9 °C Budapest
Profession charcoal burner (German Köhler)

Itt az újabb rezsirendelet: több ponton is módosít a kormány

2022. szeptember 10. 10:31

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent a 343/2022. (IX. 9.) számú kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza a hazai kitermelésű szén külföldre vitelét. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja ezt az állami elővásárlási vagy vételi jogot.

A közlöny alapján a „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg, amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja ezt az állami elővásárlási vagy vételi jogot, utóbbit a miniszter által megmondott, az energiahordozó aktuális piaci értékének megfelelő összegért.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormány megteremtette a teljes exportkorlátozás lehetőségét, hiszen minden külföldre szánt szénszállítmányra elővételi joga lehet az állami tulajdonú MNV-nek. A rendelet az alábbi termékekre vonatkozik:

A kormánynak nem ez az első energetikai tárgyú exportkorlátozó rendelete. Augusztus elején a tűzifára adtak ki hasonló, állami elővásárlási jogról rendelkező jogszabályt. Az a rendelkezés azt mondta ki, hogy ha a fára a magyar lakosság és a középületek ellátása érdekében szükség van, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A péntek esti Magyar Közlönyben más, további energetikai intézkedések is szerepelnek. A kormány megalkotta a rendeletet az állami intézmények 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentéséről (a kórházak és szociális intézmények kivételével). A jogszabályból kiderült, hogy a 2023-as évre is vonatkozik a 25 százalékos visszavágás.

Egy másik rendeletben a kormány kedvezményt adott a legfeljebb 4 lakásos lakóközösségeknek, szintén egy másik szerint egyszerűsítik a napelemek társasházi telepítéseit. A kormány emellett rendeletet alkotott a vállalkozások folyamatos energiaellátása érdekében, amely előírja a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi engedélyes társaságoknak, hogy az ajánlatadás során tekintettel legyenek „a kockázatkezelési szempontokon túl a gazdasági társaságok korlátos biztosítéknyújtási képességére abban az esetben is, ha ezzel a fogyasztók gazdasági erejét (hitelképességét) és biztosítéknyújtási képességét meghaladó mértékben vállalnak fel nemfizetési kockázatot”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem