17 °C Budapest
Retteghetnek a magyar nyugdíjasok: így veszik el a pénzüket észrevétlenül a dörzsölt bűnözők

Retteghetnek a magyar nyugdíjasok: így veszik el a pénzüket észrevétlenül a dörzsölt bűnözők

MTI
2023. január 26. 15:03

Nyílászárók korszerűsítése ürügyén csaknem száz idős embertől csalt ki pénzeket egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei bűnbanda országszerte az elmúlt években - közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A többrendbeli csalás, valamint közokirat-hamisítás elkövetése miatt indított nyomozás után a nyomozók vádemelést javasoltak. A bűnbanda tagjai különböző cégek képviseletében, üzletkötőként eljárva házaltak, elsősorban idős személyeket kerestek fel, hogy szerződést kössenek velük lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére. Energetikai tanúsítványt is ígértek az idős embereknek, és voltak, akiknek a nyílászárók cseréjére is ajánlatot tettek - írták a közleményben.

A szerződés megkötése után az üzletkötők a helyszínen kitöltöttek egy adatlapot a helyiségekről és a nyílászárókról, majd felmérési díj gyanánt a vállalkozói díj jelentős részét készpénzben átvették, amelyről számlát is adtak. A csalók sok esetben megelégedtek annyi pénzzel, amennyi éppen volt otthon, de előfordult, hogy felajánlották az idős embereknek, hogy elviszik őket a bankba, vagy a bankautomatához, hogy pénzhez jussanak. A rendőrség szerint a csalók még arra is ügyeltek, hogy az általuk használt szerződésben a fogyasztókra vonatkozó lényegi rendelkezések a szinte már olvashatatlan apróbetűs részben szerepeltek. Mint például az is, hogy az általuk elvégzett "helyszíni felmérés" önálló szolgáltatásnak minősül, így annak díja felmondás esetén sem jár vissza.

Áldozataikat tévedésbe ejtették azzal is, hogy energetikai tanúsítványt ígértek, amelyet úgy tüntettek fel, mintha hiteles okiratot kapnának, azonban annak valójában semmilyen értéke nem volt. Mint írták: erről több bejelentés is érkezett az ország békéltető testületeihez, amelyek az eljárásuk során megállapították, hogy a "felmérés" teljesítésével - amely ráadásul szintén értéktelen volt - a fogyasztókat megfosztották az indoklás nélküli elállás jogától, ezáltal pedig törvénybe ütköző, úgynevezett tilos szerződéseket kötöttek, mivel azok jogszabály megkerülésével jöttek létre.

Megállapították továbbá, hogy a fogyasztók szerződéstől való elállása jogszerű volt, a vállalkozásnak a "felmérési díj" gyanánt átvett pénzösszegeket vissza kellett volna térítene. A cégvezető erről határozatot is kapott, azonban ennek ellenére tevékenységét tovább folytatta más-más gazdasági társaságok neve alatt - olvasható a közleményben. A csaknem száz sértettnek - akiknek többsége pécsi - több mint 12 millió forint kárt okoztak a csalók, amelynek jelentős része megtérült. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte, az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem