Loading of iron ore on a barge at Saldanha Bay, South Africa

Brutális verseny indulhat ezekért a fémekért Európában: kapkodásba kezdtek az országok

2022. április 25. 18:06

A belga egyetem tanulmánya szerint ahhoz, hogy elérjük 2050-re az Európai Unió Green Dealben megfogalmazott klímacélját, bizony jóval több lítiumra és ritkaföldfémre lesz szükség,mint jelenleg. Emiatt pedig akár globális verseny is kialakulhat az említett fémekért.

Súlyos globális versenyre lehet számítani számos olyan fémért, amelyekre szükség van a fosszilis tüzelőanyagoktól való európai elszakadáshoz – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A belga KU Leuven egyetem tanulmánya szerint ahhoz, hogy 2050-re elérjük az Európai Unió Green Dealben megfogalmazott klímacélját, 35-ször több lítiumra és 7-26-szor annyi ritkaföldfémre lesz szükség, mint amennyit most fogyasztunk – és ezek egyre ritkábban fordulnak elő Európában.

Az energetikai átálláshoz sokkal több alumíniumra lesz szükség (30 %-kal többre, mint amennyit Európa ma felhasznál), a réz (35%), a szilícium (45%), a nikkel (100%) és a kobalt (330%) nagyobb arányú beszerzése is szükségessé válik. Mindez elengedhetetlen az elektromos járművek és akkumulátorok gyártásához, a szél-, nap- és hidrogénenergia-technológiák felépítéséhez, valamint a klímasemlegesség eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra előállítására vonatkozó európai tervekhez. A jó hír viszont az, hogy 2050-re az Európa tiszta energiára való átállásához szükséges fémmennyiség 40-75%-át újrahasznosítással lehetne kielégíteni, ha most jelentős beruházásokat hajtanánk végre a területen. Európa azonban kritikus hiányosságokkal néz szembe a következő 15 évben akkor, ha nem jut hozzá több bányászott és finomított fémhez.

Erőteljes lépésekre lesz szükség a hosszú távú körforgásos gazdaság kialakításához, és hogy elkerüljük Európa fosszilistüzelőanyag-függőségének megismétlődését. A független KU Leuven tanulmány az első, amely EU-specifikus számokat közöl a Nemzetközi Energiaügynökség 2021-es figyelmeztetésével kapcsolatban, amely a fosszilis tüzelőanyagok felszámolásához szükséges fémekkel kapcsolatos ellátási kihívásokra hívta fel a figyelmet.

A tanulmány szerint 2050-re Európa tiszta energiatechnológiáinak előállítási tervei évente megkövetelik

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 4,5 millió tonna alumínium (33%-os növekedés a mai felhasználáshoz képest)
  • 1,5 millió tonna réz (35%)
  • 800 000 tonna lítium (3500%)
  • 400 000 tonna nikkel (100%)
  • 300 000 tonna cink (10-15%)
  • 200 000 tonna szilícium (45%)
  • 60 000 tonna kobalt (330%) és
  • 3000 tonna ritkaföldfém neodímium, diszprózium és prazeodímium (700-2600%)
    jelenlétét.

A tanulmány szerint Európa 2030 körül problémákkal szembesülhet öt fém (a lítium, a kobalt, a nikkel, a ritkaföldfémek és a réz) globális ellátási hiánya miatt. Az EU elsődleges fémek iránti kereslete 2040 körül tetőzhet, ezt követően a fokozott újrahasznosítás elősegítheti a kontinenst a nagyobb önellátás felé, feltéve, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre az újrahasznosítási infrastruktúrában. Jelenleg a szénalapú kínai és indonéz fémgyártás uralja az akkumulátorfémek és a ritkaföldfémek finomítási kapacitásának globális növekedését. Európa Oroszországra is támaszkodik a jelenlegi alumínium-, nikkel- és rézellátásában – ez a jelenlegi külpolitikai helyzet miatt szintén nem túl szerencsés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem