Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 8-ai Kormányinfón.

Itt van Gulyás Gergely bejelentése: hatósági árat vezetnek be a tűzifára, marad a távhő csökkentett ára

2022. szeptember 8. 10:35

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, hogy a pletykákkal ellentétben nem változik a távhő ára. Ezen felül 10 köbméter fát biztosít a fűtési szezon kezdetéig az állam a rászorulóknak, kedvezményes áron. A cél a gázfogyasztás csökkentése.

Gulyás Gergely a ma reggeli kormányinfón jelentette e, hogy a pletykákkal ellentétben nem fog változni a lakossági távhő ára, amivel párhuzamosan elkezdenek a lakásokba mérőórákat felszerelni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarországon körülbelül 130 ezer mérőóra hiányzik, amit több év alatt terveznek pótolni, hiszen egy év alatt körülbelül 30 ezer órát lehet felszerelni.

A mi feladatunk az, hogy a távhő szolgáltatók működőképesek maradjanak. A piaci ár és a lakossági ár közötti különbséget kell állnia az államnak - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mit kezd a kormány a becslések szerint 700 milliárd forintos távhőkassza hiánnyal.

Ezen felül a kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány tűzifa és barnaszénprogramot fog hirdetni, ami a gázt hivatott kiváltani. Ennek értelmében a 10 köbméterig mindenkinek biztosított a hatósági árú fa, amit nem csak a Tüzéptől lehet megvásárolni, hanem az elkövetkezendő napokban az Agrárminisztérium ki fog jelölni átvételi helyeket, ahol a fűtési szezon kezdetéig mindenki hozzáférhet a fához. A hatósági árakat egyenlőre az állami erdőgazdaságokra fogja bevezetni a kormány, a piaci értékesítő helyek esetében nem. Bár a pontos összeget még nem tudjuk, de a tervek szerint a cél az, hogy a jelenlegi ár körül határozzák meg a hatósági árakat, hogy azok ne emelkedjenek tovább.

A miniszter kiemelte, hogy létezik a lakossági faprogram is, de ez nem egyenlő azzal.

A szén esetében a kormány elővásárlási jogot hirdetett és a kitermelést évi 50 ezer tonnáról 280 ezerre szeretné emelni, úgy hogy leginkább a külszini fejlesztás eszközeit használják.

Támogatják a kkv-kat

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tervezi az energiaválság miatt segíteni a kis- és középvállalkozásokat egy munkavédelmi program segítségével. Ezt azzal indokolta, hogy ha a termelő szektorban az ellátási láncok eleme energiaintenzív, akkor fennáll a veszély, hogy kiesik egy elem, és így az ellátási lánc gondba kerülhet, ami akár tömeges elbocsátáshoz is vezethet. Ezt kívánja megelőzni a kormány a programmal.

18 fok lesz az állami intézményekben

A bejelentés szerint a kormány kötelezi az állami intézményeket, hogy csökkentsék az energiafogyasztásuk 25 százalékkal.

A takarékoskodást saját magán kezdi: 25%-os gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak államiaknak, kivéve kórházak és szociális intézmények

- jelentette be Gulyás Gergely, aki szerint az otthoni munka nem opció a szektorban, hiszen szükség van a személyes jelenlégre az államigazgatásban. Azt viszont el fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményeknél, így a minisztériumi épületben is.

Mindig meghatározott időrend szerint döntünk az árstopokról. A következő kormányülésen fogunk dönteni az ügyben. Jövő héten nem szerdán döntünk, ha döntünk, mert nem akkor lesz kormányülés

- mondta el a hatósági árak kapcsán Gulyás Gergely.

A kormány ezen felül utasíthatha az MVM-et arra, hogy az önkormányzatoknak adjon árajánlatot a gázsszerződésre, miután az MVM már előre kéri a piaci beszerzési ár 50-60 százalékát. Ettől kellene eltekintenie az energiaszolgáltatónak a miniszter elmondása szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mekkora lesz a nyugdíjemelés?

A sajtó kérdéseire reagálva Gulyás Gergely azt közölte: szeptemberben dönt a kormány az emelés mértékéről. Mivel a kormány még nem tudott tárgyalni a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményében megfogalmazott javaslatokról, így a miniszter reagálni sem tudott rá. A KSH ma közölt adatai szerint azonban a novemberi nyugdíjemelés várható mértéke 1,8 százalékos lehet:

Új lakossági állampapírok jönnek

A kormány többek között arról is döntést hozött, hogy új állampapír stratégiára van szükség. Az ÁKK ennek megfelelően fogadott el egy új stratégiát, aminek alapján egyes állampapírok hozama megemelkedett, illetve újak is kibocsátásra kerülnek. A tervek szerint szeptember folyamán meg fog jelenni egy olyan állampapír, amelynek az induló kamata 11 százalékos lesz.

Rezsi csökkentés

Gulyás Gergely elmondása szerint a lakosság 3 különböző elszámolási mód közül választhat jelenleg: korábbi átalányt, egy új átalányt, vagy pedig hogy havi diktálóként hónapról hónapra jelenti a fogyasztását. Ha valaki havi diktáló akkor a gázfogyasztása a fűtéstől függ. Éppen ezért létezik egy úgynevezett jelleggörbe, aminek megfelelően számláz az MVM hónapról hónapra.

Ezt nem kommunikálta kellő világossággal a cég. Ezért elnézést kérünk

- mondta a miniszter, majd elismerte, hogy aki augusztusban többet hazsnálta a gázt, mint normálisan, annak az átlagos fogyasztásához képest kiemelkedően magas volt a havi számlája. Így előfordultak szélsőséges, egyedi esetek. Gulyás Gergely szerint azonban, ha végül valaki nem éri el az éves kedvezményes gázmennyiséget, akkor végül visszatérítik neki az összeget.

Inflációs megoldás

A kormányinfó alatt felmerült a kérdés, miszerint a kormány mit tervez abban az esetben, ha a magas infláció, a drága élelmiszer és a rezsiköltségek elszállása miatt tömeges elszegényedés lesz Magyarországon. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban konkrét lépéseket nem ismertetett, a kormány elmondása szerint abban látja a megoldást, hogy fel kell függeszteni az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat, hogy az infláció csökkenjen. 

Kilakoltatások

Gulyás Gergely elmondása szerint a kormány az általános rend szerint fogja felfüggeszteni a végrehajtásokat a téli időszakban.

A társasházak kérdése

Arra a kérdésre, hogy a rezsicsökkentés módosítása miatt a tömeges társasházzá alakulást adminisztrációs nehézségek akadályozzák a miniszter elárulta, hogy a kormány ezen a téren kömnnyítést tervez. A tervek szerint a 4-nél kevesebb lakásból álló, de még nem társasházként működő közösségeknek elismervényt fognak kiállítani, amivel megosztható lesz a fogyasztás. Ezen felül pedig minden lakásra érvényes lesz egyesével az éves kedvezményes átlagfogyasztási mennyiség, amely mellett olcsón jut gázhoz és áramhoz.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 22:02
Till Attila és Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója bejelentette, hogy rekordnyereménnyel visszatér...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm