatait érintő legnagyobb kockázat a keresletcsökkenés a Fidelity kötvénypiaci elemzői szerint, a részvényekkel foglalkozó szakemberek hasonló aggályokról számoltak be, attól félnek, hogy a keresletcsökkenés egybeesik majd a vártnál nagyobb fájdalmat okozó inflációval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem