11 °C Budapest
Close-up shot of a woman using contactless payment via credit card to pay for her shopping at self-checkout counter in a store

Nagy átalakulás jön a magyar bankszektor: ezekre érdemes odafigyelni idén

2023. január 4. 14:00

A 2022-es esztendő sok szempontból átmeneti év volt. Szerencsére a világ nagy része a hónapokig tartó lezárásokból lassan, de biztosan az „új normálisba” lépett át. A teljes távmunkától új, hibrid modellekhez, a virágzó gazdasági fellendüléstől rövid távú nagyfokú gazdasági bizonytalanságig jutottunk el. Mindeközben pedig folytatódik a készpénzről a digitális fizetésre való globális átállás. A 2023-as évre előretekintve, a Visa szakértői öt, kiemelt figyelmet érdemlő trendet ajánlanak figyelmükbe a fizetések világából.

A tavalyi év sok szempontból egy átmeneti év volt: a világ nagy része kiszabadult az évekig tartó bezártságból, a teljes távmunkáról átálltunk a hibrid munkavégzésre, illetve eljutottunk egy gazdasági bizonytalanságig. Mindeközben pedig folytatódott a trend, ami még a pandémia elején indult, miszerint szépen lassan elkezdtünk átállni a kártyás fizetésre és elkezdtük elhagyni a készpénzt. Most összeszedtük azokat a trendeket, amik a szakértők szerint jellemezni fogják 2023-at.

Többet fogunk utazásra költeni

Nagyrészt az újra megnyíló határoknak köszönhetően, 2022 folyamán az utazási forgalom újra fellendült világszerte, ami várhatóan 2023-ban is folytatódni fog. A Visa nemrégiben végzett kutatása szerint 2022. június és augusztus között jelentősen nőtt az utazónként külföldön elköltött átlagos összeg, ami mind a kiskereskedelem, mind az olyan hagyományos kategóriák, mint a szállodák, éttermek és szórakozás tekintetében igaz volt. Kezdetben a tehetősebb utazók és a hosszabb nyaralások táplálták növekedést majd az utazói réteg összetétele egyre szélesedett, és az utazások időtartama visszatért a megszokott hosszra.
Miközben az üzleti utazások már részben újraindultak, a turisták egy része a kevésbé zsúfolt üzleti célállomásokat választja az elérhető akciós árak miatt, a 2019-es szintekhez képest tíz üzleti célvárosból hétben kevesebbet kell fizetni szállodai tartózkodásért.

Mivel néhány országhatár még megnyitásra vár, az utazási és a kapcsolódó kiskereskedelmi bevételek növekedése előreláthatóan még tovább fog folytatódni. A Visa adatai szerint a külföldi turisták költése a világjárvány előtt leglátogatottabb 500 úti cél 63%-ában teljesen helyreállt - és ez a szám 2023-ban valószínűleg még emelkedni fog.

Tudatosabb fogyasztók, fenntarthatóbb vásárlás

Miközben 2022-ben egyre több időt töltöttünk otthonunktól távol, a fogyasztók viselkedésében és szokásaiban a fenntarthatósággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak középpontba kerültek. A Skift és a McKinsey nemrégiben készült tanulmánya szerint az utazók 40%-a világszerte hajlandó valamivel többet fizetni (legalább 2%-kal) a karbonsemleges repülőjegyekért.

A Recommerce - egy másik kifejezés a körkörös gazdaságra, ahol a kölcsönzés, újratöltés, javítás, viszonteladás, visszaváltás és újraelosztás fenntarthatóbb választásokat tesz lehetővé - szintén egyre népszerűbb: egy nemrégiben végzett felmérésében részt vevő fogyasztók 69%-a mondta, hogy a kiskereskedőket a körforgásos gazdasági tevékenységek alapján választaná1. Az előttünk álló évben több kedvezmény kapcsolódhat a fenntartható döntéseket hozó fogyasztók kártyás vásárlásaihoz, valamint olyan eszközök válnak elérhetővé, amelyek segítik a fogyasztókat a vásárlói döntésük várható hatásának bemutatásában, vizualizálásában.

A kényelem is kulcsszerepet fog játszani abban, hogy a fogyasztók fenntartható döntéseket hozzanak a mindennapi életükben. Jó példa erre, ha a tömegközlekedésért kártyával, vagy okoseszközzel érintéssel fizethetünk, így nem kell többé feltöltőkártyával, papírjeggyel vagy készpénzzel bajlódni, amikor az autózás helyett más utazási formát választunk. A Visa második, a városi mobilitás jövőjéről szóló felmérése szerint a megkérdezett utasok 91%-a elvárja, hogy az érintéses fizetés része legyen a közlekedési élménynek. A jövőre nézve arra számítunk, hogy az érintéses díjfizetés általánossá válik a tömegközlekedésben - mind az utasok, mind az üzemeltetők számára inkluzívabb, kényelmesebb és fenntarthatóbb közlekedési élményt nyújtva. A Visa hálózata 2022-ben mindössze tíz hónap alatt meghaladta az egymilliárd érintéses utazási fizetési tranzakciót a globális közlekedési rendszerekben, és a pénzügyi évet több mint 1,2 milliárddal ilyen tranzakcióval zárta.

Meredeken nő a kibocsátott tokenek száma

2022. augusztus végéig a Visa Token Szolgáltatása (VTS) már több mint 4 milliárd hálózati tokent bocsátott ki világszerte, amely azt is jelenti, hogy a jelenleg forgalomban lévő Visa fizikai kártyák számát meghaladja a tokeneké. Magyarországon is közel tízszer gyorsabban növekedtek a tokenizált Visa tranzakciók 2021 júniusától és 2022 júniusáig.

2023-ban a kibocsátott tokenek számának további dinamikus emelkedésére számítunk, hiszen a tokenek egyszerre az egyre kedveltebb mobilfizetés alapjai, valamint a folyamatosan fejlődő e-kereskedelem meg nem énekelt hősei is, amelyekből az egész fizetési ökoszisztéma profitálhat, mivel a kibocsátók, az elfogadók, a kereskedők és a vásárlók mindannyian számos előnyt élvezhetnek, többek között a csalások csökkenését, valamint az eszközök közötti egyszerű használatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eljött a kriptovaluták tele

A kriptopiacok az elmúlt évben nagy volatilitást mutattak. Bár a jövő még bizonytalan, a jelenlegi “kriptotél” időszakában arra számítunk, hogy számos, kevésbé tartós koncepció nem állja ki az idő próbáját. Ugyanakkor mások, akik az új technológiai fejlesztések mértéktartó, szabálykövető megközelítésére összpontosítanak, továbbra is értékes web3 megoldásokat fognak építeni. A felhasználási lehetőségek között pédául a streaming (rugalmas) bérszámfejtések, a streaming mikrofizetések, illetve a határokon átnyúló kifizetések szerepelnek.

Végül pedig azt is láthatjuk, hogy a márkák az NFT technológiát új digitális élmények kialakítására, fizetési és hűségprogramok fejlesztésére használják fel, amivel igyekeznek elmélyíteni kapcsolatukat és elkötelezettségüket ügyfeleikkel. Ezek az élmények gyakran egyedi avatarok, a fizikai tárgyakat kísérő digitális tárgyak (és a digitális tárgyakat kísérő fizikaiak) formájában kelnek életre.

A csalók alkalmazkodnak a "hibrid" világhoz

Ahogy a világ egyre nagyobb része éli a hibrid munka- és életmódot, a csalók lépést tartanak, taktikájukat ahhoz igazítják, hol vagyunk és hol nem, valamint új módszereket találnak ki a fogyasztók átverésére. Az utazási kedv gyors visszatérésével, vélhetően továbbra is növekedni fog a határokon átnyúló csalások száma. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az utazók több mint fele (58%) aggódik a hitel- vagy betéti kártyájával történő csalás lehetősége miatt utazás közben1.

A legújabb fenyegetések egyike lehet a mesterségesen előállított személyi azonosító – ilyenkor a csalók személyazonossági elemek töredékeiből állítanak össze egy új személyazonosságot. Arra számítunk, hogy a kisvállalkozások továbbra is célpontok maradnak, mivel gyakran nincsenek meg az erőforrásaik vagy a tudásuk a biztonsági eszközök kezeléséhez.

Mindez együttesen azt jelenti, hogy a biztonság és a bizalom továbbra is kritikus fontosságú marad. A felhasználók védelmében megalkotott új generációs hitelesítési áttörések, mint például az EMV 3D Secure (EMV 3DS), hozzájárulnak a globális e-kereskedelem valós idejű biztonságossá tételéhez. A digitális fizetési módok és megoldások, mint például a virtuális kártyák, egyszerűbbé és biztonságosabbá tesznek a repülőjegy vásárlástól kezdve az éttermi számlák felosztásáig rengeteg tranzakciót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem