17 °C Budapest
Szeged, 2022. szeptember 22.Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyûlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.MTI/Rosta Tibor

Csányi Sándor a kamatstopról: érthetetlenek a beavatkozások, veszteséges a magyar bankszektor

2022. szeptember 22. 14:12

Érthetetlen, hogy néhány külföldi banknak miért éri meg még mindig Magyarországon működni - mondta Csányi Sándor. Az OTP-vezér szerint 2022-ben majdnem akkora terhekkel néz szembe a magyar bankszektor, mint amekkorát 2014-ben a devizahiteles elszámolás és a forintosítás okozott neki.

Nem túl kedvezőek a kilátások a világgazdaság és az európai gazdaság növekedését illetően, 2022-ben a korábbi 4%-os növekedési várakozás 1,5%-ra, a 2023-as várakozás 1% alá csökkent az USA-ban, az egy éven belüli recesszió valószínűsége 10%-ról 50%-ra emelkedett - mondta Csányi Sándor a Közgazdász-vándorgyűlés plenáris ülésén a Portfolio tudósítása szerint.

Az OTP-vezér előadásában kifejtette, a magyar gazdaság energiaigénye magas, amit az akkumulátorgyárak fokozni fognak, és

a lakásállomány energiahatékonyságában elmaradt fejlesztések árát is most fizetjük meg.

Ha meg is oldódik az LNG-gáz szállítása, sose lesz olyan olcsó, mint a vezetékes gáz, így ha nem áll helyre a régi gázszállítási gyakorlat, Magyarország és az EU csak veszíteni fog - folytatta Csányi Sándor, aki szerint legalább fél százalékkal befolyásolná az EU-s források elmaradása a GDP-t.

A magyar bankszektor mérete az elmúlt öt évben közel duplájára nőtt, nagyrészt a támogatott hitelezés miatt, és a fix kamatozású hitelek aránya jelentősen, 50% fölé emelkedett, a magyar nettó kamatmarzs az elmúlt évek csökkenése után a régióban az alacsonyabbak közé tartozik, a költséghatékonyság (51,2% kiadás/bevétel mutató tavaly) átlagosnak mondható. Mint kifejtette, költséghatékonyságot segíti a digitalizáció: a fiókokban végrehajtott tranzakciók az elmúlt 5 évben a felére csökkentek, de nem elképzelhető, hogy fiókhálózat nélkül működjön a bankszektor. Kijelentette: a magyar bankszektor adóterhelése túlzott, van határa a teherviselő képességnek.

Számomra érthetetlen, hogy befektetési szempontból néhány banknak miért éri meg még mindig itt lenni. 2010 óta a magyar bankszektor nemzetközi sztenderdek szerint elvárt hozamától nominálisan 3666 milliárd forinttal marad el a bankszektor nyeresége, 2021-es jelenértéken számítva ez 8336 milliárd forint

- mondta az OTP-vezér, aki szerint 2022-ben majdnem akkora terhekkel néz szembe a magyar bankszektor, mint amekkorát 2014-ben a devizahiteles elszámolás és a forintosíetás okozott neki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatstop legújabb hosszabbítása mintegy 85 milliárd forintos extra terhet jelent a bankoknak, és Csányi szerint érthetetlenek ezek a beavatkozások.

Úgy érzem, nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni. Mi itt vagyunk, mi nem tehetjük meg, hogy elhagyjuk az országot

- húzta alá. A kamatstop arra ösztönzi a magyar lakosságot, hogy a változó kamatozású hiteleket válasszák, mert úgyis megsegíti őket az állam - tette hozzá.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 08:07
Tovább bvül a Szabad Európa magyar szerkesztségének csapata, miután októbertl az ismert televíziós ú...
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 30. 06:19
Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztbbé...
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 05:29
Ezúttal két ni vendégünk is volt a HOLD After Hours podcastban, Fischer Brigitta bridzs világbajnok...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?