9 °C Budapest
Budapest, 2022. március 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek tart elõadást a következõ idõszakban elõttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetõi értekezletén 2022. március 1-jén.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Itt van Orbán Viktor bejelentése: spórolásra szólította fel a magyar családokat a miniszterelnök

2022. szeptember 26. 13:47

Az energiaárakat ostorozta napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. Kitért arra is, hogy szankciók nélkül mind az energiaárak, mind az infláció megfeleződne.

A szokásoknak megfelelően napirend előtt számolt be a kormányzati döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök az őszi parlameni ülésszak első napján. "Az elmúlt hónapokban súlyos, sokkszerű változások érték Európa országait az energiaárak emelkedése miatt. A világgazdaságot visszaesés, Európa gazdaságát pedig megroppanás fenyegeti" - kezdte felszólalását Orbán Viktor.

Ukrajna és Oroszország háborúja lokális háború lenne, azonban a nyugati szankciók globális háborúvá változtatták. Ma egy lokális fegyveres háborúval és egy globális gazdasági háborúval nézünk egyszerre szembe. ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk

- mondja a kormányfő. Kiemelte: arra kell készülnünk, hogy a háború a szomszédunkban idén és jövőre is folytatódik.

Orbán Viktor felidézte, hogy a rendszerváltás óta sok gazdasági krízissel kellett szembenéznie Magyarországnak, és most sincs ez másként. Elmondta, hogy a durva energiaárak drasztikus növekedését szerinte egyértelműen a brüsszeli politikai döntések okozták. Hozzátette, hogy a földgáz ára áprilisban 100 euró körül volt. Akkor joggal gondolták azt, hogy bár magasabb árszint mellett, de tervezhetően alakul a gazdaság, de az EU napirendre vette a földgázvásárlási szankciót, így mára a földgázárak, valamint a villamos energia árai is nagyon durván elszálltak szerte Európában.

Európa országai ma az olajért, a villamos energiáért és a földgázért ma szankciós árat fizetnek. Ez kihat az élelmiszerárra és a műtrágya árára is. Az áremelkedés pedig 15-20%-os inflációt okoznak. Ha megszűnnének a szankciók, akkor mind az árak, mind az infláció megfelelződnének

- tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra kér minden magyart, hogy vegye ki részét a Nemzeti Konzultációból, mondja el a véleményét a szankciókról. Magyarország legfontosabb feladata, hogy védje a magyar családokat és a munkahelyeket is.

A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását: van elegendő földgáz, villamos energia és elegendő kőolaj is. A gáztározókat feltöltöttük. az új szállítmányok folyamatosan érkeznek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- emelte ki a miniszterelnök.

Orbán elmondta, hogy a kormány továbbra is véde a magyar családok,a több mint 1000 milliárd forint maradt a családoknál. Elmondta, hogy a kamatstopot is meghosszabbítják, a magyar kormány pedig az egész EU-ban a "legnagyobb segítséget adja" a családoknak a rezsicsökkentés tekintetében. A villamosenergia ára a fele a világpiaci áraknak, amit a magyaroknak fizetni kell. Szól a különadókról is: azt mondja, a befolyt összeg jó reményeket biztosít 2023-ra.

Jelenleg mintegy 9400 milliárd forintnyi állami beruházás zajlik, ezeket végig visszük, de új beruházást egyelőre nem indítunk, mert nem tudjuk garantálni, hogy be is fejezzük. Ha az európai helyzet kiszámítható lesz újra, akkor indítjuk újra a most felfüggesztett állami beruházásokat - mondja a miniszterelnök.

A családtámogatást tovább szélesítjük, december elején alakítjuk ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, abban már új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd - mondja a miniszterelnök. Emellett felgyorsítja a kormány az egyetemfejlesztést, illetve a haderőfejlesztést

- tette hozzá a miniszterelnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm