26 °C Budapest
Oil and gas chemical manager, engineer. Resource transportation work and control

Kanyarban az energiaválság: nagyon ráfázhatnak azok a cégek, akik nem lépnek időben

2022. július 1. 15:32

A szomszédban zajló háború miatt jócskán megemelkedtek a nyersanyagárak, ezért a korányok világszerte különböző gazdasági intézkedéseket vezettek be, hogy enyhítsék a begyűrűző infláció mértékét. Az orosz-ukrán háború gazdasági és társadalmi hatásai ráébresztették a kormányokat és a vállalatokat arra, hogy változtatni kell az eddigi energiafelhasználási szokásokon. A Roland Berger négy gyakorlati lépést javasol a vállalatok részére az energiaköltségek csökkentése és az ellátás stabilitása érdekében.

A német stratégiai tanácsadócég felmérése szerint 2021 januárja és 2022 márciusa között a nyersolaj ára több mint kétszeresére emelkedett, minden korábbi előrejelzést felülmúlva. Ugyanebben az időszakban Európában a gáz ára megtízszereződött. A fémek – különösen az elektromos járművek (EV) fő alapanyagaként szolgáló alumínium és nikkel – ára szintén meredeken nőtt, amit a fő termelő Oroszország kínálatával kapcsolatos aggályok hajtottak. A magas nyersanyagárak okozta inflációs nyomás és a növekvő költségek mellett további aggodalmat okoz az ellátás biztonsága is

„Számos nyugati és európai ország az orosz kőolaj-függőség megszüntetését és az energiaellátás diverzifikálását helyezi előtérbe. A folyamat egyes elemzők megfigyelései alapján ahhoz vezethet, hogy a gyors stabilitási cél bizonyos mértékig alááshatja az elmúlt évek szén-dioxid-mentesítési erőfeszítéseit. A Roland Berger hosszabb távlatokban gondolkodna: a két cél valójában szinergikus, a szén-dioxid-mentesítés lehet a kulcsa az ellátás biztonságának és az energiafüggetlenségnek Európa és számos más OECD-ország számára. Amennyiben az Európai Unió teljesíti azt a célt, hogy 2030-ra a végső energiafogyasztás 27 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze, valamint 2050-re az 1990-es szinthez képest 80-95 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást, akkor eleve kevésbé függ majd az orosz olajtól és gáztól” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szakértők szerint több iparágat is jelentős mértékben érint majd az emelkedő energiaár, ugyanakkor a vállalatok számos intézkedést tehetnek hatékonyságuk megtartása, energiaköltségeik csökkentése és az üzemanyagellátás biztonságának kezelése érdekében. A Roland Berger az alábbi négy lépés végrehajtását javasolja.

Energetikai ellenálló képesség ellenőrzése:

A vállalatoknak először azonosítaniuk kell az ellátási lánc akadozásából eredő, a működésüket érintő potenciális energiabiztonsági kockázatokat. Fel kell mérniük a lehetséges geopolitikai bizonytalanságokat, és meg kell határozniuk, hogy mely üzleti egységeik a leginkább érzékenyek az energiaárak rövid- és középtávú ingadozására.

Ellátási biztonsági radar:

A következő lépés a vállalatok számára a nyersanyag importra vonatkozó esetleges szankciókkal kapcsolatos tervezés. A nagyobb vállalatoknak meg kell próbálniuk felhalmozni saját biztonsági készleteiket, míg a többi szereplőnek alaposan meg kell vizsgálnia a jövőbeli ellátási lánc megszakadásának lehetőségét, alternatívákat kell felkutatni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Terv az energiaköltség csökkentésére vonatkozóan:

A vállalatoknak érdemes összeállítaniuk rövid távú és könnyen megvalósítható, valamint hosszú távú intézkedésekről szóló listát, melyek csökkentik az energiafogyasztást a cégen belül.

Frissített szén-dioxid-mentesítési stratégia:

Az energiaköltség csökkentésre vonatkozó tervek, egyedi lépések alapján meg kell határozni a vállalat azon szegmenseit, melyek a leginkább alkalmasak a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokra történő átállásra. Az iparági know-how alapján ki kell dolgozni a dekarbonizáció folyamatát. A hangsúlyt az ellátás kockázatmentesítésére és az energiafüggetlenségre kell helyezni.

A katonai konfliktusok és a geopolitikai zavarok következménye a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság, az energiaköltségek és az ellátásbiztonság ugyanakkor várhatóan a kormányok és a vállalatok napirendjén szerepel majd a következő hónapokban, években. A vállalatoknak fel kell tehát készülniük a váratlan eseményekre, ennek útja azonban nem az, hogy megpróbálják megjósolni a kiszámíthatatlant, hanem inkább az, hogy drasztikusan növelik az energiaflexibilitásukat és az agilitást az egész szervezeten belül. A kormányok számára a jó hír az, hogy az energiaellátás diverzifikálása és a szén-dioxid-mentesítés célkitűzése talán nem is olyan ellentmondásos, mint amilyennek elsőre tűnik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?