Medical blur background customer or patient service counter, office lobby, or bank business building interior inside waiting hall area

Kínzó várakozást hoz az igazgatási szünet rengeteg magyar számára: sok pénzük is bánhatja

2023. január 2. 09:02

A gyász mellett kínzó várakozásra számíthatnak a családok, ha egy hozzátartozó most hal meg - írja a Népszava. Már az ünnepek alatt több helyen nehézkesebb lett a halotti anyakönyvi kivonat kiállítása, ami tovább fékezi, nehezíti az eleve akadozó procedúrákat. A temetkezési vállalkozók is úgy tapasztalják, hogy főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést a január 6-ig tartó közigazgatási szünetet.

A halotti anyakönyvi kivonatok kiállítása alapesetben is 4-6 hetet vehet igénybe, azonban a kormány által elrendelt hosszú igazgatási szünet miat ez az idő csak nőhet. Pedig elhalálozás esetés rengeteg ügyintézés a halotti anyakönyvi kivonat kiállításáig nem lehetséges: így a közüzemi szolgáltatások átírása, az özvegyi nyugdíj igénylése, a hagyatéki eljárás elindítása mind csúszik, ha nem érkezik meg a hivatalos papír. Az egyes előfizetéseket is akkor lehet lemondani, ha a hivatalos papírok benyújtásra kerültek - enélkül tovább kell fizetni a szolgáltatások díját.

A halotti anyakönyvi kivonatot az elhalálozás helye szerint illetékes önkormányzatokhoz tartozó anyakönyvi hivatal állítja ki - írja a lap. Január 6-ig tart az igazgatási szünet, de ügyeleti rendszert tartanak. Ezek hatékonysága azonban eltérő lehet: egyes településeken akár pár órán belül vagy másnap fogadni tudnak az ügyeletes irodában, máshol azt tanácsolják, várják meg az ügyintézéssel a szünet végét.

A temetkezési vállalkozók szerint az ünnepi zárás, főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést. Ez elsősorban azért bosszantó – mondták el a lapnak – mert az utóbbi években egyre nehézkesebb a halott anyakönyvi kivonatok kiállítása, vagyis a már megszokottan lassú procedúra vált még vontatottabbá. Tóth Ádám közjegyző tapasztalatai szerint pedig az utóbbi pár évben gyakrabban fordul elő, hogy hagyatéki leltárra alapesetben is 3-4 hónapot is várni kell. Ez az idő az ünnepek alatt még tovább nőhet, viszont a pandémia óta nem csak ünnepek esetén fordulnak elő őrületes csúszások: feltehetőleg még mindig torlódnak az ügyek a covid idején megnövekedett halálesetek miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem