All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Kegyetlen idők: ezért vásárolhatják negyedannyiért az orosz gázt a csehek, mint a magyarok

G7
2023. február 1. 09:29

Tavaly a Magyarországra érkezett orosz importgáz átlagára négyszer akkora volt, mint ami Csehországba ment. Ám a csehek nem csak nálunk, de lényegében minden más EU tagállamnál jóval olcsóbban kapják gáz. Az adatközlési hibákon túl azonban lehet erre egy racionális és logikus magyarázat is – írja a G7.

Az egész dolog kiindulópontja, hogy régen, a 90-es években és a meg 2000-es években is leginkább a gáz árát a fűtő- és a gázolajéhoz képest számolták. Ennek az volt a logikája, hogy sokáig ezek a termékek számítottak a fűtésben, illetve az áramtermelésben is a gáz alternatívájának. A 90-es évek végén kötött magyar, hosszú távú megállapodás pedig az oroszokkal ilyen volt, mint annak idején mindenkié. Ez viszont a portál szerint vélhetően nem volt a legjobb konstrukciókkal megkötött szerződés, noha elképzelhető, hogy abban az időben még annak tűnt.

Ahogy viszont teltek az évek, a piaci szereplők sorban kezdtek átállni a gáztőzsdei indexálásra, ami egy teljesen másfajta metodika alapján számolta már a gáz árát. Igen ám, de például a Gazpromnál, szemben a norvég Statoillal, nem az összes szerződésüket írták át gáztőzsdei indexálásra. És amit átírtak, elképzelhető hogy azt sem mindet teljes egészében. A portál becslései szerint egyébként 2011 elején lehetett az a pont, „amikor a Gazprommal sikerült elfogadtatni a magyar kormányzatnak egy legalább részleges gázáralapú indexálást (ami később, a 2015-ben lejáró régi szerződés kifutása után az új szerződés megkötésével a jelek szerint teljessé vált)”.

Ez pedig azt jelentette, hogy innentől kezdve az orosz import hol jobban, hol kevésbé, de egy évtizedig folyamatosan olcsóbb volt, mint amit az olajár indokolt volna. A G7 becslése szerint ebben az időszakban 1700 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetni az orosz gázért, mintha a teljes importra maradt volna az olajár-indexálás. Igen ám, de a 2021-től fokozatosan begyűrűző energiaválság következtében 2021 eleje óta sokkal magasabb az orosz import ára, mint amit az olajárak indokolnák. A cikk úgy fogalmaz

a különbség annyira hatalmas, hogy az előző szűk két év vesztesége meghaladta a 2010 és 2020 közötti 1700 milliárdos nyereséget is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Visszatérve pedig a csehekhez, bár az országok abszolút titokban kezelik ilyen léptékű szerződéseiket. A jelenleg rendkívül olcsó cseh gázvásárlás mögött az állhat, hogy ők nem teljes mértékben álltak át a gáztőzsdei számolásra, elképzelhető hogy ők valamilyen teljesen más metódus alapján számolják ki az orosz gáz ellenértékét, mint az uniós tagállamok többsége. Igaz ugyanakkor, hogy Csehországba jelenleg sokkal kevesebb orosz gáz érkezik, mint a korábbi években. Így ezt az alacsony árat csak kisebb mennyiségre tudják érvényesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?