17 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Ezt kell tudni a rettegett ár-bér spirálról: már Magyarországon is beindult a láncreakció?

2022. november 4. 19:07

Az infláció világszerte az elmúlt év második felétől lódult meg, miután az energiaárak gyakorlatilag felrobbantak, a feldolgozóipari termelés pedig a különböző hiányjelenségek következtében folyamatosan akadozott. Éppen ezért egyre többször kerül elő az ár-bér spirál fogalma.

Csak augusztusban 16,6%-kal nőttek a keresetek Magyarországon éves alapon, ami gyorsulást jelent az előző hónapokhoz képest. Az erőteljes növekedés mind a vállalati, mind a költségvetési szférában megfigyelhető, ami minden bizonnyal annak tudható be, hogy az évtizedes csúcsokat döntögető infláció miatt a vállalatoknak többször kell emelni a béreket. Rossz hír, hogy a rendszeres keresetek dinamikája is magas, és növekvő, ami szintén az ár-bér spirál beindulására vall. Ezt minden bizonnyal csak a közelgő recesszió tudja majd megállítani. Ugyanakkor a bérdinamika növekedése minden bizonnyal nem lesz elég ahhoz, hogy a keresetek vásárlóereje ne csökkenjen érdemben a következő hónapokban.

Idén szeptemberben pedig már minden várakozást meghaladó mértékű volt itthon az infláció: nem kevesebb, mint 20,1%-kal került többe minden az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul a legjobban az élelmiszerek drágulnak, ami az alacsonyabb keresetűeket és a nyugdíjasokat érinti érzékenyen: az ő fogyasztói kosaruk tavaly szeptember óta közel 30%-kal drágult.

A fizetések mindeközben a KSH adatai alapján  havi viszonylatban  második hónapja csökkent a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete. Ez júniusban még 503 521 forint volt, júliusban 499 952, augusztusra pedig 497 152 forint. A reálkereset 6,1%-kal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért, 10,7%-os növekedése mellett. A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forint volt, ez 14,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 273 500 forintot tett ki, 16,3%-kal nőtt az előző évhez képest.

Így nem meglepő, már nálunk is előkerül az ár-bér spirál fogalma. De mi is ez, és mikor beszélhetünk erről a jelenségről?

Amerikában ez a folyamat már elindult, a yahoo!money is azt írja, hogy az USA-ban a második negyedévben a bérek éves szinten 5,1%-kal nőttek, ami az inflációs ráta alatt van, viszont ez a leggyorsabb ütemű változás a sorozat 2002 első negyedévének kezdete óta. Az IMF megállapította, hogy bár a kockázatok alacsonyak, de egyes közgazdászok szerint az USA azonban már most bekerült az ár-bér spirálba, mivel az emberek egyre magasabbra hajszolják az inflációt.

Minden egyes hónappal, amikor az infláció magas marad, nő annak a kockázata, hogy a további inflációs várakozások is magasabbra kerülnek

- mondta Henry Allen, a Deutsche Bank elemzője.

A cégek és a magánszemélyek viszont ezt figyelembe veszik az árképzésükben, valamint a béralkukban így pedig a magasabb inflációra vonatkozó várakozások önbeteljesítő jóslattá válnak

- tette hozzá. Az áruk és szolgáltatások iránti nagy kereslet inflációt okoz, a vállalatok nehezen tudták kielégíteni a keresletet, ami a tavalyi évben meg is történt, és az elmúlt generáció leggyorsabb inflációját indította el. Az infláció költségei miatt a munkavállalók több pénzt követeltek, válaszul a vállalkozásoknak emelniük kell az áraikat, hogy kompenzálják a béremelést.

Ahogy a költségek spirálszerűen emelkednek, úgy emelkednek ismét a bérek, és az ár-bér spirál tovább folytatódik.

Jerome Powell, a Fed elnöke többször felvetette, hogy ha az inflációs várakozások szelídek és kezelhetőek, vagyis "lehorgonyzottak" maradnak, akkor elkerülhető az ár-bér spirál. Eddig az inflációs várakozások nem ugrottak meg túlságosan a Fed által figyelt kimutatásokban, de a közgazdászok szerint vannak más jelek is, amelyekre figyelni kell.

Többek között ilyen a szolgáltatások maginflációja is, amely nem tartalmazza az energiát, és amelyet hosszú távúnak tekintenek, mivel ezek az árak általában lassan változnak és magukban foglalják a hosszú távú inflációs várakozásokat- amely jelenleg 40 éves csúcsra, 6,7%-ra gyorsultak az Egyesült Államokban. Még az erősen súlyozott, késleltetett és gyorsuló ütemben emelkedő bérleti díj, vagyis a lakhatás kategóriája nélkül is 6,6 százalékos növekedésről van itt szó. Ráadásul ez tovább gyorsul és emelkedik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az infláció nem fog olyan gyorsan csökkenni, mint ahogy azt a befektetők várják az elkövetkező hónapokban

- mondta Allen. A másik jel, amerre érdemes figyelni, az az élelmiszerek havi inflációja. Az Egyesült Államokban ez szeptemberben 0,69%-ra csökkent az augusztusi 0,75%-ról, míg az éttermi fogyasztásoknál ez 0,87%-ról 0,94%-ra emelkedett.

Az élelmiszer-alapanyagok egy kicsit kiegyenlítődnek, de a bérek az otthonról elvitelre szánt élelmiszerekben mutatkoznak meg

- tette hozzá a szakértő. A bérek pedig akkor is emelkedtek, amikor a termelékenység csökkent, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók kevesebbért többet fizetnek. A munkaerőköltségek általában a termelékenységgel párhuzamosan mozognak.

A közgazdászok szerint jó hír, hogy az ár-bér spirál idővel fokozatosan csökkenni fog, viszont ez több időbe telhet,mint egy év. Az adatok alapján a bérek és a jövedelmek növekedése augusztusról szeptemberre újra felgyorsult, elsősorban az alacsonyabb jövedelműek körében, így a közgazdászok arra számítanak, hogy az infláció lassulni fog, de valószínűleg nem esik sokkal 4% alá, "és ez néhány évig eltart.

Minket sem kímél az ár-bér spirál

Az elemzők eltérően látják az úgynevezett ár-bér spirál kialakulásának veszélyét. A jelenség viszont szerintük mindig is létezett, csak annak mértéke kérdés.

Részben már megjelent Magyarországon az ár-bér spirál, miután egyes vállalatok már kalkuláltak az emelkedő bérköltségekkel, és ezek egy részét megpróbálták beépíteni az áraikba

mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő szerint, szemben a korábbi évekkel, viszonylag hamar egyértelmű vált, hogy mekkora mértékű béremelésekre lehet számítani 2022-ben, így a vállalatok előzetesen fel tudtak készülni, és ennek alapján tudták kialakítani az árazási stratégiájukat.

A következő hónapokban még hajthatja a béreket, hogy egyes vállalatok és állami szereplők egyszeri juttatásokat adnak a dolgozóknak a 20%-os infláció miatt, illetve tovább emelik a béreket év közben, a kibontakozó recessziós környezet miatt azonban könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva lassul majd a bérdinamika. Miután jövőre minden bizonnyal a minimálbér és a bérminimum is kisebb mértékben nő, mint idén (amikor 20%-kal emelkedett), így ez is lejjebb szoríthatja a fizetések növekedési ütemét.

A beinduló ár-bér spirált azonban nem könnyű megtörni: mind a vállalatok, mind a háztartások inflációs várakozásai magasak, amelyeket igyekezhetnek az árakban és a bérekben is érvényesíteni az egyes szereplők a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm