Medieval fantasy knight riding on his palomino horse, creative dramatic color retouching with added grain (theater requisites- sword is Chinese mass product) part of an E+ and S+ series

Jönnek a vármegyék: milliárdokba fog kerülni, mire mindent átneveznek Magyarországon

2022. december 23. 15:44

Január 1-től vármegyéknek kell nevezni a megyéket, ami rengeteg költséggel és átnevezéssel jár. Az összesítések szerint a hivataloknak, szervezeteknek több milliárd forintjába fog kerülni a változtatás, az államigazgatásban pedig több száz rendelethez, jogszabályhoz kell hozzányúlni.

Január 1-től több mint hetven év után ismét vármegyéknek kell nevezni a megyéket, ami rengeteg költséggel és átnevezéssel jár.

A Telex gyűjtése szerint a módosítás több száz állami intézményt és civil szervezetet érint. A névváltoztatás után át kell írni az okiratokat, táblákat, pecsételőket, levélpapírokat. Több több ezer törvényt, helyi és országos szintű rendeletet, határozatot, alapító okiratot kell frissíteni. Mint kiderült:

  • a Miniszterelnökség 320 kormányrendelethez nyúl hozzá,
  • Agrárminisztérium 120 rendelet módosítását tervezi,
  • az Építési és Közlekedési Minisztérium 51,
  • a Kulturális és Innovációs Minisztérium 17 rendeletet ír át.

A Magyar Közút a portálnak azt mondta, 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia. Hozzátették, igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is.

A Nemzeti Választási Iroda választási szoftvereiben és felületein át kell írni a megyei választókerületeket vármegyei választókerületekre. A fejlesztések összeköltsége az NVI szerint 16 689 920 forint volt. A Legfőbb Ügyészség közölte, hogy már a változás bejelentésekor megkezdték a felkészülést, megyei főügyészségek nevét átírták az alapító okiratban, kicserélik a bélyegzőket, a levelek aláírásait, és a honlapon is módosítják az elnevezéseket. A hivatali táblákat 116 millió forintért cserélik ki, a szolgálati igazolványokat pedig összesen 951 forintért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NAV nem tér át januártól a vármegyei elnevezésekre, erre lehetőségük is van, mert a módiosítás szerint a megyei elnevezés használható addig, ameddig az áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható. Magyarul a NAV-nak ez olyan költségekkel járna, amely már sértené a felelős gazdálkodást. Hasonlóan döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség is, a Magyar Orvosi Kamara pedig arra vár, hogy a belügyminiszter utasítsa őket a megyei szervezetek átnevezésére. A Magyar Ügyvédi Kamara sem változtat január egytől, megvárják a februári tisztújítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18