Profession charcoal burner (German Köhler)

Itt az újabb rezsirendelet: több ponton is módosít a kormány

2022. szeptember 10. 10:31

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent a 343/2022. (IX. 9.) számú kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza a hazai kitermelésű szén külföldre vitelét. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja ezt az állami elővásárlási vagy vételi jogot.

A közlöny alapján a „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg, amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja ezt az állami elővásárlási vagy vételi jogot, utóbbit a miniszter által megmondott, az energiahordozó aktuális piaci értékének megfelelő összegért.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormány megteremtette a teljes exportkorlátozás lehetőségét, hiszen minden külföldre szánt szénszállítmányra elővételi joga lehet az állami tulajdonú MNV-nek. A rendelet az alábbi termékekre vonatkozik:

A kormánynak nem ez az első energetikai tárgyú exportkorlátozó rendelete. Augusztus elején a tűzifára adtak ki hasonló, állami elővásárlási jogról rendelkező jogszabályt. Az a rendelkezés azt mondta ki, hogy ha a fára a magyar lakosság és a középületek ellátása érdekében szükség van, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A péntek esti Magyar Közlönyben más, további energetikai intézkedések is szerepelnek. A kormány megalkotta a rendeletet az állami intézmények 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentéséről (a kórházak és szociális intézmények kivételével). A jogszabályból kiderült, hogy a 2023-as évre is vonatkozik a 25 százalékos visszavágás.

Egy másik rendeletben a kormány kedvezményt adott a legfeljebb 4 lakásos lakóközösségeknek, szintén egy másik szerint egyszerűsítik a napelemek társasházi telepítéseit. A kormány emellett rendeletet alkotott a vállalkozások folyamatos energiaellátása érdekében, amely előírja a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi engedélyes társaságoknak, hogy az ajánlatadás során tekintettel legyenek „a kockázatkezelési szempontokon túl a gazdasági társaságok korlátos biztosítéknyújtási képességére abban az esetben is, ha ezzel a fogyasztók gazdasági erejét (hitelképességét) és biztosítéknyújtási képességét meghaladó mértékben vállalnak fel nemfizetési kockázatot”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?