21 °C Budapest
Drone point of view over LNG oil gas equipment construction site. Technology, Global Business, and Sustainability.

Megszólalt az energiahivatal: ezen múlhat az európai gáztartalék

2022. április 14. 19:05

Az európai földgáztárolók kötelező feltöltésének költségeit úgy kell megosztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a belföldön, illetve a más országban tároltató tagállamokra eső terhek - mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) fórumán a hivatal csütörtöki közleménye szerint

Közölték, hogy az európai szabályozó hatóságok vezetői a megfizethető és biztonságos energiaellátás legsürgetőbb kérdéseit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az ACER legutóbbi ülésein.

A szabályozó hatóságok Párizsban megrendezett fórumán szó volt a magas energiaárak kezeléséről, az Európai Unió ellátásbiztonságáról, az orosz gázfüggőség kezeléséről, és a résztvevők áttekintették Ukrajna vészhelyzeti villamosenergetikai kisegítésének kérdéseit is.

A közlemény szerint a tárgyalásokon Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az LNG-kapacitások hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet érdemben csökkenteni az unió orosz földgázforrásoktól való függőségét. Az Európai Unió LNG-fogadókapacitásainak 80 százaléka Nyugat-Európában található, ezért a tengerparttal nem rendelkező tagállamokra tekintettel tovább kell erősíteni az EU nyugat-kelet irányú földgázszállítási infrastruktúráját - tette hozzá a szakember.

A földgáz kötelező tárolására vonatkozó bizottsági javaslatról a MEKH elnökhelyettese a közlemény szerint elmondta, Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint 50 százalékét is képes tárolni, így az ország adottságai lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjön.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor jelezte, a kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés tekintetében Magyarország olyan szabályozást támogatna, amely egyensúlyt teremt azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?