Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 8-ai Kormányinfón.

Itt van Gulyás Gergely bejelentése: hatósági árat vezetnek be a tűzifára, marad a távhő csökkentett ára

2022. szeptember 8. 10:35

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, hogy a pletykákkal ellentétben nem változik a távhő ára. Ezen felül 10 köbméter fát biztosít a fűtési szezon kezdetéig az állam a rászorulóknak, kedvezményes áron. A cél a gázfogyasztás csökkentése.

Gulyás Gergely a ma reggeli kormányinfón jelentette e, hogy a pletykákkal ellentétben nem fog változni a lakossági távhő ára, amivel párhuzamosan elkezdenek a lakásokba mérőórákat felszerelni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarországon körülbelül 130 ezer mérőóra hiányzik, amit több év alatt terveznek pótolni, hiszen egy év alatt körülbelül 30 ezer órát lehet felszerelni.

A mi feladatunk az, hogy a távhő szolgáltatók működőképesek maradjanak. A piaci ár és a lakossági ár közötti különbséget kell állnia az államnak - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mit kezd a kormány a becslések szerint 700 milliárd forintos távhőkassza hiánnyal.

Ezen felül a kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány tűzifa és barnaszénprogramot fog hirdetni, ami a gázt hivatott kiváltani. Ennek értelmében a 10 köbméterig mindenkinek biztosított a hatósági árú fa, amit nem csak a Tüzéptől lehet megvásárolni, hanem az elkövetkezendő napokban az Agrárminisztérium ki fog jelölni átvételi helyeket, ahol a fűtési szezon kezdetéig mindenki hozzáférhet a fához. A hatósági árakat egyenlőre az állami erdőgazdaságokra fogja bevezetni a kormány, a piaci értékesítő helyek esetében nem. Bár a pontos összeget még nem tudjuk, de a tervek szerint a cél az, hogy a jelenlegi ár körül határozzák meg a hatósági árakat, hogy azok ne emelkedjenek tovább.

A miniszter kiemelte, hogy létezik a lakossági faprogram is, de ez nem egyenlő azzal.

A szén esetében a kormány elővásárlási jogot hirdetett és a kitermelést évi 50 ezer tonnáról 280 ezerre szeretné emelni, úgy hogy leginkább a külszini fejlesztás eszközeit használják.

Támogatják a kkv-kat

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tervezi az energiaválság miatt segíteni a kis- és középvállalkozásokat egy munkavédelmi program segítségével. Ezt azzal indokolta, hogy ha a termelő szektorban az ellátási láncok eleme energiaintenzív, akkor fennáll a veszély, hogy kiesik egy elem, és így az ellátási lánc gondba kerülhet, ami akár tömeges elbocsátáshoz is vezethet. Ezt kívánja megelőzni a kormány a programmal.

18 fok lesz az állami intézményekben

A bejelentés szerint a kormány kötelezi az állami intézményeket, hogy csökkentsék az energiafogyasztásuk 25 százalékkal.

A takarékoskodást saját magán kezdi: 25%-os gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak államiaknak, kivéve kórházak és szociális intézmények

- jelentette be Gulyás Gergely, aki szerint az otthoni munka nem opció a szektorban, hiszen szükség van a személyes jelenlégre az államigazgatásban. Azt viszont el fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményeknél, így a minisztériumi épületben is.

Mindig meghatározott időrend szerint döntünk az árstopokról. A következő kormányülésen fogunk dönteni az ügyben. Jövő héten nem szerdán döntünk, ha döntünk, mert nem akkor lesz kormányülés

- mondta el a hatósági árak kapcsán Gulyás Gergely.

A kormány ezen felül utasíthatha az MVM-et arra, hogy az önkormányzatoknak adjon árajánlatot a gázsszerződésre, miután az MVM már előre kéri a piaci beszerzési ár 50-60 százalékát. Ettől kellene eltekintenie az energiaszolgáltatónak a miniszter elmondása szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mekkora lesz a nyugdíjemelés?

A sajtó kérdéseire reagálva Gulyás Gergely azt közölte: szeptemberben dönt a kormány az emelés mértékéről. Mivel a kormány még nem tudott tárgyalni a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményében megfogalmazott javaslatokról, így a miniszter reagálni sem tudott rá. A KSH ma közölt adatai szerint azonban a novemberi nyugdíjemelés várható mértéke 1,8 százalékos lehet:

Új lakossági állampapírok jönnek

A kormány többek között arról is döntést hozött, hogy új állampapír stratégiára van szükség. Az ÁKK ennek megfelelően fogadott el egy új stratégiát, aminek alapján egyes állampapírok hozama megemelkedett, illetve újak is kibocsátásra kerülnek. A tervek szerint szeptember folyamán meg fog jelenni egy olyan állampapír, amelynek az induló kamata 11 százalékos lesz.

Rezsi csökkentés

Gulyás Gergely elmondása szerint a lakosság 3 különböző elszámolási mód közül választhat jelenleg: korábbi átalányt, egy új átalányt, vagy pedig hogy havi diktálóként hónapról hónapra jelenti a fogyasztását. Ha valaki havi diktáló akkor a gázfogyasztása a fűtéstől függ. Éppen ezért létezik egy úgynevezett jelleggörbe, aminek megfelelően számláz az MVM hónapról hónapra.

Ezt nem kommunikálta kellő világossággal a cég. Ezért elnézést kérünk

- mondta a miniszter, majd elismerte, hogy aki augusztusban többet hazsnálta a gázt, mint normálisan, annak az átlagos fogyasztásához képest kiemelkedően magas volt a havi számlája. Így előfordultak szélsőséges, egyedi esetek. Gulyás Gergely szerint azonban, ha végül valaki nem éri el az éves kedvezményes gázmennyiséget, akkor végül visszatérítik neki az összeget.

Inflációs megoldás

A kormányinfó alatt felmerült a kérdés, miszerint a kormány mit tervez abban az esetben, ha a magas infláció, a drága élelmiszer és a rezsiköltségek elszállása miatt tömeges elszegényedés lesz Magyarországon. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban konkrét lépéseket nem ismertetett, a kormány elmondása szerint abban látja a megoldást, hogy fel kell függeszteni az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat, hogy az infláció csökkenjen. 

Kilakoltatások

Gulyás Gergely elmondása szerint a kormány az általános rend szerint fogja felfüggeszteni a végrehajtásokat a téli időszakban.

A társasházak kérdése

Arra a kérdésre, hogy a rezsicsökkentés módosítása miatt a tömeges társasházzá alakulást adminisztrációs nehézségek akadályozzák a miniszter elárulta, hogy a kormány ezen a téren kömnnyítést tervez. A tervek szerint a 4-nél kevesebb lakásból álló, de még nem társasházként működő közösségeknek elismervényt fognak kiállítani, amivel megosztható lesz a fogyasztás. Ezen felül pedig minden lakásra érvényes lesz egyesével az éves kedvezményes átlagfogyasztási mennyiség, amely mellett olcsón jut gázhoz és áramhoz.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 15:25
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az RTL Csoport tulajdonosánál, a Bertelsmannál...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?