Hands of senior woman, 90 years old, holding empty purse

Soron kívüli nyugdíjemelést sürgetnek a kisnyugdíjasok számára: közel egymillióan vannak a küszöb alatt

2022. szeptember 8. 10:58

A ma délelőtt közzétett inflációs adatokból kiszámítható a novemberben várható nyugdíjemelés mértéke. Ahogy lapunk közölte, ez a törvény által előírt módon számítva 1,8 százalék lehet. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület erre az adatra reagálva azt kéri ezzel szemben, hogy novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. További rendkívüli emelést javasolnak a kevés nyugdíjból élők számára.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményét változtatás nélkül közöljük.

Az időskori megélhetés biztosítása szolidaritáson alapuló nyugdíjemeléssel

"Kezdeményezzük, hogy a jelenleg megismert első nyolchavi fogyasztói áremelkedés tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. (Szakértői konszenzus alakult ki abban, hogy az év végéig 20 százalékos infláció várható.)

Javasoljuk, hogy szűnjön meg az a több éve alkalmazott gyakorlatot, mely szerint az alacsonyra tervezett infláció miatt csak hónapokkal később kompenzálják a tényleges fogyasztói áremelkedés következtében a nyugdíjasokat, és ezzel „kényszerhitelezővé” teszik őket.  

Együttérzünk a mai nyugdíjasokkal - többségük a 40-es, 50-es években születtek – akik fiatal korukban már átélhették a nélkülözés, a lemondás a kiszolgáltatottság szomorú életérzését. Az akkori fiataloknak még volt lehetőségük arra, hogy saját és a társadalom közös erőfeszítéseivel, esélyük legyen kiszolgáltatottságuk csökkentésére, a méltó és tisztességes életkörülmények megteremtésére.   

A jelenlegi nyugdíjasok - és kiváltképpen a megélhetési küszöb alatt élő közel egymillió idős társunk - az életkorukra, egészségi állapotukra és az erősen korlátozott erőforrásaikra tekintettel már csak a társadalom szolidaritására építve tudnak az előttünk álló nehézségeken túljutni."

Kezdeményezzük továbbá azt is, hogy a nyugdíjprémiumra betervezett 68,5 milliárd forint céltartalékból az átlag alatti nyugellátásban részesültek kapjanak - a kiegészítő novemberi nyugdíjkiegészítésen túl - soron kívüli nyugdíjemelést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- közölte Karácsony Mihály, a szervezet elnöke. 

Mekkora lesz a nyugdíjemelés?

Fontos adatokat hozott ma nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal: augusztusban 15,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, valamint januártól augusztusig terjedő időszakban 2022-ben eddig 10,7 százalékos volt a drágulás mértéke. Amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 1,8 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 182 ezer forintra emelkedhet. Erről részletesen az alább cikkben írtunk:

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem