5 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Elképesztő hiányt görget a magyar külkereskedelem: aggasztó adatok jöttek

2022. december 1. 18:26

Szeptemberben 745 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, augusztushoz képest az export kiigazított volumene 1,8%-kal nőtt, míg az importé 0,6%-kal csökkent

2022. szeptemberben a kivitel volumene 14, a behozatalé 10%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 745 millió euró volt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,8%-kal nőtt, míg az importé 0,6%-kal csökkent.

2022. szeptemberben a kivitel értéke 13,4 milliárd euró (5424 milliárd forint), a behozatalé 14,1 milliárd euró (5735 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 29, az importé 35%-kal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 15, a behozatalé 10%-kal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg 663 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 93 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 30, a behozatalban 42%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 15, a dollárral szemben 36%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2021. szeptemberi áron számított kivitele 32, behozatala 22%-kal nagyobb lett. A közúti jármű export- és importvolumene közel harmadával nőtt. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint felével, importvolumene közel harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene több mint 40%-kal, importvolumene több mint harmadával nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel ötödével, importvolumene harmadával volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint harmadával, importoldalon több mint tizedével nagyobb lett. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 17,0 százalékponttal, a behozatalnál 9,5 százalékponttal járult hozzá a mindkét oldali forgalom volumennövekedéséhez.

Az energiahordozók exportvolumene 52, importvolumene 17%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az importoldali forgalomcsökkenéshez döntően a természetes és mesterséges gáz, az exportoldalihoz pedig a villamos energia járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 2,4 százalékponttal, a teljes importét pedig 1,8 százalékponttal csökkentették.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,1%-kal kisebb, míg a behozataláé 15%-kal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a zöldségféle és gyümölcs, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,5 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,8 százalékponttal növelte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,7, a behozatalé 6,4%-kal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 780 millió euróval romlott, 1,4 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2022. január–szeptemberben a kivitel értéke 105,3 milliárd euró (40,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 111,1 milliárd euró  (42,7 ezer milliárd forint) volt.

2022. január–szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,9, a behozatalé 5,8%-kal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 8,2 milliárd euróval romlott, a hiány 5,8 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 33%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 7,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 7,8, a dollárhoz viszonyítva 22%-kal gyengült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 14:10
Volt, amikor egy időre a képernyőtől is eltiltotta a csatorna, most mégis közleményben méltatják a t...
Bankmonitor  |  2023. január 31. 13:38
Lecserélnéd régi, elavult bankszámládat egy jobbra és olcsóbbra? Van egy remek hírünk! 2023-ban már...
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?