21 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Hogyan hatnak a magyar gazdaságra a 2010 utáni adóreformok?

2022. december 22. 10:00

A 2010 után végrehajtott magyar adóreform elsődleges céljai között szerepelt a gyors elmozdulás a munkát és tőkét terhelő adók túlzott hangsúlya felől a fogyasztási és forgalmi adók irányába. A fogyasztásiadó-bevételek súlya ennek megfelelően 2010 és 2022 között 6 százalékponttal nőtt, és az idei évben már közel megegyezhet a munkát terhelő adók részarányával. A fogyasztási adók GDP-arányos értéke 2022-ben várhatóan 1,7 százalékponttal magasabb, mint 2010-ben, ami 1100 milliárd forint költségvetési többletbevételt jelent. A fogyasztási adók súlyának növekedése miatt a jelentős nominális fogyasztásbővülés kedvezően hat a költségvetés bevételeire. A fogyasztási- és forgalmiadó-bevételek részesedése úgy tudott jelentősen emelkedni, hogy eközben az adócentralizáció az elmúlt évtizedben mérséklődött, főként a munkát terhelő adók markáns csökkenése következtében.

A 2010-ben megkezdődött adóreform érdemben hozzájárult a forgalmi adók súlyának tartós növekedéséhez, ami mintegy 6 százalékpontos emelkedést jelent 2010 és 2022 között, és az idei évben becslésünk szerint már lényegében megegyezhet a munkát terhelő adók részarányával (1. ábra). Ezzel szemben a munkát terhelő adók súlya jelentősen mérséklődött, ami elsősorban az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetéséhez, a szuperbruttósítás eltörléséhez, valamint később a munkáltatói adó- és járulékterhek több évet felölelő csökkentéséhez köthető.

A tőkét terhelő adók részesedése átmeneti csökkenés után változatlanul 20 százalék közelébe emelkedik vissza, amire az idei évben az extraprofitra kivetett adók bevezetése ad magyarázatot. A hazai fogyasztási- és forgalmiadó-bevételek összegének növekedéséhez az elmúlt évtizedben hozzájárultak különböző adóemelések (általános áfakulcs, jövedéki termékek, ágazatspecifikus különadók), valamint az adóbeszedés hatékonyságának jelentős javulása, a rejtett gazdaság visszaszorulása (online pénztárgépek, EKÁER, online számlázás).

A forgalmi adókból származó éves GDP-arányos bevétel 1,7 százalékponttal nő 2010 és 2022 között, ami mintegy 1100 milliárd forint költségvetési többletbevételt jelent 2022-ben. A 2010 és 2013 közötti adóreform eredményeként a forgalmi adókból származó GDP arányos bevételek a 2010-es 12,4 százalékról 2013-ra 14,2 százalékra növekedtek, majd ezen a szinten stabilizálódtak (2. ábra). 2010-hez képest csökkenti a bevételeket, hogy a jövedéki adóból származó bevételek 1,2 százalékponttal mérséklődtek. Ennek oka, hogy a nominális GDP jobban emelkedik, mint az üzemanyagfogyasztás volumene (literben), amelyhez a jövedéki adó van kötve, valamint csökkent a dohányosok száma, illetve 2022-ben csökkent az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó is.

Előrejelzésünk szerint 2022-ben az általános forgalmi adókból származó GDP arányos bevétel 1,8 százalékponttal lehet magasabb 2010-hez képest, míg a bevezetett különadók 1 százalékponttal növelik a bevételeket. 2022 első 10 hónapjában mintegy 30 százalékkal voltak magasabbak a bruttó áfabevételek, mint egy évvel korábban (3. ábra). A fogyasztási és forgalmi adók súlyának elmúlt évtizedben tapasztalt emelkedése a nominális fogyasztás jelenlegi gyors bővülése mellett magas adóbevételt eredményez. A bruttó áfabefizetés már a koronavírust megelőző években is dinamikusan, évente átlagosan 10-15 százalék közötti mértékben emelkedett, de ez a trend a járvány idején ideiglenesen megtört. 2021-ben azonban a gazdaság újraindulásával a befizetések éves dinamikája már 16 százalékra emelkedett, idén pedig 30 százalék körül alakul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GDP-arányos forgalmiadó-bevétel 2020-ban Magyarországon a második legmagasabb volt az Európai Unióban, hazánkat mindössze Horvátország előzte meg (4. ábra). Az Európai Unióban átlagosan a GDP 10,8 százalékát adták a fogyasztási, forgalmi adók, míg az ilyen típusú hazai adóbevétel a GDP 14,1 százaléka volt 2020-ban. Az összes adó- és járulékbevételt tekintve az EU-ban a fogyasztási adók mindössze a befizetések alig több mint negyedét, 26,8 százalékát adták 2020-ban, míg a hazai adórendszerben ugyanezen adótípusok súlya csaknem 39 százalék volt, amely részarány előzetes becslésünk szerint az utóbbi két évben mintegy 40 százalékra tovább emelkedett. A fogyasztási adók hazai részesedésének és GDP-arányos értékének emelkedése úgy valósult meg, hogy eközben az összes adóbevétel GDP-hez viszonyított mértékét bemutató adócentralizáció 0,5 százalékponttal csökkent 2010 és 2020 között a munkát terhelő adók kulcsainak csökkentése miatt, miközben az EU egészében 2,3 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető.

*A szerzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm