28 °C Budapest
The Index of Palladium on The Screen.

Még a gázcsapok elzárásánál is rosszabb, ha ebből nem érkezik több az oroszoktól

2022. május 13. 12:58

Történelmileg Oroszország a kelet és a nyugat között lavírozott, ez határozta meg a lépéseit. A Putyin-érában az ország egyre merészebb célokat tűzött ki, aminek végeredménye aztán Ukrajna lerohanása lett. De mit akar valójában Putyin, és mi lesz így Európa energiaellátásával?

Vlagyimir Putyin hatalomra lépése óta Oroszország jól használja a titkosszolgálati eszközöket, igyekszik bomlasztani Európát. Ez tapasztalható volt a Brexit, a 2015-ös menekültválság kapcsán, de akár abban is, hogy szélsőjobboldali pártokat támogatott a kontinensen – mondta az Aegon Alapkezelő konferenciáján Ungváry Krisztián történész.

Ez gyakorlatilag egy “proxy-háború” Európa és a NATO ellen, aminek több oka is van. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy az orosz elnök az „oszd meg és uralkodj” elvet érvényesíti, mivel a kompetitív együttműködés keretein belül elmaradottsága miatt úgy véli hogy hátrányos helyzetbe kerülhet. Emellett fontos szempont az orosz érdekszférák kiterjesztése is.

Putyin fejében több olyan eszme is létezik, melyek megalapozzák a tetteit. Ilyen például a „harmadik Róma” ideája, mely szerint Oroszország feladata, hogy a “rothadó Nyugatot” visszavezesse a keresztény gyökereihez. Az orosz elnök szinte komplett vallást épített fel eszméi köré, ami adott esetben egészen ijesztő kijelentésekben is tetten érhető, mint például abban, amely szerint nem baj, ha kitör az atomháború, mert az oroszok úgyis a mennybe jutnak, a többiek pedig a pokolra.

Éppen ezért ma már a háború nukleáris veszélye sem nevezhető elhanyagolhatónak – mondta Ungváry Krisztián. A történész szerint, ha megnézzük, kik az ideológiai irányítói az orosz politikának, akkor nem sok dologban bízhatunk a háború végét illetően.

Gáz van! Gáz lesz?

Egyelőre nem látszik katonai megoldás a több mint két hónapja zajló orosz-ukrán háborúban, ha pedig nincs döntés, akkor csak a megállapodás felé mozdulhatnak a felek – mondta az Aegon Alapkezelő konferenciáján Deák András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutató Intézet, munkatársa. Ugyanakkor kiemelte, hogy a béketárgyalás lassan halad.

A háború mellett közvetetten a nyugati szankciók hatnak a gazdaságra: egyrészt a pénzügyi szankciókkal megpróbálják Oroszországot elvágni a piactól, másrészt igyekeznek megnehezíteni a logisztikát azzal, hogy az orosz tankerek nem köthetnek ki a nyugati kikötőkben. A legerősebb azonban Deák András szerint a technológiai hatás lehet, ami begyűrűzhet az energetikába és tartósan, akár két-három évig velünk maradhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Deák András szerint a fő trend jelenleg az, hogy szenet akarunk gázzal kiváltani, ezen a háború sem fog változtatni. Az orosz gáz és olaj kockázatosabbá válik, de ha nem tőlük, akkor majd mástól kell beszerezni. Szenet lehetne Afrikából venni, de az az utóbbi évek klímapolitikai céljainak feladását jelentené.

A szakember szerint az orosz földgáz kiváltása a legnehezebb és leglassabb folyamat, az európai országoknak hosszútávra kell lekötniük volumeneket. Emellett tartósan magas gázárra kell felkészülni, hiszen a kereslet folyamatos lesz a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:02
Ehhez az állami vállalat logóit kellett kiraknia a kormánypárti szervezetnek különböző felületeken.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?