Medical blur background customer or patient service counter, office lobby, or bank business building interior inside waiting hall area

Kínzó várakozást hoz az igazgatási szünet rengeteg magyar számára: sok pénzük is bánhatja

2023. január 2. 09:02

A gyász mellett kínzó várakozásra számíthatnak a családok, ha egy hozzátartozó most hal meg - írja a Népszava. Már az ünnepek alatt több helyen nehézkesebb lett a halotti anyakönyvi kivonat kiállítása, ami tovább fékezi, nehezíti az eleve akadozó procedúrákat. A temetkezési vállalkozók is úgy tapasztalják, hogy főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést a január 6-ig tartó közigazgatási szünetet.

A halotti anyakönyvi kivonatok kiállítása alapesetben is 4-6 hetet vehet igénybe, azonban a kormány által elrendelt hosszú igazgatási szünet miat ez az idő csak nőhet. Pedig elhalálozás esetés rengeteg ügyintézés a halotti anyakönyvi kivonat kiállításáig nem lehetséges: így a közüzemi szolgáltatások átírása, az özvegyi nyugdíj igénylése, a hagyatéki eljárás elindítása mind csúszik, ha nem érkezik meg a hivatalos papír. Az egyes előfizetéseket is akkor lehet lemondani, ha a hivatalos papírok benyújtásra kerültek - enélkül tovább kell fizetni a szolgáltatások díját.

A halotti anyakönyvi kivonatot az elhalálozás helye szerint illetékes önkormányzatokhoz tartozó anyakönyvi hivatal állítja ki - írja a lap. Január 6-ig tart az igazgatási szünet, de ügyeleti rendszert tartanak. Ezek hatékonysága azonban eltérő lehet: egyes településeken akár pár órán belül vagy másnap fogadni tudnak az ügyeletes irodában, máshol azt tanácsolják, várják meg az ügyintézéssel a szünet végét.

A temetkezési vállalkozók szerint az ünnepi zárás, főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést. Ez elsősorban azért bosszantó – mondták el a lapnak – mert az utóbbi években egyre nehézkesebb a halott anyakönyvi kivonatok kiállítása, vagyis a már megszokottan lassú procedúra vált még vontatottabbá. Tóth Ádám közjegyző tapasztalatai szerint pedig az utóbbi pár évben gyakrabban fordul elő, hogy hagyatéki leltárra alapesetben is 3-4 hónapot is várni kell. Ez az idő az ünnepek alatt még tovább nőhet, viszont a pandémia óta nem csak ünnepek esetén fordulnak elő őrületes csúszások: feltehetőleg még mindig torlódnak az ügyek a covid idején megnövekedett halálesetek miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?